Ανδρέας Στεργίου στη δίκη Ρίχτερ: “Στο βιβλίο δεν υπάρχει ηθική καταδίκη της αντίστασης” – Στις 2 Ιανουαρίου η συνέχεια της δίκης

Κανένα σχόλιο

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο ακροατήριο του μονομελούς πλημμελειοδικείου Ρεθύμνου, παρουσίασε σήμερα η κατάθεση του καθηγητή, Ανδρέα Στεργίου που εισηγήθηκε την αναγόρευση του Χάινς Ρίχτερ στο τμήμα πολιτικής επιστήμης του πανεπιστημίου Κρήτης.

Η κατάθεση του καθηγητή Στεργίου έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς εκτός από εισηγητής για την αναγόρευση του γερμανού ακαδημαϊκού, υπήρξε και φοιτητής του Χάινς Ρίχτερ, ενώ έχουν προχωρήσει και σε κοινή δημοσίευση άρθρου σε περιοδικό ιστορίας.

Αναλυτικότερα, «υπάρχουν θέματα με τα οποία συμφωνώ μαζί του και άλλα τόσα με τα οποία διαφωνώ». Με αυτή τη φράση ο μέχρι πρότινος καθηγητής του τμήματος πολιτικής επιστήμης του πανεπιστημίου Κρήτης, Ανδρέας Στεργίου, ξεκίνησε την κατάθεσή του για την πολύκροτη υπόθεση Ρίχτερ που εκδικάζεται στο μονομελές πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου.

"Sponsored links"

Ο καθηγητής Στεργίου μίλησε για την γνωριμία του με τον γερμανό ιστορικό, ο οποίος μάλιστα υπήρξε και καθηγητής του, ενώ αναφερόμενος στην επίμαχη αναγόρευση, τόνισε ότι πρότεινε την αναγόρευση του για το σύνολο του συγγραφικού του έργου και όχι για το βιβλίο του που αναφέρεται στη Μάχη της Κρήτης.

Ο Ανδρέας Στεργίου μάλιστα κρατώντας χαμηλούς τόνους έκανε αναφορά στα εγκλήματα πολέμου που διέπραξαν οι γερμανοί και τα οποία -όπως είπε- τα παραθέτει στο βιβλίο του και ο ίδιος ο γερμανός ιστορικός.

«Ο Χάινς Ρίχτερ -είπε- ισχυρίζεται ότι και οι δύο πλευρές διέπραξαν εγκλήματα, ενώ στο βιβλίο του δεν υπάρχει ηθική καταδίκη της αντίστασης».

Επιπλέον ο καθηγητής Στεργίου δήλωσε ότι σέβεται απόλυτα την ευαισθησία και την οργή των ανθρώπων που έχασαν τα σπίτια τους, αλλά και τους συγγενείς τους στη διάρκεια του γερμανικού πολέμου, ενώ εξηγώντας την αποχώρησή του από το πανεπιστήμιο Κρήτης ένα χρόνο μετά το θόρυβο που ξέσπασε, είπε ότι πρόκειται για καθαρά οικογενειακούς λόγους.

Νωρίτερα στο δικαστήριο κατέθεσαν η καθηγήτρια του πανεπιστήμιου Κρήτης, Βάλια Αρανίτου και ο δημοτικός σύμβουλος του δήμου Αγίου Βασιλείου, Ηλίας Λουλούδης.

Αργά το απόγευμα η διαδικασία διεκόπη και θα συνεχιστεί στις 2 Ιανουαρίου.

neatv.gr

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις