17.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Αντ. Μπαλωμενάκης: Ξεκαθαρίζουμε ότι η κατάληψη κάποια στιγμή πρέπει να τελειώσει – Αξιοποίηση υπέρ της πόλης αλλά και με κέρδος για το Πολυτεχνείο Κρήτης

Ημερομηνία:

Συνέντευξη έδωσε στην ΕΡΑ Χανίων ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αντώνης Μπαλωμενάκης σχετικά με το ζήτημα που έχει προκύψει με τον σχεδιασμό του Πολυτεχνείου Κρήτης για 25ετή εκμίσθωση των κτιρίων στο Λόφο Καστέλι σε εταιρεία που σκοπεύει να δημιουργήσει ξενοδοχείο.

Όπως επισημαίνει σε συνοδευτικό κείμενο της συνέντευξης που ανέρτησε στον προσωπικό λογαριασμό του στο facebook:

“δεν είναι μόνο το θέμα συνταγματικότητας. Είναι κυρίως πολιτικό το θέμα. Αρχίζοντας απο τον τρόπο που λήφθηκε η απόφαση μέχρι την ποιότητα των υποστηρικτικών επιχειρημάτων, διακρίνεται μια διαχωριστική γραμμή: Ο άκρατος οικονομισμός, η αίσθηση της απόλυτης εξουσίας πάνω στο τοπίο, στην ιστορία της πόλης, απέναντι στην αντίληψη ότι κάθε τι που γίνεται πρέπει να σέβεται την μακραίωνη ιστορία αυτού του τόπου και τις επιθυμίες και τις κοινωνικές ανάγκες του σήμερα και του αύριο . Η ΝΔ έσπευσε να συνταχθεί με την πρώτη αντίληψη. Κάποιος πρέπει να τους πει ότι δεν μιλάμε για μπακάλικο”

Στη συνέντευξη ο κ. Μπαλωμενάκης αφού δίνει βαρύτητα στο γεγονός ότι τα κτίρια δόθηκαν με δωρεά, αναφέρεται και στο τι πιστεύει ότι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα.

Είπε μεταξύ άλλων:

Θα πρέπει να κριθεί το εξής: Είμαστε άκριτα υπέρ οποιασδήποτε αξιοποίησης. Ποια θέση έχει στη ζωή μας η ιστορικότητα της πόλης που ζούμε; Ακούγονται επιχειρήματα και από την πλευρά της πρυτανείας, ότι θα είναι ανοικτό. Εγώ νομίζω ότι αυτά είναι αστεία. Ένα στοιχειώδη συλλογισμό να κάνει κανείς. Να δει τα μεγέθη που ακούγονται και να αντιληφθεί τι είδους αξιοποίηση είναι αυτή. Και αν συνάδει με τη φυσιογνωμία της πόλης μας. Ξεκαθαρίζουμε ότι η κατάληψη κάποια στιγμή πρέπει να τελειώσει, με ευθύνη των φορέων της πόλης και σε συνεννόηση με τον ιδιοκτήτη να γίνει μία αξιοποίηση του κτιρίου ανοικτή στο κοινό μέσα στους σκοπούς της δωρεάς και μέσα στην ιστορικότητα αυτού του συγκεκριμένου μνημείου.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο κ. Μπαλωμενάκης στάθηκε στον αιφνιδιασμό της τοπικής κοινωνίας και στην αναγκαιότητα η αξιοποίηση να γίνει εις όφελος της πόλης και της ιστορικότητας αλλά και “με ανάλογο κέρδος του Πολυτεχνείου Κρήτης”:

Και μόνο το γεγονός ότι ήρθε η κοινή γνώμη των Χανίων προ τετελεσμένων γεγονότων αυτό και μόνο αρκεί να καταρρίψει κάθε είδους νομιμοποίηση εκ των υστέρων. Αυτά που σας λέω τα έχω πει στον κ. Διγαλάκη προσωπικά. Όταν μάλιστα μας κάλεσε για ενημέρωση έχοντας πάρει την απόφαση του είπα: τι είδους ενημέρωση μπορεί να γίνει. Γνώμη ζητάτε; Ζητάτε ανακοίνωση αποφάσεως; Ναι, εντάξει, έχετε το δικαίωμα ως αυτοδιοικούμενη μονάδα αλλά μη ζητάτε και νομιμοποίηση εκ των υστέρων.

Πρέπει να ανοίξει ένας διάλογος χωρίς τετελεσμένα. Να μη θεωρηθεί τίποτα δεδομένο και με την ευκαιρία αυτού του κλυδωνισμού που περάσαμε να γίνει πραγματικά μια ουσιαστική συζήτηση όσοι μπορούν να συνεισφέρουν σε αυτήν να δούμε πως αυτός ο χώρος θα αξιοποιηθεί σε όφελος της πόλης, σε όφελος της ιστορικότητας και φυσικά με ανάλογο κέρδος του Πολυτεχνείου Κρήτης. Προτάσεις υπάρχουν, εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν, έχω την εντύπωση ότι δεν εξετάστηκαν σοβαρά αλλά μονομερώς επέσανε στη λύση του επενδυτή ο οποίος δεν έρχεται για την ψυχή της μητέρας του.

Όλη η συνέντευξη του βουλευτή Χανίων σε ηχητικό αρχείο ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...