‘Ανοιξε ο δρόμος για προσλήψεις 15.000 εκπαιδευτικών

Κανένα σχόλιο

Ως τροπολογία του σχεδίου νόμου για τις «Συνέργειες Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τα Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Παλλημνιακό Ταμείο και άλλες διατάξεις», κατατέθηκε τη Δευτέρα, στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής το σύστημα διορισμού εκπαιδευτικών για την επόμενη τριετία.

Με αυτήν ανοίγει ο δρόμος για το διορισμό 15.000 εκπαιδευτικών σε βάθος τριετίας, στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

«Να χαιρετήσουμε όλοι το γεγονός ότι για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια δεσμευόμαστε για διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών. Είναι θέμα δημοκρατικής συνείδησης». Αυτό τόνισε ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, μιλώντας σχετικά στην Επιτροπή μορφωτικών Υποθέσεων στη Βουλή. Υπογράμμισε, ότι οι διορισμοί είναι κάτι που «κέρδισε η ελληνική κοινωνία, όχι η κυβέρνηση».

"Sponsored links"

Επίσης, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι το σύστημα δείχνει σεβασμό στους αναπληρωτές, αναγνωρίζοντας μέχρι 120 μήνες προϋπηρεσίας.

Ο Κ. Γαβρόγλου, τέλος, πρότεινε να τεθούν στο τραπέζι οι όποιες προτάσεις για τη μοριοδότηση την ερχόμενη Τετάρτη στην επιτροπή, ώστε όταν κατατεθεί το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια, να έχει ένα σύστημα μοριοδότησης που θα είναι αποτέλεσμα συνεννόησης.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, σήμερα θα κληθούν να τοποθετηθούν οι αρμόδιοι φορείς – «για τις όποιες βελτιωτικές προσθήκες και αλλαγές που μπορούν να γίνουν», όπως σημείωσε ο υπουργός, Κώστας Γαβρόγλου – ενώ η τροπολογία αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη Δευτέρα, στην Ολομέλεια.

Υπενθυμίζεται ότι την προκήρυξη και ευθύνη της διαδικασίας διορισμών θα αναλάβει το ΑΣΕΠ (με σύστημα μοριοδότησης κριτηρίων μέσω προκήρυξης κάθε 2 χρόνια), χωρίς γραπτό διαγωνισμό και με ενιαίο σύστημα μοριοδότησης γιαμόνιμους και αναπληρωτές.

Ως προς τη μοριοδότηση, θα λαμβάνεται υπ’ όψιν η προϋπηρεσία έως και τους 120 μήνες, τα ακαδημαϊκά προσόντα, αλλά και κοινωνικά κριτήρια (αριθμός τέκνων και μόνιμη αναπηρία 67% και άνω).

Κατά τα άλλα, ο Κ. Γαβρόγλου, επικεντρώθηκε στην συζήτηση για το μέλλον της Ανώτατης Εκπαίδευσης, τονίζοντας πως αυτή περνά μέσα από την ίδρυση νέων τμημάτων, τις συνέργειες ανάμεσα στους δύο τομείς της ανώτατης εκπαίδευσης, των ΤΕΙ και των Πανεπιστημίων και την δημιουργία νέων ερευνητικών φορέων, που συμπληρώνουν τους ερευνητικούς φορείς οι οποίοι είναι εκτός των Πανεπιστημίων.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο υπουργός Παιδείας στην ανάγκη να επέλθει ισορροπία ανάμεσα στα Πανεπιστήμια της Περιφέρειας και τα Πανεπιστήμια του Κέντρου και κατέστησε σαφές ότι θα υπάρχει σε αυτό διακομματική συμφωνία καθώς – όπως είπε – δε μπορεί να γίνει οτιδήποτε εάν δεν εξασφαλίσει τη συναίνεση των διοικήσεων των ιδρυμάτων. Ο υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε εξάλλου στις ρυθμίσεις με τις οποίες ρυθμίζεται το θέμα των αμετάθετων και διορίζονται όλοι οι δικαιωθέντες στα δικαστήρια από τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ του 2008.

Από την πλευρά της ΝΔ, ο εισηγητής Χρήστος Κέλλας ανέφερε ότι δεν προκύπτει από πουθενά ότι έγινε αξιολόγηση Ιδρυμάτων και αμφισβήτησε τα λεγόμενα του υπουργού περί συμφωνίας των πρυτάνεων και τόνισε ότι πρόκειται περί βίαιης και ισοπεδωτικής απορρόφησης των ιδρυμάτων. «Όσα μας παρουσιάσατε σήμερα είναι αλλόκοτα, ασυνάρτητα και στερούμενα κάθε προοπτικής εμβάθυνσης της ακαδημαϊκής έρευνας και σύνδεσής της με την αγορά εργασίας και την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη” είπε ο κ. Κέλλας, ο οποίος δήλωσε ότι η ΝΔ καταψηφίζει το νομοσχέδιο επί της αρχής και επιφυλάσσεται επί των άρθρων, για τα οποία περιμένει σαφείς και ειλικρινείς απαντήσεις.

Ο ειδικός αγορητής της ΔΗΣΥ, Λ. Γρηγοράκος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δείχνει βιασύνη και την κατηγόρησε ότι η εκπαιδευτική της πολιτική αποπνέει οσμή από το παρελθόν και είναι απορριπτέα.

"Sponsored links"

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, τόνισε ότι πάνω στα σχέδια που κάνει ο ΟΟΣΑ και ο ΣΥΡΙΖΑ και τα κόμματα υπηρετούν την καλύτερη δυνατή προσαρμογή της εκπαίδευσης στο άρμα των αναγκών της κερδοφορίας και των επιδιώξεων του κεφαλαίου. Ανέφερε επίσης ότι συνεχίζεται παντού η υλοποίηση των μνημονιακών δεσμεύσεων με την ίδια ένταση.

«Βασική επιδίωξη του νομοσχεδίου είναι η θεραπεία των αδυναμιών» είπε ο Κ. Κατσίκης από τους ΑΝΕΛ.

Εκ μέρους του Ποταμιού ο Γιώργος Μαυρωτάς επισήμανε ότι η κυβέρνηση τα κάνει όλα στο άψε σβήσε για ψηφοθηρικούς λόγους

tvxs.gr

Στα : Ελλαδα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις