21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

«Αν χρειαστεί, θα πάρουμε την ευθύνη για το μεγάλο “όχι”»: Δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα μετά τη συνάντηση με τον καγκελάριο της Αυστρίας Β. Φάιμαν | Bίντεο

Ημερομηνία:

Με δηλώσεις των δύο ηγετών ολοκληρώθηκε η συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου το μεσημέρι της Τετάρτης. «Αν δεν βρεθεί έντιμος συμβιβασμός και βιώσιμη λύση, εμείς θα πάρουμε την ευθύνη να πούμε το μεγάλο “όχι”», τόνισε ο πρωθυπουργός, ενώ ο αυστριακός καγκελάριος τόνισε πως «απαιτείται να βρεθεί ένας συμβιβασμός. Θα υποστηρίξω οτιδήποτε οδηγεί σε έναν συμβιβασμό, που θα σέβεται και τις δύο πλευρές».

«Σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία εμείς είμαστε που θα αναλάβουμε την ευθύνη να πούμε το μεγάλο ‘όχι'”, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνέντευξη Τύπου με τον Αυστριακό καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν, μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

“Έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια για νέες μειώσεις χωρίς να πληγεί ο πυρήνας του συστήματος”, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του ο κ. Φάιμαν δήλωσε ότι θα στηρίξει τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζακ Κλοντ Γιούνκερ τονίζοντας ότι θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για συμβιβασμό.

Ο Αυστριακός καγκελάριος είναι ο πρώτος αρχηγός κυβέρνησης χώρας – μέλους της Ε.Ε που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ελλάδα από την ανάληψη των καθηκόντων του νέου πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα τον Ιανουάριο.

Οι δηλώσεις των δύο ηγετών:

Β. Φάιμαν: Πρέπει να βρουμε μία κοινή λύση, έναν κοινό δρόμο. Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να γίνουν από τους θεσμούς και την ελληνική κυβέρνηση. Η κρίση δεν προκλήθηκε από τους εργαζόμενους – Όλοι περιμένουν από εμάς να δημιουργήσουμε καλύτερες συνθήκες μέσα στην Ευρώπη. Απαιτείται να βρεθεί ένας συμβιβασμός. Θα υποστηρίξω οτιδήποτε οδηγεί σε έναν συμβιβασμό, που θα σέβεται και τις δύο πλευρές. Και εγώ κάνω κριτική στην πολιτική που θεωρεί ότι οι μειώσεις είναι το παν.

Αλ. Τσίπρας: Η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει συγκεκριμένη εντολή να διαπραγματευτεί για να φέρει μια βιώσιμη οικονομικά συμφωνία. Θα κρίνει η κυβέρνηση την οποία κατάληξη των διαπραγματεύσεων με κριτήριο την οικονομική βιωσιμότητα της λύσης που θα προταθεί και την κοινωνική αποδοχή αυτής της πρότασης. Δεν είναι στο μυαλό μας η επιλογή να καλέσουμε εκ νέου τον λαό να αποφανθεί. Αν δεν βρεθεί έντιμος συμβιβασμός και βιώσιμη λύση, εμείς θα πάρουμε την ευθύνη να πούμε το μεγάλο “όχι”.

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=zMHq0rsz5a8″]

Το πλήρες κείμενο των δηλώσεων του Αλ. Τσίπρα:

«Είχα την ευκαιρία σήμερα να υποδεχθώ έναν ειλικρινή φίλο της Ελλάδας, τον κύριο Φάιμαν, αλλά, ταυτόχρονα, έναν πολιτικό με συγκροτημένη άποψη για το πώς μπορεί η Ευρώπη να προχωρήσει και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της συγκυρίας, πώς μπορεί η Ευρώπη να προχωρήσει διεκδικώντας ένα μέλλον με προοπτική για τους λαούς της.

Ο Καγκελάριος Φάιμαν πιστεύει στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, αλλά, ταυτόχρονα, κατανοεί ότι χωρίς κοινωνική συνοχή και ανάπτυξη, παρά μόνο με σκληρή λιτότητα, η Ευρώπη δεν μπορεί να ξεπεράσει την κρίση.

Είχα την ευκαιρία να τον ευχαριστήσω για τη διαρκή υποστήριξή του στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για έναν έντιμο συμβιβασμό και για μια οικονομικά βιώσιμη συμφωνία, που θα δώσει τη δυνατότητα τόσο στην Ελλάδα να βγει από αυτόν τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και της λιτότητας όσο, όμως, και στην υπόλοιπη Ευρώπη να σταματήσει να συζητά διαρκώς για το ελληνικό πρόβλημα.

Και είχα την ευκαιρία να τον ενημερώσω για τις τελευταίες εξελίξεις στη διαπραγμάτευση. Να τον ενημερώσω και να του καταστήσω σαφές ότι η ανταπόκριση της Ελλάδας στις απαιτήσεις των θεσμών για την κάλυψη του εκτιμώμενου από την πλευρά τους δημοσιονομικού κενού είναι πλήρης.

"google ad"

Οι προτάσεις μας διασφαλίζουν πλήρως τους δημοσιονομικούς στόχους που οι θεσμοί έθεσαν για το 2015 και το 2016. Ειδικότερα, τον ενημέρωσα ότι έχουμε καταθέσει πλήρη πρόταση, με την οποία καλύπτονται οι απαιτήσεις των θεσμών ως προς τους συνολικούς στόχους, τις επιμέρους κατηγορίες δημοσιονομικών μέτρων και τις μεταρρυθμίσεις. Στον ΦΠΑ οι προτάσεις μας, χωρίς τις ακρότητες των υπερβολικών αυξήσεων στον ηλεκτρισμό και τα φάρμακα, δίνουν σημαντική αύξηση των εσόδων και αν ληφθούν υπόψη και οι ελαστικότητες οδηγούν σε απόδοση κοντά στο 1% του ΑΕΠ.

Επίσης, η  σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων από το 2016 θα αποφέρει την περίοδο 2016-2022 συνολικά εξοικονόμηση 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, με προοδευτική αύξηση για το 2016. Προφανώς, όμως, το 2016 η εξοικονόμηση δεν μπορεί να είναι 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ, θα είναι 300 εκατομμύρια ευρώ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αυτή δεν είναι μια εξαιρετικά σημαντική μεταρρύθμιση.

Εδώ πρέπει να τονίσω ότι  κατά την περίοδο 2010-2014, κατά την περίοδο των μνημονίων στην Ελλάδα, με σειρά σκληρών μέτρων λιτότητας, υφεσιακών μέτρων, αφαιρέθηκαν από το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας 13 δισεκατομμύρια ευρώ, με αντίστοιχη μείωση των παροχών σε ποσοστό περίπου 50%. Κι αν κανείς συνυπολογίσει ότι και από το PSI, το κούρεμα των ασφαλιστικών ταμείων, τα ασφαλιστικά ταμεία έχασαν 25 δισεκατομμύρια ευρώ, συνειδητοποιεί κάποιος ότι έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια περαιτέρω μειώσεων, χωρίς να θιγεί ο πυρήνας της λειτουργίας του συστήματος.

Με δυο λόγια, εξήγησα στον Καγκελάριο ότι οι προτάσεις μας καλύπτουν πλήρως τις απαιτήσεις ως προς το μέγεθος της δημοσιονομικής προσαρμογής που μας ζητείται, αλλά η Ελλάδα είναι ένα κυρίαρχο κράτος και έχει μια κυβέρνηση που έχει πρόσφατη λαϊκή εντολή και η κυβέρνηση αυτή είναι υπεύθυνη για το πώς θα κατανείμει τους φόρους, από πού θα βρει αυτά τα χρήματα. Η επιμονή γι’ αυτά τα χρήματα να προέλθουν, σώνει και καλά, από νέες περικοπές στις συντάξεις, αποτελεί για εμάς μια ακατανόητη επιμονή και οφείλουμε πια όχι σε συνεννόηση με τους τεχνοκράτες που επιμένουν, αλλά με τις πολιτικές ηγεσίες της Ευρώπης να πάρουμε πολιτικές αποφάσεις.

Εάν η Ευρώπη επιμένει σ’ αυτήν την ακατανόητη επιμονή, η πολιτική ηγεσία επιμένει, πρέπει να αναλάβει και το κόστος μιας εξέλιξης που δεν θα είναι επωφελής για κανέναν στην Ευρώπη. Η ελληνική κυβέρνηση δεν το επιθυμεί. Η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί έναν έντιμο συμβιβασμό και μια οικονομικά βιώσιμη συμφωνία. Αυτό εξήγησα στον Καγκελάριο και είμαι βέβαιος ότι, όπως μέχρι σήμερα, έχει κάνει κάθε προσπάθεια προκειμένου να καταστεί δυνατή αυτή η συμφωνία, έτσι και τις ημέρες και τις ώρες που απομένουν θα είναι εξίσου δημιουργικός ώστε να έχουμε μπροστά μας ευχάριστες εξελίξεις και όχι δύσκολες εξελίξεις για την Ευρώπη.

Η Ελλάδα και η Αυστρία είναι δύο χώρες που παραδοσιακά έχουν στενές σχέσεις. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε αυτήν την παράδοση και να ενισχύσουμε αυτές τις στενές σχέσεις συνεργασίας και φιλίας. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που υποδέχεται κάθε χρόνο εκατομμύρια αυστριακούς τουρίστες, που αγαπάνε τη χώρα μας και που συνηθίζουν να έρχονται κάθε χρόνο, ακριβώς διότι αγαπάνε όχι μόνον το περιβάλλον, αλλά και τον πολιτισμό μας, την κουλτούρα μας, αλλά και εμείς σεβόμαστε τον πολιτισμό και την κουλτούρα που έχει γεννηθεί στην Αυστρία, τους μεγάλους συνθέτες, τους μεγάλους διανοούμενους.

Είμαστε δύο λαοί που βρισκόμαστε μακριά, έχουμε διαφορετικό, αν θέλετε, mentalite, αλλά είμαστε κοντά. Και θα συνεχίσουμε, τόσο εγώ όσο και ο Καγκελάριος Φάιμαν, να δουλεύουμε για την ενίσχυση των σχέσεων των χωρών μας, τη φιλία μεταξύ των λαών μας, αλλά και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και για μια πορεία της Ευρώπης προς την ευημερία των λαών της, με κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη».

Συνάντηση του  Βέρνερ Φάιμαν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλο

Η Ευρώπη θα είναι πιο ισχυρή αν στηρίξει εκείνους που χρήζουν αλληλεγγύης, τόνισε ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν κατά τη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλο.

Όπως είπε ο κ. Φάιμαν, τα ανοιχτά θέματα στις διαπραγματεύσεις είναι πολλά, όπως πολλές είναι και οι απαιτήσεις που πρέπει να εκπληρωθούν.

«Δεν έχουμε φθάσει ακόμα στον τελικό σκοπό. Αλλά, εάν σεβόμαστε ο ένας τον άλλον και εάν υπάρχει κατανόηση ότι δεν μπορεί κανείς να κάνει τα πάντα ή να εξοικονομήσει τα πάντα, νομίζω ότι το μέλλον θα είναι τέτοιο, ώστε η Ευρώπη να είναι πιο ισχυρή», υπογράμμισε.

«Μόνο μία αλληλέγγυα Ευρώπη θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος» συνέχισε, συμπληρώνοντας πως σε μια χώρα με τόση ιστορία, όπως η Ελλάδα, πονάει να βλέπει κανείς ότι η οικονομική κρίση έχει πλήξει τον λαό καίρια.

Από την πλευρά του ο κ. Παυλόπουλος ευχαρίστησε τον Αυστριακό καγκελάριο που επισκέπτεται τη χώρα «σε μια δύσκολη στιγμή», ενώ αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του κ. Φάιμαν να επισκεφθεί νωρίτερα τον Ευαγγελισμό και το Κοινωνικό Ιατρείο Αθηνών.

«Θέλω να εξάρω δημόσια μια πτυχή της ευαισθησίας σας: Το γεγονός ότι επιλέξατε να ξεκινήσετε την επίσκεψή σας στην Αθήνα, επισκεπτόμενος χώρους που δείχνουν πως η μεγάλη οικονομική κρίση γίνεται και κοινωνική κρίση.  Και είναι γεγονός ότι το πνεύμα της Ευρώπης δεν συμβιβάζεται με τέτοιου είδους φαινόμενα.  Είναι κοινός στόχος να επιτύχουμε, ώστε να μην επιτρέψουμε η κοινωνική αυτή κρίση να γίνει βαθύτερη», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Διαβεβαίωσε τέλος τον κ. Φάιμαν ότι η συντριπτική πλειονότητα των δημοκρατικών δυνάμεων στην Ελλάδα είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει την πορεία της χώρας μου στην Ευρωζώνη και την Ευρώπη.

Επίσκεψη Φάιμαν στο Κοινωνικό Ιατρείο Αθήνας

Για τον συμβολισμό της επίσκεψής του στο Κοινωνικό Ιατρείο Αθήνας μίλησε ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Δημοκρατίας της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, σε αποκλειστική δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημειώνοντας τη σημασία να έχουν οι πολιτικοί στενές σχέσεις με τέτοιες πρωτοβουλίες.

Ειδικότερα, σε ερώτηση τι συμβολίζει η επίσκεψή του στο Κοινωνικό Ιατρείο Αθήνας, ο κ. Φάιμαν απάντησε: “Για εμένα είναι εντυπωσιακό να βλέπω ότι άνθρωποι εργάζονται εθελοντικά εδώ και είναι εντυπωσιακό να βλέπω ότι οι άνθρωποι δεν δέχονται τη φτώχεια, ότι μάχονται εναντίον της φτώχειας”. Επιπλέον, σημείωσε ότι χαίρεται που βρίσκεται στην Αθήνα “όχι μόνο με αξιωματούχους και άλλους πολιτικούς”. “Είναι σημαντικό να έχουμε πολύ στενές σχέσεις με άλλους πολιτικούς, αλλά είναι επίσης σημαντικό να έχουμε στενές σχέσεις με τέτοιες πρωτοβουλίες” υπογράμμισε, για να τονίσει: “Αυτές οι πρωτοβουλίες είναι πραγματικά υπέροχες και εντυπωσιακές. Σέβομαι απολύτως τη δουλειά αυτών των ανθρώπων”.

Τον κ. Φάιμαν υποδέχτηκε και ενημέρωσε το συντονιστικό των κοινωνικών ιατρείων-φαρμακείων Αττικής. Εκ μέρους του συντονιστικού ενημέρωσαν, μεταξύ άλλων, ότι το πρώτο τετράμηνο του 2015, δεκατέσσερα κοινωνικά ιατρεία στην Αττική μόνο εξυπηρέτησαν 17.000 ωφελούμενους, με ένα προσωπικό εθελοντών 1.000 ανθρώπων συνολικά. Εξήγησαν ότι τα κοινωνικά ιατρεία, που λειτουργούν αυστηρά με εθελοντική συμμετοχή και τα οποία υπάρχουν μόνο στην Ελλάδα, ιδρύθηκαν από το 2012 και έπειτα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα αποτελέσματα από τις συνθήκες της κρίσης στη χώρα. Επιπλέον, αναφέρθηκαν στη σύνδεση της παροχής φροντίδας (πρωτοβάθμιου βαθμού) των κοινωνικών ιατρείων με τα δημόσια νοσοκομεία, μέσω των εθελοντών ιατρών εργαζόμενων στα νοσοκομεία.

Η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, αναφέρθηκε στο πώς αντιμετωπίζει η κυβέρνηση το ζήτημα της ανθρωπιστικής κρίσης και έκανε εκτενή αναφορά στην Κάρτα Αλληλεγγύης. Η κ. Φωτίου δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι αυτό που είδε ο καγκελάριος «είναι η δύναμη του ελληνικού λαού να αντιστέκεται και να δημιουργεί δίκτυα αλληλεγγύης, για να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση» σημειώνοντας ότι «αυτή την πολλαπλασιαστική δύναμη του λαού επιχειρεί η κυβέρνηση να αξιοποιήσει».

Μετά το Κοινωνικό Ιατρείο Αθήνας, ο κ. Φάιμαν επισκέφθηκε το “Ευαγγελισμός” το οποίο σήμερα βρίσκεται σε εφημερία, ενώ νωρίτερα το πρωί είχε επισκεφθεί τα παιδικά χωριά SOS στην Κυψέλη.

left.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρούλα Πισπιρίγκου: Η πρώτη της αντίδραση μετά τα ισόβια – Σε κλάματα ξέσπασε η μητέρα της, αμίλητος ο Δασκαλάκης

Σε ισόβια καταδίκασε ομόφωνα το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο τη Ρούλα Πισπιρίγκου για...

Κουτσούμπας: Διευρύνεται ένα ρεύμα αμφισβήτησης της πολιτικής του Μητσοτάκη – Να παλέψουμε για μια εναία Κύπρο

«Διευρύνεται ένα λαϊκό ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής» τόνισε ο...

Κουτσούμπας: Διευρύνεται ένα ρεύμα αμφισβήτησης της πολιτικής του Μητσοτάκη – Να παλέψουμε για μια εναία Κύπρο

«Διευρύνεται ένα λαϊκό ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής» τόνισε ο...