«Ανταρσία στα Χανιά»: «Παρέτειναν τη σύμβαση με την Belvedere παρότι ήταν με χειρότερους όρους για το Πολυτεχνείο και καλύτερους για την εταιρία και απέρριψαν την πρόταση του Δήμου»

Κανένα σχόλιο

Τα εύλογα ερωτήματα που δημιουργούνται γύρω από τις συνθήκες που υπογράφηκε η παράταση της σύμβασης του Πολυτεχνείου Κρήτης με την Belvedere αναδεικνύει με ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη “Ανταρσία στα Χανιά”.

Στην ανακοίνωση τονίζονται τα εξής:

Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες νεολαίους και εργαζόμενους και τις συλλογικότητες,  που συμμετείχαν στις μαζικές συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις, συνελεύσεις που αποτέλεσαν μια πρώτη ηχηρή απάντηση ενάντια στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που μέσα σε καιρό πανδημίας και τοπικού lockdown στα Χανιά, επέλεξε να επιτεθεί εκκενώνοντας την κατάληψη Rosa Nera, να επιτεθεί σε διαδηλωτές και να αποκλείσει την ελεύθερη για όλους πρόσβαση στο χώρο. Η νεολαία και οι εργαζόμενοι στα Χανιά φωνάζουν το δικό τους «I can’t breathe -δεν μπορώ να αναπνεύσω». Είμαστε μαζί της χωρίς «ναι μεν αλλά».

"Sponsored links"

H πρωτοφανής μαζικότητα των αντιδράσεων και μάλιστα σε καθεστώς απαγόρευσης των συγκεντρώσεων, καταδεικνύει το γεγονός ότι η εργαζόμενη πλειοψηφία της πόλης δεν συμμερίζεται τις αντιλήψεις περί νομιμότητας, τάξης και ανάπτυξης που θέλουν να μας λανσάρουν μια χούφτα επιχειρηματίες, οι πολιτικοί τους υπηρέτες στη ΝΔ, την «αυτοδιοίκηση» και μια μειοψηφία μεγαλοκαθηγητάδων του Πολυτεχνείου που εδώ και καιρό έχει αποποιηθεί την επιστημονική- κοινωνική της ιδιότητα  χάριν προσωπικών και επιχειρηματικών  συμφερόντων.

Πίσω από τις πλάτες μας παίζεται ένα απίστευτο παιχνίδι κερδοσκοπίας με κεντρική καθοδήγηση. Μπροστά στην αβεβαιότητα που δημιουργεί η ραγδαία επιδείνωση της κρίσης και μπροστά στις φήμες που ακούγονταν ότι ο «επενδυτής» μπορεί και να αποσύρει το ενδιαφέρον του, γιατί αλλάζει το γενικό επενδυτικό ενδιαφέρον για τα ξενοδοχεία, μεθόδευσαν τις εξελίξεις. Παρέτειναν τη σύμβαση με την Belvedere παρότι   η νέα σύμβαση που υπογράφηκε ήταν με χειρότερους όρους για το Πολυτεχνείο και καλύτερους για την εταιρία.

Παράλληλα απέρριψαν την πρόταση του δήμου να αναλάβει ο ίδιος, με δικούς του πόρους, το κόστος της συντήρησης και αποκατάστασης του χώρου. Το δεύτερο βήμα ήταν η επέμβαση των ΜΑΤ για να αφαιρέσουν το πρόσχημα της κατάληψης από μια πιθανή αποχώρηση του «επενδυτή». Η επιδίωξη ήταν «να τ’ αρπάξουμε τώρα που μπορούμε» γιατί μετά μπορεί η εταιρία να μας ζητήσει και αποζημίωση χρησιμοποιώντας την κατάληψη ως πρόσχημα, για να αποχωρήσει. Ο «κίνδυνος», βέβαια, να αποχωρήσει η εταιρία δεν έχει εκλείψει. Πίσω από τα χυδαία ψευτοδιλήμματα του τύπου «ξενοδοχείο ή κατάληψη» που διέδιδαν εκβιαστικά κρύβεται η μεθόδευσή τους να ρισκάρουν χρήματα του ελληνικού δημοσίου για μια αρπαχτή.

Τα κτήρια στο λόφο Καστέλι πουλήθηκαν στο Πολυτεχνείο μόλις για 280.000€ με σκοπό να έχουν δημόσια χρήση. Δεν ανήκουν στη Σύγκλητο και στον κάθε Διγαλάκη, για να τα πουλάει λες και είναι το χωράφι του πατέρα τους.  Υποκρίνονται με τον πιο ξεδιάντροπο τρόπο, όταν προσπαθούν να μιλήσουν στο όνομα μιας κοινωνίας που δήθεν εκβιαζόταν από μια κατάληψη. Στην πραγματικότητα αυτοί εκβιάζουν μια ολόκληρη κοινωνία. Είναι επικίνδυνοι. Τα περί ανοιχτού χώρου που θα έχει πρόσβαση ο καθένας που μας λέει τώρα ο  κος Διγαλάκης είναι απλά στάχτη στα μάτια. Όσο σέβονται τώρα τη γνώμη της πλειοψηφίας θα τη σεβαστούν και μετά. Όσο επιτρέπουν τώρα την πρόσβαση, θα την επιτρέψουν και μετά.

Το ότι ο δήμαρχος Χανίων δήλωσε την αντίθεσή του στο να γίνει ξενοδοχείο στο λόφο Καστέλι δεν  είναι αρκετό. Μόλις τον περασμένο Ιούλιο αδειοδοτήθηκε ξενοδοχείο στην Παρηγοριά, σε χώρο που το πολυαναμενόμενο και καθυστερημένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο προβλέπει κοινόχρηστους χώρους και απαγορεύει τη δημιουργία ξενοδοχείων. Ο δήμαρχος δεν το ψήφισε. Όλοι  όμως αυτοί με τους οποίους συγκυβερνά το δήμο και μέλη της παράταξής του  το ψήφισαν και γι’ αυτό πέρασε. Τη ίδια στιγμή οι επιθέσεις  του δημάρχου σε όλους αυτούς που τόσα χρόνια περιφρουρούσαν το χώρο είτε από την κατάρρευση είτε από την ιδιωτικοποίηση, είναι ενδεικτικές των προθέσεών.

Καμιά συζήτηση για το τι θα γίνει με το λόφο Καστέλι, τι θα γίνει με το επόμενο ΓΠΣ και τι χρήσεις θα προβλέπονται δεν μπορεί να γίνει με την ύπαρξη της αστυνομίας και το σφράγισμα του χώρου. Οποιαδήποτε συζήτηση πρέπει να γίνεται με το χώρο ανοιχτό, διαφορετικά δεν έχει κανένα απολύτως νόημα, αφού τα ΜΑΤ και οι εργολάβοι διαμορφώνουν πολιτικά δεδομένα ενάντια στην πλειοψηφία για λογαριασμό των αρπακτικών.

Όμως, ο αγώνας για την υπεράσπιση των ελεύθερων και κοινόχρηστων χώρων, για να μην επιτραπεί η ξενοδοχοποίηση των κτιρίων στο λόφο Καστέλι καθώς και να συνεχιστεί η πολιτική και κοινωνική αυτονομία του χώρου δεν έχει τελειώσει. Η λύση για το ζήτημα του κτιρίου της παλιάς Μεραρχίας, όπου στεγάζονταν εδώ και 16 χρόνια η Κατάληψη Rosa Nera δεν είναι υπόθεση των ειδικών. Οι αγώνες της νεολαίας δεν μπορεί να παραπεμφθούν στις καλένδες του ΓΠΣ. Είδαμε που κατέληξε  αυτή η τακτική στο στρατόπεδο Μαρκοπούλου και πού κινδυνεύει να καταλήξει και η διεκδίκηση του οικοπέδου της ΑΒΕΑ.  Είναι υπόθεση των κινημάτων, του εργατικού κινήματος της πόλης μας, της νεολαίας, των ντόπιων και των μεταναστών, που με τους αγώνες μας μπορούμε να βάλουμε φρένο στις επιλογές της άρχουσας τάξης και του πολιτικού της προσωπικού. Μόνο ο μαζικός και ανυποχώρητος αγώνας της διεκδίκησης μπορεί να φέρει αποτέλεσμα.

Διεκδικούμε:

* Διατήρηση και διαφύλαξη του δημοσίου χαρακτήρα του λόφου Καστέλι. Επιστροφή του χώρου σε αυτούς που το είχαν τα τελευταία 16 χρόνια, τους εργαζόμενους και τη νεολαία της πόλης.

"Sponsored links"

* Να φύγει τώρα η Αστυνομία από τον χώρο. Να αρθεί εδώ και τώρα ο αποκλεισμός του χώρου και να επιτραπεί ξανά η ελεύθερη πρόσβαση.

Γι’ αυτό καλούμε κάθε εργαζόμενο και εργαζόμενη, φορέα και συλλογικότητα στην παράσταση διαμαρτυρίας στο δημοτικό συμβούλιο την Τετάρτη 9/9 στις 3μμ, καθώς και στην Παγκρήτια Πορεία το Σάββατο 12/9, στις 12μμ, στην Πλατεία Δημοτικής Αγοράς.

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις