“Αναρμοδιο” δηλώνει το Υπουργείο Πολιτισμού για την ιστορική μνήμη του τόπου – Στις καλένδες η ολοκλήρωση του κτιριακού συγκροτήματος της Μάχης της Κρήτης

Κανένα σχόλιο

Προσβολή στην ιστορική μνήμη συνιστά η κατάσταση του μνημειακού συγκροτήματος για τη Μάχη της Κρήτης, στη θέση «Συκολιά» του Γαλατά Χανίων, επισημαίνουν βουλευτές του ΚΚΕ, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Ηρακλείου Μανώλης Συντυχάκης, σε σχετική ερώτησή τους που κατέθεσαν προς την υπουργό Πολιτισμού.

Η εικόνα εγκατάλειψης του μνημείου, που βρίσκεται πάνω από τον κάμπο της Αγιάς, εκεί που έγιναν σκληρές μάχες τον Μάιο του 1941, αποτελεί «μνημείο» ασέβειας και αδιαφορίας για τον απαράμιλλο ηρωισμό του λαού της Κρήτης, για τους αγώνες του στη Μάχη της Κρήτης, μάχη με ιδιαίτερη θέση στη λαϊκή αντίσταση και πάλη της περιόδου του Β΄ Παγκόσμιου Ιμπεριαλιστικού Πολέμου, αναφέρουν και επισημαίνουν ακόμη:.

Ειδικότερα, το μνημειακό συγκρότημα στο Γαλατά, που θεμελιώθηκε πριν 30 χρόνια, δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, λόγω της διαχρονικής αδιαφορίας των κυβερνήσεων και της τοπικής – περιφερειακής διοίκησης. Το αποτέλεσμα είναι ότι η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα είναι πραγματικά αποκαρδιωτική, πλήρους απαξίωσης. Το μνημειακό συγκρότημα που προορίζονταν για τη λειτουργία ενός μουσειακού χώρου με συνεδριακό κέντρο, αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, με εκθετήρια, αίθουσες εκδηλώσεων, οπτικοακουστικών μέσων, εργαστηρίων κ.λπ., δηλαδή ένα ζωντανό μνημείο ανοιχτό για το κοινό και το οποίο θα φιλοξενούσε τις κεντρικές εκδηλώσεις για τη Μάχη της Κρήτης, είναι ένα κουφάρι από μπετό. Οι μαρμάρινες πλάκες είναι κατεστραμμένες και τα κομμάτια τους διάσπαρτα στον χώρο, χώροι του μνημείου έχουν μετατραπεί σε στάβλους και μαντριά, ο χώρος, αφύλακτος, έχει γίνει αντικείμενο βεβήλωσης, ο φέρων οργανισμός των κτιρίων (τα μπετό) είναι ποτισμένος από την υγρασία κτλ.

"Sponsored links"

Η κατάσταση αυτή προκαλεί αγανάκτηση σε όλη την κοινωνία της Κρήτης και ιδιαίτερα των Χανίων, που διεκδικεί την ολοκλήρωση του έργου και ανησυχεί για τη σκοπιμότητα της εγκατάλειψης. Γίνεται φανερό ότι είναι τουλάχιστον προκλητικό ένας χώρος, που αποτυπώνει τμήμα της νεότερης ιστορίας και των αγώνων του λαού μας, με την ένοπλη λαϊκή εξέγερση στην Κρήτη και τα χτυπήματα που επέφερε στον φασιστικό άξονα, χώρος ο οποίος θα μπορούσε να ήταν επισκέψιμος από εργαζόμενους, μαθητές αλλά και τουρίστες για να διαδίδεται η ιστορική μνήμη, να αντιμετωπίζει μέχρι σήμερα την κρατική αδιαφορία για την ολοκλήρωση, συντήρηση και ανάδειξή του.

Στην ερώτηση που κατάθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ ερωτήθηκε η Υπουργός, αν προτίθεται να πάρει μέτρα και αποφάσεις ώστε να ολοκληρωθεί, με ευθύνη του κράτους και κρατική χρηματοδότηση, το μνημείο και να δοθεί στην τοπική κοινωνία, για να μπορεί να αξιοποιείται από τον λαό και τη νεολαία για την ανάδειξη της ιστορίας της λαϊκής αντίστασης του τόπου.

“Αναρμόδιο” το Υπουργείο

Η απάντηση του Υπουργείου ήταν απογοητευτική αφού δηλώνει… αναρμόδιο.

Σύμφωνα με όσα λέει το Υπουργείου “το ημιτελές κτηριακό συγκρότημα Μάχης της Κρήτης… δεν είναι χαρακτηρισμένο ως νεώτερο μνημείο και δεν βρίσκεται εντός ιστορικού τόπου. Επίσης, δεν βρίσκεται στον περιβάλλοντα χώρο χαρακτηρισμένων από το ΥΠ.ΠΟ.Α. μνημείων ή ιστορικών τόπων και επομένως δεν διέπεται από τις διατάξεις του Ν 3028/2002. Επομένως, το ΥΠΠΟΑ δεν είναι αρμόδιο για την ολοκλήρωση του”.

Πιο αναλυτικά στην απάντησή του το Υπουργείο Πολιτισμού και η Υπουργός Λίνα Μενδώνη αναφέρει:

“Σε απάντηση της με αριθμ. πρωτοκόλλου 6847/27.5.2020 Ερώτησης των Βουλευτών, κ.κ. Μανώλη Συντυχάκη, Μαρίας Κομνηνάκα και Διαμάντως Μανωλάκου και σύμφωνα με τα στοιχεία που έθεσαν υπόψη μας οι αρμόδιες Υπηρεσίες, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Το αναφερόμενο στην Ερώτηση ημιτελές κτηριακό συγκρότημα Μάχης της Κρήτης, που βρίσκεται περίπου 800μ. ΝΑ του οικισμού Γαλατά Δ.Ε. Νέας Κυδωνίας Δήμου Χανίων, δεν είναι χαρακτηρισμένο ως νεώτερο μνημείο και δεν βρίσκεται εντός ιστορικού τόπου.

Επίσης, δεν βρίσκεται στον περιβάλλοντα χώρο χαρακτηρισμένων από το ΥΠ.ΠΟ.Α. μνημείων ή ιστορικών τόπων και επομένως δεν διέπεται από τις διατάξεις του Ν 3028/2002.

"Sponsored links"

Επομένως, το ΥΠΠΟΑ δεν είναι αρμόδιο για την ολοκλήρωση του μνημείου Μάχης της Κρήτης, ωστόσο οι υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ δύνανται να συνδράμουν τους αρμόδιους φορείς.”

 

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live