21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Ξανθός: «Κι εμείς τον Τσιόδρα θα βάζαμε επικεφαλής» – Να επιταχυνθούν οι προσλήψεις στα νοσοκομεία – Τα μέτρα περιορισμού των συναθροίσεων είναι στη σωστή κατεύθυνση | Βίντεο

Ημερομηνία:

Τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τον τρόπο ενίσχυσης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας παρουσίασε ο πρώην υπουργός και τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας στην εκπομπή του ΣΚΑΙ «Ακραία Φαινόμενα».

Ο κ. Ξανθός μίλησε με εγκωμιαστικά λόγια για τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα επικεφαλής του κυβερνητικού σχεδιασμού αντιμετώπισης του SARS-CoV-2, αναφέροντας μεταξύ άλλων πώς και ο ΣΥΡΙΖΑ τον κ. Τσιόδρα θα επέλεγε ως επικεφαλής «για να διαχειριστεί αυτή την κατάσταση και να μας εισηγηθεί τα ενδεικνυόμενα μέτρα».

Ειδικότερα, κληθείς να σχολιάσει μέτρα όπως η απαγόρευση της κυκλοφορίας σημείωσε πως «τα μέτρα περιορισμού των συναθροίσεων και του συγχρωτισμού και της επαφής ανθρώπων σε μαζικό επίπεδο είναι στη σωστή κατεύθυνση και πιθανότατα θα πρέπει να εντατικοποιηθούν το επόμενο διάστημα με βάση την εξέλιξη της διασποράς στο γενικό πληθυσμό, στην κοινότητα όπως λέμε, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα τα οποία όντως παρακολουθούνται από μια αξιόπιστη επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον κ. Τσιόδρα. Συμφωνώ και προσυπογράφω τα θετικά σχόλια που κάνατε προηγουμένως κι εμείς αν ήμασταν τον κ. Τσιόδρα θα επιλέγαμε να διαχειριστεί αυτή την κατάσταση και να μας εισηγηθεί τα ενδεικνυόμενα μέτρα».

Θετικά σχόλια έκανε και για τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια λέγοντας πως έχει διασφαλίσει ένα δίαυλο επικοινωνίας με την αξιωματική αντιπολίτευση και «έχει τα ανοιχτά αυτιά να ακούσει κατευθύνσεις και συστάσεις που κι εμείς λόγω της εμπειρίας μας να κάνουμε αυτή την περίοδο».

Χρειάζονται 4.000 προσλήψεις, να μπει στη μάχη και η Πρωτοβάθμια

Όσον αφορά το Σύστημα Δημόσιας Υγείας σημείωσε ότι το παρατηρητήριο που έχει συγκροτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ εντοπίζει καθυστερήσεις στην ενίσχυση με προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων. Σημείωσε ότι ως έκτακτη ένεση προσωπικού οι εξαγγελίες για 2.000 προσλήψεις είναι στη σωστή κατεύθυνση αλλά η τοποθέτηση των εργαζομένων εκεί που δίνεται η μάχη καθυστερεί. Σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί το υπουργείο να επιταχύνει τις προσλήψεις και υπογράμμισε ότι υπάρχουν τρόποι, υπάρχουν λίστες ανά Υγειονομική Περιφέρεια, υπάρχει και ψηφιακή πλατφόρμα με βάση την οποία το υπουργείο μπορεί γρήγορα να προχωρήσει στις αναγκαίες προσλήψεις.

Η έκτακτη αυτή παρέμβαση, είπε, πρέπει να συνοδευτεί με ένα πλάνο μόνιμων προσλήψεων για να καλυφθούν οι ανάγκες του συστήματος Υγείας σε βάθος χρόνου και μετά την έξοδο από αυτή την κρίση. Σημείωσε ότι για φέτος χρειάζεται να γίνουν 4.000 προσλήψεις, ώστε να δοθεί κι ένα σήμα σε όσους κληθούν να βάλουν πλάτη στο σύστημα υγείας αυτή τη δύσκολη περίοδο ότι με ειδική μοριοδότηση και το μπόνους προϋπηρεσίας θα μπορέσουν να διεκδικήσουν μια μόνιμη θέση και να καλύψουν με σταθερό τρόπο τις μεγάλες ανάγκες που όλοι αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν.

Όσον αφορά τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων στα νοσοκομεία παρατήρησε ότι υπάρχει δικαιολογημένη αγωνία των ανθρώπων αυτών, οφείλει το υπουργείο Υγείας να βελτιώσει τα αντανακλαστικά του πολύ γρήγορα, και να μοιράσει με ταχύτητα και ορθολογικό τρόπο το στοκ μασκών και άλλων ειδών προστασίας που ήρθε από την Κίνα ώστε το υγειονομικό προσωπικό να νιώσει ασφάλεια και να βελτιωθεί και το ηθικό των ανθρώπων εκεί, πρέπει να υπάρχει ειδική μέριμνα, και όχι μόνο καλά λόγια και χειροκροτήματα.

Τόνισε επίσης ότι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα είναι ένα πεδίο που πρέπει να στηριχθεί και χαιρέτισε την είδηση πως μπαίνουν στο σχεδιασμό του υπουργείου τα πρώτα 6 Κέντρα Υγείας στο Λεκανοπέδιο. Αυτή η παρέμβαση είπε, χρειάζεται να γενικευτεί σε όλη τη χώρα. Οι δημόσιες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας δηλαδή τα Κέντρα Υγείας, οι ΤΟΜΥ, τα Περιφερειακά Ιατρεία, έχουν ειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που πρέπει να συστρατευθεί και να μην δοθεί το βάρος μόνο στα νοσοκομεία και στα επείγοντα γιατί αλλιώς θα υπάρξει black out και σύνδρομο εξουθένωσης.

Τέλος, αναφορικά με το θέμα των ΜΕΘ επισήμανε ότι είναι κρίσιμο. Επί του παρόντος, ο αριθμός των διασωληνωμένων είπε ότι είναι σε επίπεδο διαχειρίσιμο, δεδομένης και της εγχώριας ανεπαρκούς κατάστασης σε αυτό το πεδίο, Συνέστησε το επόμενο διάστημα να αξιοποιηθούν οι συμβασιούχοι νοσηλευτές – το ιατρικό προσωπικό των ΜΕΘ είπε είναι σε σχετική επάρκεια γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καλύψει όλες τις οργανικές θέσεις την προηγούμενη περίοδο – και να αναπτυχθούν παραπάνω δημόσιες κλίνες με ένα ευέλικτο τρόπο και να είναι σαφές ότι θα αξιοποιηθούν όλες οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ είτε των στρατιωτικών νοσοκομείων είτε του ιδιωτικού τομέα.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...