Ανοδικά κινούνται οι τιμές ελαιολάδου στην Κρήτη

Κανένα σχόλιο
Μια μικρή άνοδος της τάξεως των 5-20 λεπτών σημειώθηκε στις τιμές ελαιόλαδου τις δυο τελευταίες εβδομάδες στην Κρήτη, η οποία θορύβησε παραγωγούς, μεσάζοντες και εμπόρους. Όπως είναι φυσικό, στους παραγωγούς αύξησε τις ελπίδες για ακόμη μεγαλύτερες τιμές, ενώ στους μεσάζοντες και εμπόρους αύξησε τις ανησυχίες τους για τις παραπέρα εξελίξεις.

Έτσι, σύμφωνα με το Δελτίο τιμών του ΣΕΔΗΚ (www.sedik.gr ) οι τιμές την 26 Μαΐου 15 κυμάνθηκαν 2,95-3,20 στην Κράτη, 3,20-3,30 στην Πελοπόννησο και 3,10-3,50 στην Κύπρο.

Ωστόσο, το γεγονός πρέπει να χαρακτηριστεί μάλλον τοπικό για την αγορά της Κρήτης όπου οι τιμές είχαν υστερήσει μέχρι τώρα σημαντικά και που φαίνεται να υπάρχει αντίσταση από τους παραγωγούς να προσφέρουν τα αδιάθετα αποθέματα τους σε τιμές χαμηλότερες από ότι σε άλλες περιοχές.

times290515

"Sponsored links"

Κι αυτό γιατί ως φαίνεται οι πλείστοι από αυτούς δεν ανήκουν σε εκείνους που έχουν ισχυρές πιεστικές ανάγκες, αλλά και γιατί την περίοδο αυτή θεωρούν το ελαιόλαδο ασφαλέστερο από ότι τις καταθέσεις.

Ωστόσο στο ίδιο διάστημα στην Ισπανία παρατηρήθηκε μικρή κάμψη με τις τιμές να πέφτουν κατά 2,5-5% και να κυμαίνονται μεταξύ 3,25-3,80€/κιλο ενώ και στην Ιταλία παρουσίασαν μια μικρότερη κάμψη και κυμάνθηκαν μεταξύ 5,71-5,95 €/κιλό

Έτσι η ανοδική πορεία των τιμών που άρχισε από το 2014 στην Ιταλία και Ισπανία, λογω της σημαντικής πτώσης της παραγωγής τους η οποία αντιπροσωπεύει το 70% της παγκόσμιας, φαίνεται να συνεχίζεται με μικρές διακυμάνσεις που μάλλον οφείλονται σε τοπικά αίτια (Σχ.1) και θα συνεχίζονται ενδεχόμενα μέχρι να διαπιστωθεί το μέγεθος της ερχομένης σοδειάς η οποία σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα ενδείξεις στην Κρήτη δείχνει αρκετά καλή αλλά και στην Ισπανία και Ιταλία πρεπει να είναι οπωσδήποτε καλύτερη από την πολύ άσχημη περσινή.
times290515 2

Οι βασικές όμως διαφορές μεταξύ των τριών χώρων που δείχνουν μια κλιμάκωση των τιμών από τα 6 € στην Ιταλία, στα 4 € στην Ισπανία και τα 3 € στην Ελλάδα, δεν εξηγούνται εύκολα με βάση τον νόμο της προσφοράς και ζήτησης, αλλά σίγουρα έχουν σχέση με την όλη οργάνωση της αγοράς των χώρων, τον ρόλο των μεσαζόντων, τον εγκλωβισμό των παραγωγών σε αποκλειστικούς αγοραστές και οπωσδήποτε την διάθεση χωρίς δημοπρασίες.

sedik.gr

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις