Ανυπόταχτη Κρήτη: Σε ποιον ανήκουν τελικά οι πόλεις; Το ζήτημα της κατοικίας, το Airbnb και το ξεπούλημα

Κανένα σχόλιο

Ανακοίνωση έδωσε στη δημοσιότητα η περιφερειακή παράταξη “Ανυπόταχτη Κρήτη” για το ζήτημα της κατοικίας σε Χανιά και Ρέθυμνο:

Το τελευταίο διάστημα στην Κρήτη, ανοίγει όλο και πιο έντονα η συζήτηση όσον αφορά το δικαίωμα στην κατοικία και τους ελεύθερους δημόσιους χώρους, από την μία, και την τουριστική εκμετάλλευση, από την άλλη. Βλέπουμε τα κτίρια του Πολυτεχνείου Κρήτης στο κέντρο των Χανίων να ξεπουλιούνται στο βωμό της τουριστικής αξιοποίησης, τους ανοιχτούς δημόσιους χώρους σε όλες τις πόλεις του νησιού κάθε καλοκαίρι να εξαφανίζονται ανάμεσα στα άπειρα τραπεζοκαθίσματα και ηλεκτρονικές πλατφόρμες ενοικίασης ακινήτων, όπως η AirBnb, να κάνουν χρυσές δουλειές.

Σε αυτό το φόντο, το ζήτημα της κατοικίας και το δικαίωμα στη στέγαση αναδυκνείεται ώς μείζον. Ειδικά σε Χανιά και Ρέθυμνο, οι αναπληρωτές δάσκαλοι και καθηγητές, οι φοιτητές, οι εποχιακοί εργαζόμενοι και όλοι οι κάτοικοι της πόλης που μένουν στο νοίκι ουσιαστικά “διώχνονται” από την πόλη! Αυτή τη στιγμή η συντριπτική πλειοψηφία των σπιτιών προς ενοικίαση διατίθενται μέσω των ηλεκτρονικών πλατφορμών ενοικίασης σε τουρίστες. Το αποτέλεσμα είναι τα σπίτια που απευθύνονται σε μόνιμους ενοικιαστές να μειώνονται δραματικά, τα ενοίκια να έχουν αυξηθεί κατακόρυφα -ξεπερνώντας και τιμές προ κρίσης- και ιδιοκτήτες να ανακοινώνουν στους ενοικιαστές τους ότι πρέπει να “αδειάσουν” το σπίτι γιατί θέλουν να το εκμεταλλευθούν τουριστικά. Χαρακτηριστικά, στο Ρέθυμνο, είχαμε την παραίτηση αναπληρωτών καθηγητών επειδή δεν έβρισκαν σπίτι!

"Sponsored links"

Σήμερα, την εποχή της βάρβαρης καπιταλιστικής κρίσης, όλο και πιο ξενδιάντροπα, τα πάντα πλέον έχουν έναν και μόνο σκοπό: το κέρδος για το μεγάλο διεθνές κι εγχώριο κεφάλαιο. Από τον εργασιακό μεσαίωνα και την άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων έως και τα θεμελιώδη δικαιώματα, όπως αυτό της στέγασης. Η Κρήτη, έχοντας το πλεονέκτημα να είναι ένας τόπος με ιστορικά και φυσικά αξιοθέατα, κινδυνεύει να μετατραπεί σε ένα απέραντο τουριστικό πάρκο. Οι κυβερνητικές πολιτικές, τα αναπτυξιακά προγράμματα και τα ΕΣΠΑ, το χωροταξικό της Κρήτης -σε πλήρη εναρμόνιση με τις κατευθύνσεις της ΕΕ- όλα συμβάλλουν στην ενίσχυση της τουριστικής βιομηχανίας, ως μία από τις πλέον κερδοφόρες, στις πλάτες και απένταντι στις ανάγκες των κατοικών του νησιού.

Η ανεξέλεγκτη αυτή τουριστική εκμετάλλευση έχει μετατρέψει τα Χανιά και το Ρέθυμνο σε πόλεις πολυτελείας, μόνο για αυτούς που μπορούν να πληρώσουν, ενώ εμφανίζονται φαινόμενα ακόμη και ιδιοκτήτες σπιτιών να αναγκάζονται να “ξεσπιτωθούν” και να βάλουν το σπίτι τους στο AirBnb προκειμένου να μπορέσει να επιβιώσουν. Όλη αυτή την κατάσταση, έρχονται και την εκμετάλλευονται μεγαλοεπιχειρηματίες και εκπρόσωποι του εγχώριου και διεθνούς κεφαλαίου, οι οποίοι αγοράζουν ολόκληρες γειτονιές τι οποίες εκμεταλλεύονται τουριστικά μέσω του διαδικτύου, διαδικασία που τους αποφέρει απίστευτα κέρδη.

Καθήκον μας σήμερα, όλων εμάς, των εργαζομένων, των ανέργων, των φοιτητών και των πληττόμενων κοινωνικών στρωμάτων, είναι να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα, δηλαδή την πρόσβαση στη στέγη. Δεν “τσιμπάμε” με τις κυβερνητικές υποσχέσεις για έλεγχο και φορολόγηση της ενοικίασης μέσω διαδικτυακών πλατφορμών. Λίγο την νοιάζει την κυβέρνηση η επιβίωση του λαού και της εργατικής τάξης, αφού η ίδια επέτρεψε τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, που απειλούν να αφήσουν οικογένειες στο δρόμο. Η πόλη, οι δημόσιοι χώροι και τα σπίτια της, ανήκουν στους κατοίκους της και δεν θα επιτρέψουμε να μας διώξουν από αυτή οι κάθε είδους κερδοσκόποι, τράπεζες και επιχειρηματίες. Το τοπικό κράτος, Δήμοι και Περεφέρεια Κρήτης, είναι υπόλογοι για την κατάσταση που επικρατεί. Να σταματήσουν να μοιράζουν επιχορηγήσεις σε επιχειρηματίες και να φροντήσουν ώστε να δοθούν άμεσα χρήματα για επιδότηση ενοικίου και ανέγερση εστιών και κατοικιών. Κανένας κάτοικος του νησιού να μην μείνει χωρίς κατοικία!

Ενάντια στο ξεπούλημα του τόπου μας!

Διεκδικούμε ελεύθερη πρόσβαση σε όλους τους δημόσιους χώρους!

Διεκδικούμε στέγαση για όλους!

Ανυπόταχτη Κρήτη

 

"Sponsored links"

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

admin
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική του αρχή, η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή. Ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.
Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις
τι παίζει τώρα στον kritifm1015
  • #kritifm1015 playlistΤΡΙΤΗ, 6:00 pm - 8:00 pmΕπιλεγμένα tracks από τους παραγωγούς και εξωτερικούς συνεργάτες του #kritifm1015