17.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

“Αλληλεγγύη σημαίνει επίθεση”: Οι συλλογικότητες των Χανίων συντονίζονται για τον Νίκο Ρωμανό

Ημερομηνία:

Οι δράσεις αλληλεγγύης σε όλη την Ελλάδα εντείνονται με τον Νίκο Ρωμανό να βρίσκεται πλέον στην 20η ημέρα απεργία πείνας. Και στα Χανιά, με κάλεσμα προς τις συλλογικότητες, τις συνελεύσεις, τους φορείς και τα σωματεία, το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών ζητά τον συντονισμό των δράσεων αλληλεγγύης ώστε να καταστούν πιο αποτελεσματικές. Πιο αναλυτικά, στο κάλεσμα σημειώνονται τα εξής:

“Ο Ν. Ρωμανός βρίσκεται στην 20 ημέρα απεργία πείνας και σε πραγματικά κρίσιμη κατάσταση για τη ζωή του. Από το κρεβάτι του νοσοκομείου όπου νοσηλεύεται φρουρούμενος αγωνίζεται ενάντια στη χειρότερη εκδοχή της κρατικής καταστολής και του σκληρότερου προσώπου της εξουσίας.

Ο αγώνας του για να παίρνει άδειες παρακολούθησης της σχολής του, ο αγώνας του για αξιοπρέπεια και για τα δικαιώματά του, ο αγώνας του που τον ονομάζει άνθρωπο, πρέπει να είναι αγώνας όλης της κοινωνίας.

Καλούμε όλες τις συλλογικότητες, συνελεύσεις, φορείς, σωματεία, συλλόγους, πολιτικά κόμματα, πολίτες αυτής της πόλης σε ανοιχτή συνάντηση συντονισμού των κινήσεων αλληλεγγύης των προσεχών ημερών. Τη δευτέρα 1/12/2014, στο Κοινωνικό Στέκι-Στέκι Μεταναστών (χατζημιχάλη νταλιάνη 5) στις 18.30 αυστηρά”

“Αλληλεγγύη σημαίνει επίθεση”

Νωρίτερα, με ανακοίνωσή του το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών εξέφραζε την αλληλεγγύη του προς τον απεργό πείνας Νίκο Ρωμανό:

Το κράτος δολοφονεί …Με πολλούς τρόπους. Από τις σφαίρες των αστυνομικών που βρίσκουν το στήθος 15χρονων παιδιών, δημιουργώντας κολαστήρια, τύπου Αμυγδαλέζας και ναυάγια στα Φαρμακονήσια, εξαθλιώνοντας και γεμίζοντας απόγνωση ανθρώπους που πηδάνε από τα μπαλκόνια των σπιτιών τους. Αυτοί σήμερα αρνούνται σε έναν 21χρονο να σπουδάσει.

Ο Νίκος Ρωμανός, 21 ετών, είναι καταδικασμένος σε 16 χρόνια φυλακή για ένοπλη ληστεία. Είναι πρόσφατες και γνωστές οι εικόνες των βασανισμένων επίδοξων ληστών από τους «ράμπο» της ελληνικής αστυνομίας στο Βελβεντό μετά τη σύλληψή τους και η προσπάθεια να συνδεθούν με ένοπλες οργανώσεις, κατηγορίες που κατέπεσαν ακόμα και από τον εισαγγελέα στη δίκη τους.

Αυτό που δεν είναι τόσο γνωστό είναι ότι ο Ν. Ρωμανός όντας κρατούμενος, μελέτησε, έδωσε πανελλήνιες και πέρασε στο πανεπιστήμιο. Ούτε είναι τόσο γνωστό ότι στην απονομή μεταλλίων από τον πρόεδρο της δημοκρατίας στους φυλακισμένους επιτυχόντες στις πανελλαδικών ο Ν. Ρωμανός αρνήθηκε να το παραλάβει καταγγέλλοντας τις τηλεοπτικές φιέστες, τις συνθήκες στις φυλακές και το πολιτικό σύστημα. Βγάζοντας όλη την εκδικητικότατα τους και παρανομώντας, η διεύθυνση των φυλακών και το υπουργείο δικαιοσύνης αρνούνται να επιτρέψουν στον κρατούμενο να παρακολουθήσει τη σχολή του, όπως του το επιτρέπει ο νόμος. Το γεγονός ότι με το κεφάλι ψηλά αρνήθηκε να κάνει τη μαϊμού στις τηλεοπτικές φιέστες και ότι δηλώνει αναρχικός, είναι αρκετό για να τιμωρηθεί με θάνατο. Ο Ν. Ρωμανός ξεκίνησε απεργία πείνας στις 10-11-2014 απαιτώντας να του επιτραπεί το αυτονόητο, να σπουδάσει. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται κρατούμενος στο νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς, σε οριακή κατάσταση για την ίδια του τη ζωή. Η ελληνική δικαιοσύνη και αστυνομία, ξεπερνώντας ακόμα και τις καθαρόαιμες δικτατορίες, πιέζουν για την αναγκαστική σίτισή του, κάτι που διεθνώς ορίζεται ως βασανιστήριο

Η ελληνική κοινωνία τα τελευταία χρόνια έχει υποστεί τόσες ήττες που μουδιασμένη δέχεται το ένα χαστούκι μετά το άλλο. Φτώχεια, ανεργία, καταστολή, απόγνωση ορίζουν τη καθημερινότητά μας ώστε ο πλούτος να απολαμβάνει περισσότερα κέρδη και ελευθερία. Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία που έχει ξεκινήσει, απομένει να εκπαιδευτούμε πως ως σκλάβοι δεν έχουμε κανένα δικαίωμα, πως η ζωή μας υπόκειται πλήρως στις επιθυμίες της εξουσίας και τους μηχανισμούς της. Για το λόγο αυτό, ο αγώνας που δίνει ο Ν. Ρωμανός για τη ζωή του και τα δικαιώματά του πρέπει να γίνει αγώνας όλης της κοινωνίας. Γιατί αν νικήσει ο Ν. Ρωμανός θα έχουμε νικήσει όλοι και αν χάσει, όλοι μας θα βρεθούμε με το κεφάλι ακόμα πιο σκυμμένο.

Αλληλεγγύη στον απεργό πείνας Νίκο Ρωμανό. Αλληλεγγύη σημαίνει επίθεση.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...