Αντί για κορονο-ομόλογο αποφάσισαν να συστήσουν… κορονο-ταμείο

Κανένα σχόλιο

Ανοίγει ο δρόμος για «μια κοινή δεξαμενή» πόρων (με συμμετοχή Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Κομισιόν, Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας κ.λπ.), η οποία θα είναι διαθέσιμη για όλα τα κράτη-μέλη και συνδυαστικά θα καλύψει τις συνέπειες πριν και μετά το τέλος της επιδημικής έξαρσης.

Σάρκα και οστά φαίνεται να παίρνει η σολομώντεια λύση της δημιουργίας ενός κοινού ευρωπαϊκού Ταμείου αντί έκδοσης κορονο-ομολόγου, το οποίο θα εκδίδει χρέος, με τις κοινές εγγυήσεις των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σε έγγραφο που κατέχουν «ΤΑ ΝΕΑ» περιλαμβάνονται οι προτάσεις τεσσάρων αξόνων που συζητούν οι θεσμοί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων (EWG κ.λπ.), ενόψει της προσεχούς τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών την ερχόμενη Τρίτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό ευρωπαϊκό στρατηγείο εργάζεται παράλληλα σε τέσσερις επιλογές, συμπληρωματικές μεταξύ τους και συνολικές για όλα τα κράτη-μέλη, σε μια προσπάθεια να βρεθούν δραστικές λύσεις, παραλείποντας τη λέξη-ταμπού του ευρωομολόγου.

Ανοίγει εν ολίγοις ο δρόμος για «μια κοινή δεξαμενή» πόρων (με συμμετοχή Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Κομισιόν, Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας κ.λπ.), η οποία θα είναι διαθέσιμη για όλα τα κράτη-μέλη και συνδυαστικά θα καλύψει τις συνέπειες πριν και μετά το τέλος της επιδημικής έξαρσης.

"Sponsored links"

Στα όπλα των Βρυξελλών είναι η στήριξη (α) μέσω των πιστοληπτικών γραμμών του ESM (ECCL), (β) των νέων μέσων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, (γ) του ευρωπαϊκού συστήματος ασφάλισης ανεργίας και (δ) του Ταμείου οικονομικής ανάκαμψης, με βάση την κοινή έκδοση χρεών για την αμοιβαιοποίηση του κόστους της κρίσης.

Η διαχείρισή του

Το «κλειδί» στις εισηγήσεις φαίνεται να είναι το κορωνο-Ταμείο, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα το διαχειρίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα μπορούσε να χρηματοδοτεί προγράμματα που αποσκοπούν στην επανεκκίνηση της οικονομίας κατά τρόπο συνεπή με το σχέδιο «Πράσινη Συμφωνία» και τη βιομηχανική στρατηγική που πρότεινε η Επιτροπή στις 10 Μαρτίου. Θα μπορούσε επίσης να χρηματοδοτήσει τις δαπάνες για την Υγεία, ενώ τα κριτήρια θα πρέπει να αντικατοπτρίζουν την οικονομική ζημιά λόγω του COVID-19. Σύμφωνα με τις προτάσεις, ένα τέτοιο χρέος θα μπορούσε να επιστραφεί σε βάθος χρόνου μέσω μιας φόρμουλας, όπως για παράδειγμα ενός φόρου αλληλεγγύης ή από τους πόρους του προϋπολογισμού.

Χωρίς… στιγματισμούς

Σχετικά με τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας οι θεσμοί θέτουν βασικό στόχο να οριστικοποιήσουν γρήγορα τις προσαρμοσμένες, «ειδικού σκοπού» πιστοληπτικές γραμμές. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα έχει τα εξής χαρακτηριστικά: θα είναι ανοιχτό σε όλα τα κράτη-μέλη, ενώ στις προτάσεις αναφέρεται χαρακτηριστικά η φράση «με ένα τυποποιημένο μνημόνιο συμφωνίας, χωρίς να στιγματίσει κανέναν». Επίσης, οι προϋποθέσεις θα εστιάζουν στη χρηματοδότηση των δαπανών κατά της πανδημίας, ενώ η έκθεση της βιωσιμότητας του χρέους DSA θα πρέπει να γίνει στο στάδιο της επιλεξιμότητας και βάσει ανάλυσης. Το μέγεθος θα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο και τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ και η διάρκεια λήξης έως 10 έτη.

Ο τρίτος άξονας στήριξης, η δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού προγράμματος εγγυήσεων, που θα κινητοποιήσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το οποίο θα ενισχύει με περίπου 200 δισ. ευρώ τις επιχειρήσεις. Τέλος, μεγάλη βαρύτητα δίνεται στη στήριξη της απασχόλησης με ένα όχημα αντασφάλισης της ανεργίας ύψους έως 100 δισ. ευρώ, για να υποστηρίξει τα εθνικά συστήματα ασφάλισης.

Δείγμα της φιλοσοφίας των Βρυξελλών είναι οι δηλώσεις της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν την Πέμπτη, η οποία τόνισε πως ο επόμενος προϋπολογισμός της ΕΕ πρέπει να πάρει τη μορφή ενός σχεδίου Μάρσαλ.

tanea.gr

"Sponsored links"

Στα : Κόσμος

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις