15.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Έρχονται στην Κρήτη από τη Γερμανία για να τιμήσουν τους ναζί – Αντιδρούν αντιφασίστες

Ημερομηνία:

Αντιδρoύν Γερμανοί αντιφασίστες στην απόφαση του Συνδέσμου Ορεινών Καταδρομέων Άνω Φραγγονίας, με αφορμή την 75η επέτειο της Μάχης της Κρήτης, να στείλει αντιπροσωπεία για να καταθέσουν στεφάνι στο Μάλεμε στη μνήμη των νεκρών γερμανών ναζί.

H απόφαση πάρθηκε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Γερμανία εις μνήμη των ναζί που πέθαναν στην Κρήτη, στο Bad Reichenhall. Στην εκδήλωση δεν υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον, ούτε συμμετοχή και έτσι τα μέλη του Συνδέσμου αποφάσισαν για να τιμήσουν τους νεκρούς να στείλουν αντιπροσωπεία στην Κρήτη.

Ο Σύνδεσμος Ορεινών Καταδρομέων Άνω Φραγγονίας πραγματοποιεί κάθε χρόνο από τη δεκαετία του ’60 και μετά, εκδήλωση για τους νεκρούς της Μάχης της Κρήτης, στο Bad Reichenhall. H εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του δήμου Bad Reichenhall και του γερμανικού στρατού (Bundeswehr).

Όμως φέτος, η προσέλευση ήταν απογοητευτική. Το δημοτικό συμβούλιο, πλην του Δημάρχου, δεν στήριξαν όπως αναμενόταν την επετειακή τους εκδήλωσή για τα 75 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης. Τόνισαν, ότι ειδικά φέτος,, θα περίμεναν μεγαλύτερη συμμετοχή.

Η φωτογραφία είναι από την φετινή εκδήλωση:

160321-1512-29-53002806-kretagedenken

Η περιοχή του Bad Reichenhall, ήταν το προπύργιο των Ορεινών Καταδρομέων της Βέρμαχτ κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Εκεί υπάρχει ένα ναζιστικό μνημείο, η «γέφυρα της Κρήτης» (Κreta Brucke), που συμβολίζει την εισβολή στη μαρτυρική Μεγαλόνησο. Κάθε χρόνο, κοντά στις 20 Μαΐου, ημέρα της επετείου της Μάχης της Κρήτης, βετεράνοι της Βέρμαχτ συγκεντρώνονται στο σημείο για να θυμηθούν τα γεγονότα από τη δική τους σκοπιά.

Με το θέμα έχει ασχοληθεί παλιότερα και ο “ιός” της Ελευθεροτυπίας.

Γράφει σε σχετικό ρεπορτάζ τον Ιούλιο του 2002:

Η τελετουργία επαναλαμβάνεται ανεμπόδιστα επί πενήντα ήδη χρόνια. Στην τελετή συμμετέχουν και εκπρόσωποι του επίσημου κράτους, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι μεταξύ των συγκεντρωμένων μπορούν εύκολα να εντοπιστούν κάμποσοι νοσταλγοί του Τρίτου Ράιχ, οι οποίοι δεν έχουν την παραμικρή διάθεση -και απολύτως κανένα λόγο- να αποκρύψουν την πραγματική τους ταυτότητα. Φέτος για παράδειγμα, λίγη ώρα μετά την κατάθεση στεφάνου από εκπρόσωπο του υπουργείου Αμύνης, μπροστά στο μνημείο στάθηκαν με σεβασμό τα μέλη ενός αυστριακού συνδέσμου παλαιών πολεμιστών: στο πέτο τους μπορούσε κανείς εύκολα να διακρίνει τον αγκυλωτό σταυρό…

Ούτως ή άλλως, παρά την προπαγάνδιση της στρατιωτικής αυτής φιέστας ως μιας γιορτής αφιερωμένης γενικώς και αορίστως στη μνήμη των Γερμανών στρατιωτών ολόκληρου του εικοστού αιώνα, είναι κοινό μυστικό πως στην πραγματικότητα, κάθε Πεντηκοστή, βετεράνοι της Βέρμαχτ και εν ενεργεία στρατιωτικοί της Μπούντεσβερ τιμούν από κοινού μια από τις πιο εγκληματικές σελίδες της ιστορίας του ναζιστικού στρατού: το ετήσιο προσκύνημα στο Μίτενβαλντ αφορά (και) τους νεκρούς “ήρωες” της Πρώτης Μεραρχίας Ορεινών Καταδρομών, η οποία κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ευθύνεται για τη σφαγή χιλιάδων ανθρώπων στην Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γιουγκοσλαβία, την Πολωνία και τη Φιλανδία.

Ανάμεσα στους “προσκυνητές” βρίσκονται κάθε χρόνο και αρκετοί επιζώντες του διαβόητου 98ου συντάγματος της μεραρχίας, το οποίο αποδεδειγμένα διέπραξε βαρύτατα εγκλήματα πολέμου στην Ελλάδα. Οι άνδρες του 98ου συντάγματος συμμετείχαν στον αφοπλισμό των Ιταλών στρατιωτών και την εκτέλεση 4.000 Ιταλών αιχμαλώτων στην Κεφαλλονιά, βοήθησαν στον αφανισμό της ισραηλιτικής κοινότητας των Ιωαννίνων και μέσα σε ένα μόλις μήνα, τον Οκτώβριο του 1943, δολοφόνησαν περισσότερους από χίλιους αμάχους και έκαψαν περισσότερα από εκατό χωριά στην Ηπειρο, κατά τη διάρκεια των “εκκαθαριστικών επιχειρήσεων” στην περιοχή.

Στα “ανδραγαθήματα” του 98ου συντάγματος της Πρώτης Μεραρχίας Ορεινών Καταδρομών ανήκει και η καταστροφή του Κομμένου, στα νότια της Αρτας, που πραγματοποιήθηκε στις 16 Αυγούστου 1943 από τον 12ο λόχο και συνιστά μια από τις πιο κτηνώδεις σφαγές αμάχων που διέπραξαν τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής στην Ελλάδα. (Βλ. σχετικά: Μαρκ Μαζάουερ, “Στην Ελλάδα του Χίτλερ”, Αλεξάνδρεια 1994, κυρίως το κεφάλαιο “Ανατομία μιας σφαγής: 16 Αυγούστου 1943”, και Χ. Φ. Μάγερ, “Η φρίκη του Κομμένου”, Καλέντης 1998.)

Η εκδήλωση “συμφιλίωσης” στα Φλώρια

"google ad"

O Σύνδεσμος Ορεινών Καταδρομέων Φραγγονίας έχει επισκεφθεί και άλλες φορές την Κρήτη.

Πριν μερικά χρόνια μετά από απόφαση της δημοτικής αρχής του Δήμου Καντάνου πραγματοποιήθηκε εορτασμός – “συμφιλίωσης” στα Φλώρια μαζί με βετεράνους ναζί. Εκεί ήταν μέλη του Συνδέσμου Ορεινών Καταδρομέων. Το θέμα στην Ελλάδα δεν πήρε δημοσιότητα αλλά στη Γερμανία δημιούργησε μεγάλες αντιδράσεις.

Μάλιστα κατατέθηκε και σχετική ερώτηση στη Γερμανική Βουλή από τον τότε βουλευτή του SPD Gunter Verheugen, το 1998, για την επιγραφή της πλάκας που τοποθετήθηκε στα Φλώρια που έγραφε ότι οι γερμανοί στρατιώτες “έπεσαν για τη Μεγάλη Γερμανία”.

Για το θέμα είχε μιλήσει στην εφημερίδα μας, σε παλιότερη συνέντευξή του, και ο γνωστός Γερμανός ιστορικός Ebernhard Rondholz.

Είχε πει:

“Το πρόβλημα που έχουμε είναι το εξής. Δίπλα από τη Κάνδανο είναι το χωριό Φλώρια. Έγινε και εκεί μια σφαγή. Σκοτωθήκανε όμως και δεκατρεις Γερμανοί στρατιώτες από την επίλεκτη μονάδα αλεξιπτωτιστών του Έντελβάις. Εκεί υπάρχει μία μεγάλη μαρμάρινη πλάκα με τα ονόματα των νεκρών και γράφει «πεσόντος υπέρ της Μεγάλης Γερμανίας». Αυτή η πλάκα υπήρχε μέχρι ένα χρονικό διάστημα και καταστράφηκε. Και φτιάξανε στη Γερμανία μία αντιγραφή της πλάκας, ιδιωτική πρωτοβουλία μίας ομάδος της συγκεκριμένης Μεραρχίας. Και αντί για αγκυλωτό σταυρό έχουν ένα σταυρό πιο ουδέτερο, δεν έχει την ίδια γεύση. Αλλά κατά τα άλλα είναι ακριβές αντίγραφο. Δείχνει τρεις στρατιώτες με χειροβομβίδες στον αγώνα. Κάτι συμβολίζει αυτό. Όταν γράφεις σε ένα μνημείο «πεσόντες υπέρ της Μεγάλης Γερμανίας» δείχνει μία νοοτροπία άκρας δεξιάς.”

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...