16.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Απέναντι στη νέα απαγόρευση συναθροίσεων ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25

Ημερομηνία:

Την αντίδραση κομμάτων της αντιπολίτευσης έχει προκαλέσει η κυβερνητική ανακοίνωση ότι απαγορεύονται οι συναθροίσεις άνω των 100 ατόμων που έχει προφανή πολιτική στόχευση, ειδικά μετά τη διευκρίνιση της ΕΛ.ΑΣ. ότι το παραπάνω μέτρο δεν αφορά στην παρουσία πολιτών σε εμπορικά σημεία και καταστήματα. ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ με ανακοινώσεις τους κάνουν λόγο για αντιδημοκρατική απόφαση, ενώ οι νεολαίες και τα φοιτητικά σχήματα που πρόσκεινται στα κόμματα καλούν στο φοιτητικό συλλαλητήριο της Πέμπτης απέναντι στην ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Με ξεχωριστές ανακοινώσεις τους τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης στέκονται απέναντι στη νέα απαγόρευση συναθροίσεων. Το νέο μέτρο απαγόρευσης το οποίο προκάλεσε την αντίδραση των κομμάτων, όπως διευκρινίστηκε από την ΕΛΑΣ δεν αφορά στην παρουσία πολιτών σε εμπορικά σημεία και καταστήματα.

Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 βλέπουν στην κυβερνητική ανακοίνωση μια αυταρχική μεθόδευση, προκειμένου να κατασταλούν οι μαζικές αντιδράσεις φοιτητών απέναντι στα σχέδια της κυβέρνησης για τα ΑΕΙ.

ΣΥΡΙΖΑ: «Αυθαίρετη και αντιδημοκρατική απόφαση»

«Η αυτονόητη τήρηση μέτρων προστασίας και αποφυγής συνωστισμού δεν μπορεί να αποτελεί πρόσχημα της κυβέρνησης για αυθαίρετες και αντιδημοκρατικές αποφάσεις. Αντιμετωπίζει την πανδημία όχι ως θέμα δημόσιας υγείας αλλά ως ευκαιρία καταστολής» σημειώνει σε ανακοίνωση του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του:

Για ακόμη μία φορά η κυβέρνηση αποδίδει σε δήθεν εισηγήσεις της Επιτροπής τη δική της πολιτική απόφαση για απαγόρευση συναθροίσεων. Και για πολλοστή φορά διαψεύδεται, αφού ο κ. Βατόπουλος ξεκαθάρισε ότι ουδέποτε η Επιτροπή εισηγήθηκε κάτι τέτοιο.

Η αυτονόητη τήρηση μέτρων προστασίας και αποφυγής συνωστισμού δεν μπορεί να αποτελεί πρόσχημα της κυβέρνησης για αυθαίρετες και αντιδημοκρατικές αποφάσεις. Αντιμετωπίζει την πανδημία όχι ως θέμα δημόσιας υγείας αλλά ως ευκαιρία καταστολής.

Συνεχίζει με κινήσεις πανικού να κρύβεται με ψέματα πίσω από την Επιτροπή, την ώρα που αρνείται τα αυτονόητα για την αντιμετώπιση της πανδημίας:

– να λάβει μέτρα για τα ΜΜΜ και τους χώρους εργασίας (εκεί δηλαδή που συμβαίνουν οι περισσότερες μολύνσεις με βάση τον πρόεδρο του παγκόσμιου ιατρικού συλλόγου).

– να ενισχύσει τη δημόσια υγεία και να στηρίξει οικονομικά εργαζόμενους και επιχειρήσεις.

– να προσλάβει γιατρούς αντί για ειδικούς φρουρούς.

Όσο ο κ. Μητσοτάκης αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα τα πρακτικά της Επιτροπής επιβεβαιώνει πως λαμβάνει αποφάσεις ερήμην της.

Σε θέσεις μάχης το ΚΚΕ για το «κουρελόχαρτο» της απαγόρευσης συναθροίσεων

"google ad"

​Την άμεση και δυναμική αντίδραση του ΚΚΕ προκάλεσε η απόφαση για απαγόρευση συναθροίσεων με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος να καλεί την κυβέρνηση ανακαλέσει την «απαράδεκτη αυτή απόφαση της ΕΛΑΣ», τονίζοντας πως η απαγόρευση «θα γίνει κουρελόχαρτο». «Ομολογία ότι ο αυταρχισμός και η καταστολή είναι μόνιμο συστατικό στοιχείο της πολιτικής της» αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

«Καταγγέλλουμε τη νέα απαράδεκτη ενέργεια, την απόφαση της ΕΛ.ΑΣ. να απαγορεύσει τις συναθροίσεις μέχρι την 1η Φεβρουαρίου. Είναι απόφαση η οποία επιβεβαιώνει την κλιμάκωση του αυταρχισμού και της καταστολής από τη μεριά της κυβέρνησης» τόνισε σε δήλωσή του από τη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος.

ΜέΡΑ25: Η κυβέρνηση έχει βάλει στοίχημα με τον εαυτό της να ξεπεράσει Ερντογάν/Όρμπαν σε αυταρχισμό

Για «χουντικής κοπής ΦΕΚ» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ25 αναφερόμενο στην απόφαση για απαγόρευση των συναθροίσεων. Ειδικότερα τονίζει ότι «η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη επιμένει στον αντιδημοκρατικό και αυταρχικό δρόμο της απαγόρευσης του δικαιώματος των συναθροίσεων μέσω μεταμεσονύχτιων ΦΕΚ χουντικής κοπής.

Και αυτή τη φορά, προσθέτει το ΜέΡΑ25, βρίσκεται «στο στόχαστρό τους η νεολαία και το φοιτητικό κίνημα που αντιδράει στον εκτρωματικό νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη» και προσθέτει ότι «τη στιγμή που ο κ. Γεωργιάδης δηλώνει ικανοποιημένος από την εικόνα στην Ερμού και η κυβέρνηση συνεχίζει να νομοθετεί για καίρια ζητήματα εν μέσω πανδημίας, επιτρέπουν στους πολίτες μόνο να καταναλώνουν και όχι να διαδηλώνουν, αψηφώντας ακόμα και τις παροτρύνσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Σύμφωνα με το ΜέΡΑ25, η απαγόρευση για άλλη μια φορά είναι γενική και δεν έχει καμία ειδική αιτιολογία, όπως και καμία πραγματική εισήγηση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων. Επίσης τονίζει ότι και «με τον νέο αριθμητικό περιορισμό δεν παύει να καταπατάται το δικαίωμα του συνέρχεσθαι και να καταλύεται το Σύνταγμα».

Σημειώνεται ότι ΑΔΕΔΥ, Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ), ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, φοιτητές και μαθητές καλούν αύριο το μεσημέρι σε συγκέντρωση στα Προπύλαια απέναντι στα σχέδια της κυβέρνησης για τα Πανεπιστήμια.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ