15.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ: Θλιβερή η εικόνα στο Δήμο Χανίων

Ημερομηνία:

Για «κατάντια» του δημοτικού συμβουλίου Χανίων στη συνεδρίαση της 18ης Σεπτεμβρίου αναφέρεται η δημοτική παράταξη «Ανταρσία στα Χανιά». Σε κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα σημειώνει χαρακτηριστικά τη «αλαζονική συμπεριφορά» δημοτικών συμβούλων και του αντιδημάρχου κ. Κονταξάκη προς τα φιλοζωικά σωματεία αλλά και στην έλλειψη από αντικαταστάτες των καθαριστριών στα σχολεία και τις καταγγελίες των εργαζόμενων στο «Βοήθεια στο Σπίτι» όπου οι 24 εργαζόμενοι για τους 800 ωφελούμενους αναγκάζονται να μετακινούνται με τα πόδια αφού τα αυτοκίνητα είναι καθηλωμένα λόγω βλάβης.

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση:

Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 18/9 αποτέλεσε μια θλιβερή αλλά ταυτόχρονα ενδεικτική εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στο Δήμο Χανίων αλλά και στην ίδια την πόλη.

Η Δημοτική Αρχή εισπράττοντας τη δυσαρέσκεια χιλιάδων κατοίκων των Χανίων  για τις καταστάσεις που βιώνουμε καθημερινά, για την εγκατάλειψη, την αδυναμία εξυπηρέτησης των αναγκών τους, την έλλειψη λύσεων και ιδεών που να ωφελούν την πλειοψηφία και όχι μια μικρή μειοψηφία, προσπαθεί να απαντήσει με ένα μείγμα επικοινωνιακών πολιτικών, αυξανόμενου αυταρχισμού και κατάπνιξης της κριτικής μέσα στις ίδιες τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

  1. Περιόρισε τη συζήτηση για το σημαντικότερο θέμα της δημιουργίας 8 σχολείων και του πάρκου Ειρήνης και Φιλίας με τη μέθοδο ΣΔΙΤ, το οποίο μάλιστα  απασχόλησε και την κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας, στις προ ημερησίας διάταξης ανακοινώσεις του Δημάρχου. Στηρίχθηκαν σε μια επιφανειακή εισήγηση εξωραϊσμού των ΣΔΙΤ ενώ έδωσαν στους επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης μόλις 2 λεπτά να τοποθετηθούν και στα οποία έπρεπε με ασφυκτικό τρόπο να σχολιάσουν και τα τόσα άλλα σημαντικά πράγματα που συνέβησαν στον ένα μήνα που είχε να συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο. Αν αυτό δεν είναι πλήρης υποβάθμιση του Δημοτικού Συμβουλίου, τότε τι είναι; Ο κύριος Δήμαρχος βέβαια κράτησε για τον εαυτό του τη δυνατότητα να εμφανίζεται παντού προσπαθώντας να κάνει το άσπρο, μαύρο παρουσιάζοντας την εκχώρηση των σχολείων μας στους εργολάβους ως λύση που «εξυπηρετεί» το δημόσιο συμφέρον.
  2. Παρά τις σοβαρότατες καταγγελίες, από τη δική μας τη μεριά, καθώς και από τη μεριά άλλων δημοτικών συμβούλων για την αυταρχική και αλαζονική συμπεριφορά του αντιδημάρχου κου Κονταξάκη προς τα φιλοζωικά σωματεία, στις συνεδριάσεις της πενταμελούς επιτροπής για την παρακολούθηση του προγράμματος των αδέσποτων ζώων, το Προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου έπνιξε τη οποιαδήποτε δυνατότητα να γίνει συζήτηση πάνω στο ζήτημα. Ο κος Δήμαρχος έτσι έδωσε κάλυψη στον κο Κονταξάκη, χωρίς καν να ακούσει κανέναν. Είναι χαρακτηριστικό ότι αρνήθηκαν το λόγο και στην πρόεδρο της Πανελλήνιας Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, η οποία ήταν παρούσα στη συνεδρίαση ζητώντας να μιλήσει για το συγκεκριμένο ζήτημα. Είναι η πρώτη φορά που αρνούνται το λόγο σε πολίτη ο οποίος έχει έρθει ζητώντας να τοποθετηθεί. Ο κος Δήμαρχος μάλιστα σε ένα κρεσέντο υπεροψίας χρησιμοποίησε την έκφραση «δεν μπορεί να έρχεται ο καθένας και να ζητάει το λόγο».
  3. Έδωσαν πολιτική κάλυψη σε δημοτικό σύμβουλο της πλειοψηφίας, και πρώην Δήμαρχο, ο οποίος υπερασπίστηκε την κατάντια του Δήμου να μην έχει έστω και μια αντικαταστάτρια για τις καθαρίστριες των σχολείων η οποία να αναπληρώνει τις συναδέλφους σε περίπτωση ασθένειας ή γενικότερα απουσίας τους, με αποτέλεσμα το 1ο Δημοτικό Σχολείο στις Μουρνιές να μείνει για μέρες χωρίς καθαρίστρια. Μάλιστα ούτε λίγο, ούτε πολύ ο συγκεκριμένος σύμβουλος υπερασπίστηκε το γεγονός ότι πολλά σχολεία πια, καθαρίζονται και βάφονται από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς ή ακόμη και από τους γονείς. Η τοποθέτηση αυτή αποτελεί ύβρη προς τους ίδιους τους εργαζόμενους γονείς και τους εκπαιδευτικούς. Υπεύθυνος όμως είναι και ο κος Δήμαρχος που του παρέχει κάλυψη. Οι εκλεγμένοι και μάλιστα και όσων η παράταξη διοικεί  οφείλουν να εξασφαλίζουν τη σωστή λειτουργία όλων των δομών και συγκεκριμένα των σχολικών κτηρίων και όχι να υπαινίσσονται ότι λίγο έως πολύ αποτελεί και καθήκον των γονιών και των εκπαιδευτικών να καλύπτουν την ανεπάρκεια, την ανικανότητα και την απροθυμία του Δήμου και των αρχόντων του. Ενημερώνουμε τους κύριους και τις κυρίες της Δημοτικής Αρχής ότι σε αυτές τις περιπτώσεις οι γονείς βάζουν τα χρήματα από την τσέπη τους, λες και λίγα πληρώνουν για όλα τα άλλα. Αναρωτιόμαστε μήπως άραγε οι κύριοι και οι κυρίες της Δημοτικής Αρχής προσπαθούν με αυτό τον τρόπο να εμφανίσουν τους ιδιώτες – εργολάβους ως σωτήρες;
  4. Απόλυτη ευθύνη για την άθλια εικόνα του Δημοτικού Συμβουλίου φέρει και ο πρόεδρός του, ο οποίος ασκεί τα καθήκοντά του κάνοντας πολιτική από τη θέση του προέδρου μεροληπτώντας μονίμως εις βάρος μας. Την ίδια στιγμή που αφήνει συγκεκριμένους ομιλητές να μιλούν όσο θέλουν χωρίς διακοπή, δεν έχει αφήσει καμία κρίσιμη τοποθέτησή μας να περάσει χωρίς να διακόψει ή να κάνει εμβόλιμες «παρατηρήσεις».
  5. Με τον ίδιο απαράδεκτο τρόπο αντιμετωπίστηκαν από τον κ. Δήμαρχο οι καταγγελίες των εργαζομένων στο «Βοήθεια στο Σπίτι». Ο κος Βάμβουκας θα πρέπει να απαντήσει συγκεκριμένα αν είναι αλήθεια τα όσα καταγγέλλουν, γιατί απαντήσεις δεν δόθηκαν. Είναι αλήθεια ότι όταν χρειάζεται να πάρει άδεια μια εργαζόμενη δεν μπορεί να αντικατασταθεί; Είναι αλήθεια ότι το «Βοήθεια στο Σπίτι» έχει 800 ωφελούμενους οι οποίοι εξυπηρετούνται από 24 εργαζόμενες; Είναι αλήθεια ότι οι εργαζόμενες αναγκάζονται να μετακινούνται με τα πόδια γιατί τα αυτοκίνητα είναι καθηλωμένα λόγω βλάβης; Είναι αλήθεια ότι στη Σούδα 2 εργαζόμενες καλύπτουν 3 υπηρεσίες του Δήμου (βοήθεια στο σπίτι, ΚΑΠΗ και Συσσίτιο); Είναι αλήθεια ότι χρειάστηκαν εφτά μήνες για να αποκατασταθεί η μισθοδοσία τους λόγω της ενοποίησης των υπηρεσιών στο ΔΟΚΟΙΠΠ;
  6. Εξίσου θλιβερή όμως είναι και η εικόνα που παρουσίασε και το μεγαλύτερο τμήμα της αντιπολίτευσης. Προσπαθούσαν να ισορροπήσουν ανάμεσα στη συμφωνία τους με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές επιλογές της Δημοτικής Αρχής και στην άρθρωση ψηγμάτων αντιπολιτευτικού λόγου.  Οι παρατάξεις Αγγελάκη, Παπαδογιάννη και Σαρρή (με εξαίρεση της κας Βουτετάκη) έχοντας υπερψηφίσει την παράδοση των σχολικών κτηρίων, της συντήρησης, της φύλαξης και της καθαριότητάς τους σε εργολάβους, προσπαθούσαν να ελιχθούν είτε κάνοντας παρατηρήσεις επί της διαδικασίας είτε παρουσιάζοντας τις ληστρικές συμβάσεις των ΣΔΙΤ ως τη μόνη δυνατότητα χρηματοδότησης έργων. Ακόμη πιο θλιβερό όμως είναι δημοτικοί σύμβουλοι που προέρχονται από την «Πρωτοβουλία Πολιτών Πρώτα ο Άνθρωπος», του κου Σαρρή, σε σύμπνοια με τους δημοτικούς συμβούλους της συμπολίτευσης, να λοιδορούν τους εργαζόμενους στο «Βοήθεια στο σπίτι» που τόλμησαν να καταγγείλουν τη διάλυση της υπηρεσίας τους, λέγοντάς τους ότι προβάλλουν «μαξιμαλιστικά αιτήματα».

Ως  «Ανταρσία στα Χανιά» είναι τιμή μας να θεωρηθούμε μαξιμαλιστές γιατί θεωρούμε ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι που με την εργασία τους κρατούν αυτόν τον κόσμο όρθιο, αξίζουν ένα καλύτερο Δήμο.

Σε αντίθεση με όλους αυτούς που έχουν παραδοθεί στην «παντοδυναμία»  της ελεύθερης  αγοράς, θα επιμείνουμε να τοποθετούμε τα δικαιώματα των εργαζομένων για περίθαλψη, παιδεία,  αθλητισμό, πρόνοια, στέγαση, ασφαλή μετακίνηση, φροντίδα στα γηρατειά, καθαριότητα και υγιεινή  διαμονή στην πόλη, ως αναφαίρετα δικαιώματα όλων και όχι ως προνόμια των εχόντων.

Θα συνεχίσουμε να θεωρούμε ότι αυτά πρέπει να παρέχονται δωρεάν στο σύνολο των πολιτών και όχι να έχουν ως προϋπόθεση το κέρδος του επιχειρηματία, ούτε να παρέχονται ως ελεημοσύνη. Καμιά αυταρχική συμπεριφορά και κανένας πρόεδρος δεν θα μας εμποδίσει από το να το διεκδικούμε.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...