Αντώνης Σχετάκης: Έλλειψη προσωπικού και φόροι οδηγούν σε κατάρρευση τις ΔΕΥΑ

Κανένα σχόλιο

Το κίνδυνο της κατάρρευσης τόσο της ΔΕΥΑ Χανίων όσο και άλλων ΔΕΥΑ σε όλη τη χώρα λόγω της έλλειψης προσωπικού αλλά και του φόρου που καλούνται να πληρώσουν καθώς αντιμετωπίζονται ως κερδοσκοπικές επιχειρήσεις, επισημαίνει στη συνέντευξή του προς την aftodioikisi.gr ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Χανίων και μέλος του ΔΣ της ΕΔΕΥΑ κ. Αντώνης Σχετάκης.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του κ. Σχετάκη στην aftodioikisi.gr είναι το εξής:

"Sponsored links"

Κύριε πρόεδρε, ένα από μεγάλα προβλήματα των ΔΕΥΑ είναι η έλλειψη προσωπικού. Ξεφεύγει η ΔΕΥΑ Χανίων από αυτόν τον κανόνα;

Δυστυχώς, όχι. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη προσωπικού και μάλιστα σε κρίσιμες παραγωγικές ειδικότητες: Εργάτες, υδραυλικούς ηλεκτρολόγους, χειριστές μηχανημάτων και αποφρακτικών, οδηγούς και μηχανικούς. Ενώ έχουμε τις δυνατότητες να παράξουμε μελέτες και έργα κολλάμε στο γεγονός ότι οι ελάχιστοι μηχανικοί που διαθέτουμε έχουν «γίνει λάστιχο» μεταξύ επίβλεψης, μελετών, σχεδιασμού και οργάνωσης κλπ

Έχετε αναφέρει αυτά τα προβλήματα στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΣΔΑ;

Εδώ και πολύ καιρό έχουμε ζητήσει από το ΥΠΕΣΔΑ την πρόσληψη 48 ατόμων αορίστου χρόνου των παραπάνω ειδικοτήτων. Έχει αναγνωριστεί από όλους τους πολιτικούς παράγοντες το δίκαιο του αιτήματος αλλά δυστυχώς λόγω της συγκυρίας καιν για ευρύτερους πολιτικούς λόγους παραπέμπεται στο μέλλον.

Ποια προβλήματα δημιουργούνται από αυτές τις ελλείψεις προσωπικού στη λειτουργίας της ΔΕΥΑ Χανίων;

Δυστυχώς τα προβλήματα που δημιουργούνται είναι πολλά καθώς οι ανάγκες είναι κάτι παραπάνω από πιεστικές. Για παράδειγμα, το 80% των νέων συνδέσεων που έχουν ζητηθεί από τους πολίτες καθυστερούν λόγω έλλειψης προσωπικού. Ένα δεύτερο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι δεν μπορούμε να αποκαταστήσουμε τις ασφαλτικές τομές με αποτέλεσμα, δικαίως οι πολίτες να διαμαρτύρονται. Παράλληλα, το πιο αποκαρδιωτικό απ’ όλα είναι ότι πλήθος παλαιότερων ναι νεότερων μηχανημάτων σχολάζουν επειδή δεν υπάρχουν οδηγοί και χειριστές.

Όπως μου τα περιγράφετε, στην ουσία υπολειτουργείτε…

Στην πραγματικότητα κινδυνεύει να καταρρεύσει η λειτουργία της ΔΕΥΑ Χανίων. Κινδυνεύουμε να καταρρεύσουμε ως επιχείρηση. Μια επιχείρηση που έχει κέρδη και είναι οικονομικά αυτοδύναμη και μπορεί να χρηματοδοτεί έργα με ίδιους πόρους.

Τι μπορεί να γίνει με τις προσλήψεις στις ΔΕΥΑ;

"Sponsored links"

Οι ΔΕΥΑ είναι κοινωφελείς, δημόσιες, μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις 24ωρης λειτουργίας. Κατά συνέπεια επειδή είναι και ΝΠΙΔ, κακώς κάκιστα και αυθαίρετα εντάχθηκαν στις απαγορεύσεις των νέων προσλήψεων από το Μνημόνιο 2. Εμείς δεν ανήκουμε καν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Πρέπει λοιπόν να καταργήσει την απαγόρευση προσλήψεων στις ΔΕΥΑ. Τα ζήτημα είναι γνωστό στο υπουργείο και περιμένουμε να μεριμνήσει η κυβέρνηση για τη λύση αυτού του προβλήματος. Σε κάθε περίπτωση η δικιά μας πίεση θα συνεχιστεί και θα ενταθεί καθώς όχι μόνο οι ΔΕΥΑ Χανίων αλλά και οι περισσότερες ΔΕΥΑ της χώρας αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα.

Παράλληλα διαμαρτύρεστε γιατί μπαίνει φόρος στις ΔΕΥΑ…

Με βάση ένα νόμο του 2014 ερμηνεύεται από το υπουργείο ότι και οι ΔΕΥΑ υπόκεινται σε φόρο και μάλιστα επί των βεβαιωμένων. Αυτό είναι απαράδεκτο καθώς οι ΔΕΥΑ είναι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί, κάτι που προκύπτει από παντού, ακόμη και από τον ιδρυτικό νόμο τους των 1069/82. Άλλωστε, είναι ότι ο μοναδικός ιδιοκτήτης τους είναι οι Δήμοι. Τώρα μας ζητείται για πρώτη φορά στην ιστορία των ΔΕΥΑ να πληρώσουμε για 2014 φόρο 26% επί των βεβαιωθέντων κερδών, προκαταβολή φόρου 50%, συν 8% έκτακτο λόγω του ότι τα κέρδη είναι πάνω από 500.000 ευρώ. Εάν η ΔΕΥΑ Χανίων αναγκαστεί να πληρώσει αυτά τα ποσά, θα πρέπει να ματαιωθούν τα αυτοχρηματοδοτούμενα έργα και οπωσδήποτε θα δημιουργηθούν δεκάδες οικονομικά προβλήματα που έχουν σχέση με τη βιωσιμότητα της επιχείρησης. Εμείς όπως και η ΕΔΕΥΑ ζητούμε από τον κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη να δώσει προσωρινή λύση μέχρι τις 20 Αυγούστου και αμέσως μετά σε συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο να προχωρήσει σε τροπολογία του 1069/81 με την προσθήκη με ρητό τρόπο ότι οι ΔΕΥΑ είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα όπως πράγματι είναι.

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις