Ανθρώπινα δικαιώματα και φιλανθρωπία

Κανένα σχόλιο

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ.ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

«Ελευθερία ανάπηρη πάλι σου τάζουν»ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ

Τι είναι η φιλανθρωπία; Ο φιλόσοφος Μπέρτραντ Ράσελ έχει γράψει ότι η φιλανθρωπία είναι ένα είδος εξουσίας, του ισχυρού οικονομικά, προς τον ανίσχυρο συνάνθρωπο μας.

"Sponsored links"

Δεν είναι τυχαίο, ότι οι μεγάλοι και οικονομικά πανίσχυροι επιχειρηματίες, κτίζουν νοσοκομεία π.χ. «Ωνάσειο καρδιοχειρουργικό κέντρο» και πρόσφατα το νοσοκομείο για τα καρκινοπαθή παιδιά, το «ΕΛΠΙΣ» ή το νοσοκομείο «ΣΥΓΓΡΟΣ». Αλλά ακόμη στην χώρα μας υπάρχουν ή {υπήρχαν} και φυλακές, όπως οι φυλακές «ΑΒΕΡΩΦ» και οι φυλακές «ΣΥΓΡΟΥ».

Κοντά στην φιλανθρωπία των οικονομικά ισχυρών, υπάρχει και η φιλανθρωπία της εκκλησίας. Η εκκλησία διαθέτει, και λειτουργεί ιδρύματα, όπως γηροκομεία, ορφανοτροφεία, διανέμει μερίδες φαγητού, σε άπορες οικογένειες κ.λ.π.

Τι σημαίνει όμως για τον λαό, να αναγκάζεται όσοι αναγκάζονται, να προσφεύγουν στην φιλανθρωπία; Σημαίνει ότι το σύστημα τους έχει πετάξει, στο περιθώριο της κοινωνίας, είναι αυτό που ονομάζει η προοδευτική σκέψη, λούμπεν προλεταριάτο, {υποπρολεταριάτο} και δεν έχουν εργασιακά, και εξ αυτού έχουν, μόνο τυπικά  πολιτικά δικαιώματα. Με αυτό τον τρόπο η φιλανθρωπία, η οποία σε πρώτη ανάγνωση, φαίνεται κάτι το αλτρουιστικό, και φίλος του ανθρώπου, η φιλανθρωπία  είναι λέξη σύνθετη {φίλος και ανθρωπιά = φιλανθρωπία}, στην πραγματικότητα είναι ο στυλοβάτης ενός άδικου συστήματος, όπως είναι το καπιταλιστικό, το οποίο δημιουργεί στρατιές ανέργων, και περιθωριοποιημένων ανθρώπων, ικετεύοντας για το ψωμί της καθημερινότητας. Βλέπε στίχους ποιητή Μιχάλη Κατσαρού «ελευθερία ανάπηρη πάλι σου τάζουν».

Τι να την κάνεις την ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα ,όταν όλα αυτά για σένα είναι κενό περιεχομένου γράμμα, και βρίσκονται στα χαρτιά; Αυτό το σύστημα πρέπει να αλλάξει και να αντικατασταθεί μένα σύστημα, όπου ο άνθρωπος και τα δικαιώματα του, θα είναι πάνω από τα κέρδη. Στα πλαίσια βεβαίως ,του πλουραλισμού των ιδεών, της ελευθερίας, και της δημοκρατίας και όχι του αυταρχικού κρατισμού.

Στα : Θεσεις

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις