Ανταρσία στα Χανιά: Το στεγαστικό πρόβλημα δε λύνεται με «ασπιρίνες»

Κανένα σχόλιο

Με ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη «Ανταρσία στα Χανιά» αναφέρεται στην παραχώρηση οικίσκων στις κατασκηνώσεις του Καλαθά ως προσωρινή λύση για τη στέγαση εκπαιδευτικών.

Στο κείμενο αναφέρονται τα εξής:

Η «λύση» της παραχώρησης των οικίσκων που βρίσκονται στις εγκαταστάσεις των παιδικών κατασκηνώσεων του Καλαθά, για την προσωρινή στέγαση εκπαιδευτικών αποτελούν προσπάθεια θεραπείας του καρκίνου με ασπιρίνες.

"Sponsored links"

Ο αριθμός των ανθρώπων που μπορεί να φιλοξενήσουν είναι ελάχιστος. Όταν στην πόλη απασχολούνται γύρω στους 700 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, κάθε χρόνο, η φιλοξενία μόλις 15 εργαζομένων, μέχρι τον Δεκέμβριο, δεν αποτελεί λύση, ούτε καν προσωρινή. Η παρουσίασή τους ως λύση αποτελεί μια προσπάθεια επικοινωνιακής πολιτικής από την πλευρά της δημοτικής αρχής. Με ποια άραγε κριτήρια θα επιλέγονται οι εκπαιδευτικοί που θα στεγαστούν; Για μια ακόμη φορά ο Δήμος επιλέγει να αποποιηθεί των ευθυνών του, για την ανυπαρξία οποιασδήποτε στεγαστικής πολιτικής πετώντας το μπαλάκι στους εργαζόμενους;

Το πρόβλημα της εύρεσης στέγης στα Χανιά είναι τεράστιο και δεν περιορίζεται αποκλειστικά στους εκπαιδευτικούς. Χιλιάδες φοιτητές, υγειονομικοί, ξενοδοχοϋπάλληλοι, αλλά και μόνιμοι κάτοικοι της πόλης, που δεν έχουν κάποια ακίνητη περιουσία σε αυτή, αντιμετωπίζουν καθημερινά την αγωνία της εύρεσης φτηνής και ικανοποιητικής στέγης, για τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους.

Η πρόταση λύσεων, όπως αυτή που προσπαθεί να υλοποιήσει η δημοτική αρχή ισοδυναμεί είτε με άγνοια είτε με υποτίμηση του προβλήματος. Το ότι οι εκπαιδευτικοί έχουν αναδείξει το ζήτημα, οφείλεται αποκλειστικά στις δυνατές και μαχητικές συνδικαλιστικές τους οργανώσεις. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι άλλοι κλάδοι εργαζομένων δεν υφίστανται την ίδια ταλαιπωρία.

Παρά τις οποιεσδήποτε δικαιολογίες που έχουν χρησιμοποιηθεί, κατά καιρούς, από τους αρμόδιους, το στεγαστικό ζήτημα δεν έπεσε από τον ουρανό. Το δημιούργησε η κυβέρνηση Σαμαρά με τις πολιτικές της χρυσής βίζας και της πλήρους παράδοσης των πόλεων στην ασυδοσία της ελεύθερης αγοράς για χάρη των τραπεζιτών, των μεγάλων κτηματομεσιτικών γραφείων, των ξενοδόχων, των επενδυτών από το εσωτερικό και το εξωτερικό κλπ. Τεράστια ευθύνη έχει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που όσα χρόνια βρίσκονταν στην εξουσία δεν τόλμησε να κάνει τίποτα για να ανακουφίσει τους φτωχούς εργαζόμενους.

Χρειάζονται τολμηρές πολιτικές παρεμβάσεις έτσι, ώστε να μπορεί να υπάρξει μια οποιαδήποτε αποδεκτή λύση. Υπενθυμίζουμε στη νέα δημοτική αρχή και στη νέα υπεύθυνη αντιδήμαρχο, ότι τέτοιου είδους «κοινωνικές» πολιτικές που στηρίζονται στη «φιλευσπλαχνία», τη δήθεν «κατανόηση» και «ευαισθησία» των κρατούντων, που αναλώνονται στην εύρεση μικρών και σπασμωδικών «λύσεων», οδήγησε στην αύξηση της φτώχειας στην πόλη και όχι στην απαλοιφή της.

Χρειάζεται να διεκδικήσουμε, ως δήμος, την ανέγερση εργατικών κατοικιών και φοιτητικών εστιών, από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την ρύθμιση και τον περιορισμό της βραχυχρόνιας ενοικίασης. Να μπει πλαφόν στα ενοίκια, για να σταματήσει η απόλυτη ασυδοσία που επικρατεί από την πλευρά των ιδιοκτητών. Να διεκδικηθεί η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.

Χανιά 18/11/2

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις