16.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Αντιφατικές δηλώσεις Τσίπρα: “Ασφαλώς και δεν ξεχνάμε τις επανορθώσεις, αλλά… υποστηρίζουμε το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας και την Ελληνογερμανική Συνέλευση”

Ημερομηνία:

Σε αντιφατικές δηλώσεις προχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας στην κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσε με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ. Αν και είπε ότι η Ελλάδα δεν ξεχνά τις απαράγραπτες εκκρεμότητες, “όπως είναι οι επανορθώσεις”, προσέθεσε ένα μεγάλο “αλλά”, σύμφωνα με το οποίο υπάρχει ένα νέο πλαίσιο που οικοδομούν μαζί Ελλάδα και Γερμανία.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε ο κ. Τσίπρας εντάσσονται και το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας και η Ελληνογερμανική Συνέλευση που το σύνολο των οργανώσεων που αγωνίζονται για την καταβολή αποζημιώσεων για τα ναζιστικά εγκλήματα της Γερμανίας στέκονται απέναντι αφού χαρακτηρίζουν το ρόλο τους νεο-αποικιακό.

Άλλωστε, είναι πολύ προσφατες οι έντονες διαμαρτυρίες οργανώσεων και απλών πολιτών ενάντια στην Ελληνογερμανική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στην Ιεράπετρα της Κρήτης που οδήγησε στην απουσία των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης του νησιού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι λόγω των έντονων αντιδράσεων δεν είχε παραστεί η εκπρόσωπος της κυβέρνησης Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.

Ο κ. Τσίπρας είπε σχετικά:

“Οι σχέσεις των δύο χωρών μας πιστεύω ότι είναι εξαιρετικές. Ασφαλώς και δεν ξεχνάμε τις δυσκολίες, ούτε αυτές που περάσαμε πρόσφατα, ούτε ξεχνάμε και τις δύσκολες αλλά απαράγραπτες εκκρεμότητες που μας άφησε η ιστορία, όπως είναι οι επανορθώσεις ή το κατοχικό αναγκαστικό δάνειο, όμως είμαστε αποφασισμένοι να επικεντρωθούμε και θα επικεντρωθούμε παράλληλα και στο νέο πλαίσιο που έχουμε οικοδομήσει, με τη Γερμανία να αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους επενδυτές στην Ελλάδα, με τον πρώτο εμπορικό εταίρο και μια από τις πρώτες χώρες προέλευσης τουριστών, με την ελληνική κοινότητα στη Γερμανία να είναι μια πάρα πολύ σημαντική κοινότητα, με τις διμερείς μας σχέςεις να ενισχύονται με την υιοθέτηση του διμερούς σχεδίου δράσης, του ιδρύματος νεότητας (σ.σ.: Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας) και την επανεκίνιση σε πιο υγιή βάση της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης.

Όλες αυτές οι δραστηριότητες μπορούν να προωθήσουν πολύ περισσότερο τις ελληνογερμανικές σχέσεις σε αυτή την περίοδο. Τέλος, να μην ξεχάσω, συμφωνήσαμε, η Γερμανία να είναι η τιμώμενη χώρα, στο πλαίσιο αυτής της σημαντικής αναβάθμισης και επανεκίνησης των σχέσεων μας, να είναι η τιμώμενη στη διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης το 2020“.

Από πλευράς της η κ. Μέρκελ δεν αναφέρθηκε καθόλου στο ζήτημα – άλλωστε η γερμανική θέση σε αυτό είναι σαφώς διατυπωμένη και συνεπής: δεν υπάρχει ζήτημα αποζημιώσεων.

Να υπενθυμίσουμε ότι μέχρι πριν μερικά χρόνια υπήρχαν εντονότατες αντιδράσεις τόσο για την «Ελληνογερμανική Συνέλευση» αλλά και για το «Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον» και το «Ελληνογερμανικό Ιδρυμα Νεολαίας» αφού θεωρείτο ότι δεν διαπνέονται από τις αρχές της ισότιμης φιλίας και συνεργασίας.

Είναι τρεις θεσμοί οποίοι προέρχονται από το «Σύμφωνο Ελληνογερμανικής Συνεργασίας» (ή Ελληνογερμανική Εταιρική Σχέση), που υπέγραψαν οι Γιώργος Παπανδρέου και Ανγκελα Μέρκελ, τον Μάιο του 2010 την εποχή της ένταξής της χώρας μας στα μνημόνια που παραμένουν εν ενεργεία και μετά το τέλος των μνημονίων. Πολλοί χαρακτήρισαν τις συγκεκριμένες συμφωνίες “νεοαποικιακού τύπου” .

Διαβάστε επίσης:

– Ελληνογερμανική Συνέλευση: “ΟΧΙ” λένε 112 αιρετοί – “Αξιώνουμε τη σύναψη ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας”

– Ελληνογερμανική συνέλευση: “Υπάρχει μόνο ηθική ευθύνη για τις φρικαλεότητες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου” – Nobert Barthle: “Την εποχή της κρίσης, η Γερμανία έκανε ότι μπορούσε για να στηρίξει την Ελλάδα.”

– Φιάσκο η Ελληνογερμανική Συνέλευση στη Χερσόνησο: Ουδείς Δήμαρχος δεν παρέστη… πλην του Δήμαρχου Χερσονήσου και του Αρναουτάκη

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...