27.8 C
Chania
Tuesday, April 23, 2024

Αντί λύσης, ερώτηση Μαρκογιαννάκη για τους 145 Σύριους πρόσφυγες στα Χανιά

Ημερομηνία:

Εντύπωση προκάλεσε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Μαρκογιαννάκης για το θέμα των Σύριων προσφύγων πολέμου που βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε ξενοδοχείο στη Νέα Χώρα Χανίων.
Στην ερώτησή του ο κ. Μαρκογιαννάκης δεν αναφέρεται σε πρόσφυγες πολέμου αλλά σε 145 παράνομους οικονομικούς μετανάστες που διαμένουν στα Χανιά και επικεντρώνεται στη «φιλοξενία» τους σε δύο ξενοδοχεία του ίδιου ιδιοκτήτη. Σύμφωνα με τον κ. Μαρκογιαννάκη οι «αλλοδαποί» αρνούνται να αποχωρήσουν.

Η ερώτηση Μαρκογιαννάκη

Ολόκληρη η ερώτηση έχει ως εξής:

Την 31/3/2014 μετά από εκτεταμένη επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης, μεταφέρθηκαν στην πόλη των Χανίων 345 ναυαγοί μετανάστες, καταγόμενοι κατά δήλωση τους, από την Συρία και την Αίγυπτο.

Για όσους δήλωσαν ότι έχουν την Αιγυπτιακή υπηκοότητα, ακολουθήθηκε η διαδικασία της επαναπροώθησης. Για τους 145 όμως εξ αυτών, μεταξύ των οποίων και πολλά μικρά παιδιά, που δήλωσαν ότι είναι Σύριοι, εκδόθηκε μεν απόφαση απέλασης από τον Αστυνομικό Δ/ντη Χανίων στην συνέχεια όμως εκδόθηκε απόφαση από τον Γενικό Αστυνομικό Δ/ντη Περιφέρειας Κρήτης, με την οποία διατάσσεται η αναστολή εκτέλεσης της απέλασης για έξι (6) μήνες με δυνατότητα παράτασης.

Προσωρινά και για τέσσερις ημέρες οι παραπάνω φιλοξενήθηκαν σε στεγασμένο χώρο, ιδιοκτησίας της περιφερειακής ενότητας Χανίων και στη συνέχεια μετά από συντονισμένες ενέργειες της Αντιπεριφέρειας και των τοπικών Αστυνομικών Αρχών, εγκαταστάθηκαν σε δύο παραθαλάσσια ξενοδοχεία στα Χανιά, ιδιοκτησίας του ιδίου προσώπου.

Και ενώ η αρχική εκτίμηση ήταν ότι η φιλοξενία θα διαρκούσε περίπου 10 ημέρες, τελικά παραμένουν ακόμα στα ξενοδοχεία. Η ιδιοκτήτρια των δύο ξενοδοχείων είναι σε απόγνωση. Οι αλλοδαποί αρνούνται να αποχωρήσουν, δεν έχει λάβει ούτε ένα ευρώ για την διαμονή και την σίτιση (πρωί-μεσημέρι- βράδυ) 145 ανθρώπων, έχασε την εφετινή τουριστική περίοδο, οι ζημιές που έχουν προκληθεί στην περιουσία της είναι ανυπολόγιστες και το χειρότερο απ’ όλα, δεν υπάρχει ορατή λύση στο πρόβλημα.

Περαιτέρω ασφαλώς κανείς δεν μπορεί να μείνει αδιάφορος και στο δράμα που βιώνουν 145 συνάνθρωποι μας, οι οποίοι βλέπουν την ζωή τους χωρίς αύριο.

ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ : Ερωτώνται οι κ.κ Υπουργοί Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και Εσωτερικών, ποίες πρωτοβουλίες προτίθενται να πάρουν προκειμένου να λυθεί άμεσα το παραπάνω μείζον και με πολλαπλές συνέπειες, πρόβλημα.

Έλλειψη πολιτικής βούλησης ή απλά κοροϊδία;

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, οι 145 πρόσφυγες προσπαθούν με κάθε τρόπο να φύγουν από τη χώρα και φαίνεται ότι αρκετοί έχουν συλληφθεί κατά την προσπάθειά τους αυτή στα αεροδρόμια της Κρήτης.

Μάλιστα, σύμφωνα με πηγές, επρόκειτο να πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ του Υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Κικίλια και του κ. Μαρκογιαννάκη για να δοθεί λύση στο θέμα των προσφύγων κάτι που τελικά όμως δε συνέβη.

Για ποιους λόγους; Αυτό, δεν το γνωρίζουμε.

Το θέμα είναι ότι δε θα βρεθεί λύση μέσω ερωτήσεων, όχι αν δεν υπάρχει πολιτική βούληση για να δοθεί λύση. Και αυτή φαίνεται να απουσιάζει. Με αποτέλεσμα 145 άνθρωποι, μεταξύ αυτών και πολλά παιδιά να βρίσκονται εγκλωβισμένοι χωρίς αύριο, σε μία μόνιμη κατάσταση προσωρινότητας εντός ενός ξενοδοχείου από το οποίο ενώ όλοι θέλουν να φύγουν τελικώς εκεί διαρκώς μένουν του οποίου ο ιδιοκτήτης καλείται να πληρώνει τα σπασμένα της αδυναμίας ή ανικανότητας του ελληνικού κράτους και της πολιτικής ηγεσίας να πράξει τα αυτονόητα και απολύτως θεμιτά. Ζητείται λίγη κοινή λογική.

"google ad"

Αυτή, δηλαδή, που θα επιτρέψει στους πρόσφυγες να φύγουν από τη χώρα.

Και τελειώνοντας, επιτέλους κ. Μαρκογιαννάκη οι 145 αυτοί άνθρωποι είναι πρόσφυγες ενός αιματηρού εμφύλιου πολέμου κι όχι οικονομικοί μετανάστες που ήρθαν να δουλέψαν στις ελιές. Μπορεί να μην έχουν αποδεχτεί το καθεστώς ασύλου σε αυτή τη χώρα, όμως αυτό δεν αναιρεί την πραγματικότητα των γεγονότων που τους έδιωξαν από τη χώρα τους. Λίγη σοβαρότητα δε βλάπτει.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ηράκλειο: Ξεκίνησε η μεγάλη αντισεισμική άσκηση – Ήχησε το 112 | Φωτός

Με καθυστέρηση περίπου μιάμισης ώρας ξεκίνησε σε Ηράκλειο και Λασίθι η δεύτερη μέρα...

Σκανδαλίδης από Ηράκλειο: Το ΠΑΣΟΚ να διεκδικήσει την πρωτιά στην Κρήτη

Σε πανηγυρικό κλίμα πραγματοποιήθηκε απόψε στο ξενοδοχείο Ατλαντίς η...

Περιφέρεια Κρήτης: Αυξημένες συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων λόγω αφρικανικής σκόνης

Οι Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού...

Αυξήθηκαν τα φέσια προς την εφορία – Με χρέη πάνω από 3,8 εκατ. φορολογούμενοι

Η ακρίβεια, οι ανατιμήσεις και εν γένει το αυξημένο κόστος ζωής, δυσκολεύουν αφάνταστα...