Αξιόλογα ύψη βροχής στην Κρήτη: Ένα ασυνήθιστο φαινόμενο για Ιούλιο μήνα

Κανένα σχόλιο

Του μετεωρολόγου Εμμ. Λέκκα

Παρά το γεγονός οτι δεν είναι σύνηθες στο νησί μας να εμφανίζονται βροχές στο μήνα Ιούλιο, όπως φαίνεται στο συνημμένο πίνακα κατά τόπους τα φαινόμενα βροχής ήταν ιδιαίτερα αξιόλογα και η καταγραφή τους οφείλεται στο δίκτυο εγκατάστασης μετεωρολογικών σταθμών απο Δήμους, ερασιτέχνες και ιδιώτες προσφέροντας σημαντική γνώση  στην κατανομή του καιρού στο νησί μας.

Απο το ιστορικό στατιστικό αρχείο της ΕΜΥ τα μέσα ύψη βροχής για το μήνα Ιούλιο στο νησί μας είναι :

"Sponsored links"

  • Χανιά (Αεροδρόμιο) : 0,5 χιλιοστά,
  • Ρέθυμνο (πόλη) : 0,5 χιλιοστά,
  • Ηράκλειο (Αεροδρόμιο) : 1,0 χιλιοστό,
  • Σητεία (Αεροδρόμιο) : 0,3 χιλιοστά,
  • Τυμπάκι (Αεροδρόμιο) : 0,1 χιλιοστά και
  • Ιεράπετρα (πόλη) : 0,2 χιλιοστά.

Τα ύψη βροχής αυτά, αν και πολύ χαμηλά, υποδηλώνουν οτι ο Ιούλιος δεν είναι ένας μήνας παντελώς άνομβρος αλλά κατά περιόδους εμφανίζονται κάποιες βροχές οι οποίες όμως δεν εμφανίζονταν να είναι ιδιαίτερα σημαντικές.

Αυτό φυσικά οφείλονταν στις περιορισμένες καταγραφές λόγω ελάχιστου αριθμού εγκατεστημένων μετεωρολογικών σταθμών.Η χθεσινή λοιπόν καταγραφή από το υπάρχον πλέον δίκτυο των μετεωρολογικών σταθμών ανέδειξε αρκετές εκπλήξεις αλλά και σημαντική γνώση στην κατανόηση των συνθηκών ατμοσφαιρικής αστάθειας καθώς και των παραγόντων της γεωμορφολογίας των διαφόρων περιοχών του νησιού που επηρέασαν με τη δική τους δυναμική στην εκδήλωση των φαινομένων.

Μεγάλη έκπληξη ήταν το ύψος βροχής που σημειώθηκε στη Γέργερη Ηρακλείου με 42 χιλιοστά (42 τόνοι νερού ανά στρέμμα επιφάνειας) τα οποία μάλιστα έπεσαν περίπου σε 40 λεπτά.

Προφανώς σε ένα αστικό περιβάλλον ή και σε μία περιοχή με προβλήματα εγκλωβισμού της φυσικής απορροής θα είχαν προκαλέσει σημαντικά πλημμυρικά φαινόμενα. Το νούμερο δε αυτό (του ύψους βροχής) ήταν ιδιαίτερα υψηλό συγκρινόμενο και με περιοχές της ηπειρωτικής χώρας που είθισται την περίοδο αυτή να εμφανίζουν καταιγίδες με ισχυρές βροχοπτώσεις, συνοδεία και χαλαζιού πολλές φορές, αλλά με ύψη βροχής αρκετά χαμηλότερα.

Έκπληξη επίσης ήταν το γεγονός ότι η αστάθεια, η οποία κύρια προκαλεί φαινόμενα σε ορεινές περιοχές με μεγαλύτερες μάλιστα εντάσεις φαινομένων, προκάλεσε φαινόμενα και σε νότιες περιοχές του νησιού και μάλιστα κοντά στην παράκτια ζώνη με αξιόλογα για τις περιοχές αυτές ύψη βροχής (Πλακιάς 18 χιλιοστά, Τυμπακι 2,6 χιλιοστά).

Σημαντικό επίσης ήταν το γεγονός οτι καταγράφηκαν από τα συστήματα ανίχνευσης ηλεκτρομαγνητικής δραστηριότητας κεραυνοί στην ενδοχώρα του Ηρακλείου (περισσότερο στις ορεινές ζώνες) καταγραφές που δικαιολογούν τα σημαντικά ύψη βροχής που σημειώθηκαν στις περιοχές αυτές.

Η δυναμική της ατμόσφαιρας έχει πάντα τον πρώτο λόγο κει εμείς απλά παρακολουθούμε και μαθαίνουμε διαρκώς.

ΥΨΗ ΒΡΟΧΗΣ ΤΗΣ 7 ΙΟΥΛΙΟΥ 2020

ΠΕΡΙΟΧΗ ΥΨΟΣ ΒΡΟΧΗΣ (Χιλιοστά)
ΝΟΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ
ΑΣΚΥΦΟΥ 17,4
ΑΣΗ ΓΩΝΙΑ 20,0
ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗΣ (Σφακίων) 3,8
ΣΑΜΑΡΙΑ (Φαράγγι) 0,4
ΒΡΥΣΣΕΣ 0,2
ΝΟΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
ΠΛΑΚΙΑΣ 18,0
ΑΝΩΓΕΙΑ 15,0
ΣΠΗΛΙ 12,4
ΦΟΥΡΦΟΥΡΑΣ 10,6
ΦΡΑΓΜΑ ΠΟΤΑΜΩΝ 9,4
ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΓΕΡΓΕΡΗ 42,2
ΕΜΠΑΡΟΣ 33,6
ΠΥΡΑΘΙ 32,6
ΠΕΖΑ 29,4
ΒΑΓΙΟΝΙΑ 25,6
ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙ 19,0
ΓΟΡΤΥΝΑ 10,2
ΑΓ. ΜΥΡΩΝΑΣ 8,0
ΒΕΝΕΡΑΤΟ 6,4
ΜΟΧΟΣ 4,6
ΠΛΩΡΑ 4,2
ΣΤΑΥΡΑΚΙΑ 3,8
ΤΥΜΠΑΚΙ 2,6
ΠΡ. ΗΛΙΑΣ 1,8
ΕΠΙΣΚΟΠΗ 0,6
ΧΟΝΔΡΟΣ 0,4
ΗΡΑΚΛΕΙΟ 0,2
ΝΟΜΟΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ
ΣΕΛΑΚΑΝΟ 19,4
ΚΡΙΤΣΑ 4,8
ΟΡΟΠ. ΛΑΣΙΘΙΟΥ 3,2
ΖΑΚΡΟΣ 3,0
ΣΗΤΕΙΑ 2,8
ΠΟΤΑΜΟΙ 2,6
ΜΑΚΡΥΣ ΓΥΑΛΟΣ 1,4
ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ 1,2
ΝΕΑΠΟΛΗ 0,6
ΦΙΝΟΚΑΛΙΑ 0,2
ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ 0,2

"Sponsored links"

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις