ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ: Τα περιοριστικά μέτρα στα Χανιά ορίζουν την αποτυχία και την επικινδυνότητα κυβέρνησης – περιφέρειας – δημάρχων

Κανένα σχόλιο

Με ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη της «Ανταρσία στα Χανιά» αναφέρεται στην επιβολή περιοριστικών μέτρων στο νομό και στις ευθύνες κυβέρνησης, περιφέρειας, δήμων:

Η επιβολή καθεστώτος ειδικών περιοριστικών μέτρων, στην περιφερειακή ενότητα Χανίων, που ισχύουν από την Τρίτη 25/8 αποτελεί περήφανο και αποκλειστικό κατόρθωμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, του περιφερειάρχη Κρήτης, του δημάρχου Χανίων καθώς και όλων των δημάρχων του νομού.

Οι πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης και η στάση όλων των υπολοίπων που στοιχήθηκαν  μαζί της κατόρθωσαν το ακατόρθωτο: μετέτρεψαν  μια περιοχή που την προηγούμενη άνοιξη δεν είχε σχεδόν κανένα κρούσμα, σε κέντρο της πανδημίας στην Κρήτη. Και όχι μόνο. Τα Χανιά ως ένας από τους μεγαλύτερους τουριστικούς προορισμούς,  έγιναν η πρώτη μεγάλη πόλη στην Ελλάδα που μπαίνει σε καθεστώς περιορισμένης καραντίνας. Το γεγονός αυτό, από μόνο του, κουρελιάζει τα ψευτοεπιχειρήματα της κυβέρνησης, η οποία προσπαθεί να αποπροσανατολίσει λέγοντας ότι για το δεύτερο κύμα της πανδημίας δεν φταίει ο τρόπος που επιχείρησε το άνοιγμα στον τουρισμό, αλλά η δήθεν «ανεύθυνη» συμπεριφορά των πολιτών και ειδικά της νεολαίας.

"Sponsored links"

Με τον πιο άθλιο και απαράδεκτο τρόπο κυβέρνηση- περιφέρεια- δήμαρχοι λειτούργησαν με μοναδικό κριτήριο τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων (τουριστικών πρακτόρων, αεροπορικών και ακτοπλοϊκών εταιριών, μεγαλοξενοδόχων) ανοίγοντας  χωρίς περιορισμούς σύνορα, αεροδρόμια, λιμάνια. Αδιαφόρησαν πλήρως για την ασφάλεια των εργαζομένων, των κατοίκων της πόλης, του νομού αλλά και των επισκεπτών τους. Έκαναν ελέγχους, για τα μάτια του κόσμου, σε ένα ελάχιστο ποσοστό επισκεπτών με αποτέλεσμα να εισάγουν την ασθένεια. Χρησιμοποίησαν ως δικαιολογία για τις επιλογές τους τη σωτηρία του τουρισμού. Αυτό που κατάφεραν είναι να δημιουργήσουν ένα ακόμη μεγαλύτερο πλήγμα στον τουρισμό. Υπέκυψαν στους εκβιασμούς του  κάθε τουριστικού πράκτορα για να εισπράξουν στο τέλος την ακύρωση των ταξιδιών, όπως έγινε με την TUI. Αυτό που απέμεινε σε εμάς μετά από αυτά τα παιχνιδάκια κερδοσκοπίας ήταν η  εξάπλωση της πανδημίας και η ανεργία.

Η αντίληψη που διαμόρφωσε το ψευτοδίλημμα «είτε θα σώσουμε την οικονομία, είτε θα εξασφαλίσουμε την υγεία του λαού» πήγασε από τις ιδεοληπτικές αγκυλώσεις περί «αυτορρύθμισης της αγοράς» και  υπονόμευσε κάθε ελπίδα για σωτηρία τόσο του τουρισμού όσο και της υγείας μας. Η κυβέρνηση αντί να εναρμονιστεί με τα αιτήματα των εργαζομένων στην υγεία, ενισχύοντας τα νοσοκομεία του νησιού με προσωπικό περισσότερα κρεβάτια ΜΕΘ, επίταξη ιδιωτικών κλινικών και διαμορφώνοντας έτσι πραγματικές συνθήκες ασφαλείας για ντόπιους και τουρίστες, αναλώθηκε σε ψεύτικες διαφημιστικές καμπάνιες προσέλκυσης τουριστών. Αντί να ενισχύσει τις άμυνες της κοινωνίας απέναντι στον COVID 19 χρησιμοποίησε επικοινωνιακά την τύχη που είχαμε να μην μας χτυπήσει το πρώτο κύμα της πανδημίας.

Περιφερειάρχης και δήμαρχοι ενόψει του ανοίγματος, στις αρχές του καλοκαιριού, αντί να οργανώνουν και να διεκδικούν ουσιαστικά μέτρα προφύλαξης (ελέγχους σε αεροδρόμια και λιμάνια, κινητά συνεργεία πραγματοποίησης ελέγχων και τεστ στον πληθυσμό),  αντί να πάρουν πρωτοβουλίες αξιοποίησης και διαμόρφωσης δημόσιων χώρων για να υπάρξουν πραγματικές συνθήκες  κοινωνικής αποστασιοποίησης, να οργανώσουν μαζικά προγράμματα  πολιτιστικών εκδηλώσεων, να δημιουργήσουν νέες και αναγκαίες κοινωνικές υπηρεσίες και να διεκδικήσουν τη στελέχωση των υπαρχόντων με περισσότερες προσλήψεις προσωπικού,  να διεκδικήσουν μέτρα ενίσχυσης και στήριξης των εργαζομένων στον τουρισμό, προγράμματα μαζικού κοινωνικού τουρισμού κ.α., αναλώθηκαν σε γελοίες φιέστες με πίδακες νερού για την υποδοχή των πρώτων αεροπλάνων και σε μέτρα αποκλειστικής ενίσχυσης των διαπλεκόμενων επιχειρηματιών επιτρέποντάς τους να καταλάβουν περισσότερους δημόσιους χώρους, παραλίες κ.α. με αποτέλεσμα να διαμορφώσουν χειρότερους όρους συνωστισμού.

Όταν άρχισε να χτυπά το δεύτερο κύμα της πανδημίας αντί να διεκδικήσουν διαφάνεια και ενημέρωση για το τι συμβαίνει, σιώπησαν, τουλάχιστον στο δημόσιο λόγο τους, συμβάλλοντας από την πλευρά τους στο κλίμα αποσιώπησης των κρουσμάτων στις τουριστικές περιοχές όπως κατήγγειλαν  οι συνδικαλιστικές ενώσεις των ιατρών του ΕΣΥ.  Χαρακτηριστική της ανυπαρξίας των τοπικών πολιτικών παραγόντων  ήταν και η στάση του δημάρχου Χανίων που αρκούνταν να παπαγαλίζει  με περισσή δόση αυταρέσκειας το «…τα πήγαμε καλά…» της κυβέρνησης χωρίς να πράττει τίποτε άλλο. Στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, ακόμη και όταν ο αριθμός των κρουσμάτων είχε αρχίσει να φουντώνει επικίνδυνα, αντέτασσε στις ανησυχίες και τις σχετικές ερωτήσεις της αριστεράς την εκκωφαντική σιωπή του, καλύπτοντας πλήρως την κυβέρνηση.

Το άνοιγμα των σχολείων το επόμενο διάστημα δικαιολογημένα ανησυχεί χιλιάδες γονείς. Όσοι έχουν παιδιά σε σχολεία όπως το 1ο ΔΣ και το Γυμνάσιο Κουνουπιδιανών, το Δημοτικό Χρυσοπηγής, το 3ο Χανίων, το 1ο – 17ο Νηπιαγωγείο Χανίων για να αναφέρουμε μόνο κάποια ενδεικτικά, γνωρίζουν ότι οι ισχυρισμοί της Κεραμέως περί 17 παιδιών στις τάξεις δεν είναι απλά ψεύτικοι αλλά σε αυτές τις συνθήκες απολύτως επικίνδυνοι. Προσπαθούν με ακριβοπληρωμένη προπαγάνδα να αποκρύψουν ότι ψήφισαν στον πρόσφατο νόμο τους για 25 παιδιά ανά τμήμα. Γνωρίζουμε επίσης ότι στα περισσότερα σχολεία ιδιαίτερα αυτά του κέντρου, ακόμη και αν τα τμήματα είναι σχετικά μικρά, οι αίθουσες είναι εξίσου πολύ μικρές και δεν επιτρέπουν την τήρηση ασφαλών αποστάσεων. Για να μη μιλήσουμε για πλείστα σχολεία που στεγάζονται σε κοντέινερς όπως τα Δημοτικά της Ν Κυδωνίας, των Περιβολίων το 3ο ΓΕΛ κ.α.

Ακόμη και χθες, πρώτη μέρα εφαρμογής των μέτρων, υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες για επιλεκτική  εφαρμογή τους. Η αστυνομία παρενοχλούσε τους διαδηλωτές εκπαιδευτικούς στην πλατεία της Αγοράς, την ίδια ώρα που στις καφετέριες ο κόσμος συνωστίζονταν ως συνήθως. Επίσης ερωτηματικά έχουν προκαλέσει καταγγελίες για διαφορετικές αντιμετωπίσεις των ξενοδοχείων στα οποία ανιχνεύτηκαν κρούσματα.

Δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε ούτε τις ζωές μας ούτε τις δουλειές μας ούτε την υγεία μας σε αυτούς που με εγκληματική επιπολαιότητα τις διαχειρίζονται προς όφελος μόνο των λίγων εκλεκτών τους επιχειρηματιών. Σε αυτούς που αρνούνται ακόμη και τώρα να πάρουν ουσιαστικά μέτρα διαφύλαξης της υγείας των πολλών. Η «ελεύθερη» αγορά δεν αποτελεί τη σωτηρία μας. Ούτε τα παιχνίδια των φαρμακευτικών εταιριών για το ποια θα διαθέσει πρώτη το εμβόλιο στην αγορά, ούτε ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός των κυβερνήσεων που τα συνοδεύει, ούτε ο νέος δανεισμός και τα νέα μνημόνια που επιβάλλει η ΕΕ θα μας σώσουν. Τη περασμένη άνοιξη οι εργαζόμενοι, σε όλο τον κόσμο, απάντησαν με μαζικούς αγώνες στα μέτρα των κυβερνήσεων. Τώρα όπως και τότε, τον πρώτο ρόλο πρέπει να τον έχουν οι αγώνες του κόσμου της εργασίας. Μόνο οι εργαζόμενοι μπορούμε να επιβάλλουμε πολιτικές για τη σωτηρία μας. Μόνο η σύγκρουση με τους θεσμούς και τις κυβερνήσεις, η διαγραφή του χρέους, η εθνικοποίηση του ιδιωτικού τομέα στην υγεία και στην οικονομία και όχι η διόγκωσή τους μπορούν να φέρουν αποτελέσματα προς όφελος των πολλών.

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις