27.8 C
Chania
Tuesday, April 23, 2024

Αναδιάρθρωση χρέους ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων ζητά η Αργεντινή – S&P: Σε καθεστώς χρεοκοπίας

Ημερομηνία:

Αναδιάρθρωση δημόσιου χρέους αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων θα επιδιώξει η Αργεντινή, σε μία προσπάθεια να αποφύγει την ένατη κρατική χρεοκοπία στη νεότερη ιστορία της.

Ο υπουργός Οικονομικών Χερνάν Λακούνσα αποσαφήνισε πως το Μπουένος Άιρες ζητά μετάθεση των ημερομηνιών αποπληρωμής κι όχι «κούρεμα» του κεφαλαίου ή των τόκων που οφείλονται στους εγχώριους και ξένους ομολογιούχους. Η αναβολή των πληρωμών θα γίνει οικειοθελώς και δεν θα επιβληθεί στους πιστωτές, προσέθεσε.

Η αναδιάρθρωση θα ενισχύσει την ρευστότητα στα δημόσια ταμεία, ειδικά την περίοδο 2020 έως 2023, όταν είναι προγραμματισμένη η ωρίμανση μεγάλου όγκου εκκρεμοτήτων. Ο κ. Λακούνσα προσπάθησε να διαβεβαιώσει ότι το πρόβλημα είναι βραχυπρόθεσμο κι ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για την ευρύτερη βιωσιμότητα του χρέους

Από την προσπάθεια αναδιάρθρωσης δεν θα εξαιρεθούν τα δάνεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τα οποία αυτή την στιγμή ανέρχονται σε 44 δισεκατομμύρια δολάρια και θα αυξηθούν σε $57 δισεκ. έως το τέλος του τρέχοντος προγράμματος στήριξης. Η εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ είναι προγραμματισμένο να αρχίσει το 2021.

Η απόφαση για αναδιάρθρωση έρχεται στον απόηχο της αναπάντεχα βαριάς ήττας που υπέστη ο δεξιός πρόεδρος Μαουρίσιο Μάκρι στις προκαταρκτικές εκλογές στα μέσα Αυγούστου. Το αποτέλεσμα σημαίνει πως ο κ. Μάκρι έχει ελάχιστες πιθανότητες επανεκλογής στις τελικές κάλπες της 27ης Οκτωβρίου, όπου αδιαμφισβήτητο φαβορί είναι ο περονιστής αντίπαλός του Αλμπέρτο Φερντάντες.

Το ΔΝΤ ανακοίνωσε πως εξετάζει την πρωτοβουλία του Μπουένος Άιρες και αναλύει τις επιπτώσεις των προτάσεών της κυβέρνησης Μάκρι. «Το προσωπικό μας καταλαβαίνει πως οι Αρχές έχουν κάνει αυτά τα σημαντικά βήματα ώστε να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες ρευστότητας και να προστατεύσουν τα αποθέματα», ανέφερε ο εκπρόσωπος του θεσμού Τζέρι Ράις.

«Το Ταμείο θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της Αργεντινής σε αυτή την εποχή προκλήσεων», προσέθεσε.

S&P: Σε καθεστώς χρεοκοπίας η Αργεντινή

Σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας έθεσε την Αργεντινή ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s μετά την απόφασή του Μπουένος Άιρες να επιδιώξει αναδιάρθρωση δημόσιου χρέους ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η S&P είναι ο πρώτος από τους τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης που χαρακτηρίζει χρεοκοπία την απόφαση του Μπουένος Άιρες, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση του προέδρου Μαρουρίσιο Μάκρι έχει διευκρινίσει πως δεν θα επιβάλει την αναδιάρθρωση σε απρόθυμους πιστωτές.

Στην ανάλυσή τους οι οικονομολόγοι του οίκου σημειώνουν πως η Αργεντινή αντιμετωπίζει «αυξημένο κίνδυνο» νέας χρεοκοπίας. Η λατινοαμερικανική χώρα έχει πτωχεύσει οκτώ φορές στη νεότερη ιστορία της, δύο εξ αυτών τον 21ο αιώνα.

Έπειτα από δύο νομισματικές κρίσεις το 2018, που μείωσαν κατά 50% την αξία του νομίσματός της, η Αργεντινή ζήτησε από το ΔΝΤ πρόγραμμα στήριξης, που οδήγησε στη σύναψη συμφωνίας για ένα δάνειο ύψους τελικά 57 και πλέον δισεκατομμυρίων δολαρίων. Σε αντάλλαγμα, η χώρα δεσμεύθηκε να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της.

Το 2001 η λατινοαμερικάνικη χώρα, αδυνατώντας να αποπληρώσει το χρέος της, κήρυξε τη μεγαλύτερη στάση πληρωμών στην ιστορία και βυθίστηκε σε βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

INKA: Το Πάσχα του 2024 θα είναι ακριβότερο κατά 6% σε σχέση με πέρυσι

Το Πάσχα του 2024 θα κοστίσει 355,88. Δηλαδή το Πάσχα του...

Παραίτηση βόμβα Αϊνδιλή από την επιτροπή λαμπαδηδρομίας μετά το «σόου» με Σχοινά, Μιχαηλίδου, Μονογυιού και την οργή των αθλητών

Η είδηση του αποκλεισμού ολυμπιονικών και παγκόσμιων πρωταθλητών από την λαμπαδηδρομία,...

Ηράκλειο: Ξεκίνησε η μεγάλη αντισεισμική άσκηση – Ήχησε το 112 | Φωτός

Με καθυστέρηση περίπου μιάμισης ώρας ξεκίνησε σε Ηράκλειο και Λασίθι η δεύτερη μέρα...