17.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Ο διευθυντής του ελληνικού γραφείου της Greenpeace Νίκος Χαραλαμπίδης ξεμπροστιάζει τον Ευάγγελο Βενιζέλο για τα χημικά της Συρίας

Ημερομηνία:

Συνέντευξη στον Γιάννη Αγγελάκη – Απερίγραπτη προχειρότητα από το Υπουργείο Εξωτερικών για τα χημικά της Συρίας | Με απερίγραπτη κι ως εκ τούτου επικίνδυνη προχειρότητα φαίνεται να λειτουργεί το Υπουργείο Εξωτερικών στο σημαντικό ζήτημα που απασχολεί εντονότατα τους πολίτες, αυτό της καταστροφής των χημικών της Συρίας. Αυτό προκύπτει από τη συζήτηση που είχαμε με τον Νίκο Χαραλαμπίδη, διευθυντή του ελληνικού γραφείου της Greenpeace.

Στο Α’ μέρος της συνέντευξής μας, γίνεται εμφανές ότι η επίσημη ενημέρωση του Υπουργείου Εξωτερικών προς τους πολίτες δεν είναι τίποτα άλλο παρά η κάκιστη και με λανθασμένα στοιχεία μεταφορά της ενημέρωσης που δέχθηκε η Greenpeace από τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων.

Χαρακτηριστικό της προχειρότητας με την οποία αντιμετωπίζει το ζήτημα είναι και η σύγχυση που δημιούργηθηκε με την Μ.Κ.Ο. Oceana την οποία στις σχετικές ανακοινώσεις του Υπουργείου αναφέρεται ως  Οceanica, οργάνωση που δεν υπάρχει.

Όμως, είτε ως Oceana είτε ως Oceanica, η συγκεκριμένη ΜΚΟ όπως και η WWF δε συμμετείχαν σε ενημέρωση από τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων. Ο Υπουργός, απλά δεν ήξερε τι έλεγε.

Για τον Νίκο Χαραλαμπίδη πάντως, η προχειρότητα του Υπουργείου Εξωτερικών δε φανερώνεται μόνο από τα λάθη στα οποία έχει προβεί στην ενημέρωση που έχει δώσει αλλά ακόμα πιο ουσιαστικά στην μεγάλη αργοπορία που έχει δείξει σε κάθε ζήτημα αναφορικά με την επιχείρηση καταστροφής των χημικών της Συρίας. Κι αυτό έχει συνέπειες. Χαρακτηριστικό είναι ότι το Υπουργείο άρχισε να ασχολείται με το ζήτημα μόλις εδώ και 1 ½ βδομάδα ενώ το θέμα συζητείται αλλού εδώ και μήνες.

Διαβάστε το 1ο τμήμα της συνέντευξης μας με τον Νίκο Χαραλαμπίδη:

ΕΡ: κ. Χαραλαμπίδη, υπήρχε αναφορά στο όνομά σας σε σχετικό δελτίο τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών.

Ν. Χαραλαμπίδης: Στο κομμάτι αυτό ειδικά με την Κρήτη, θα έλεγα ότι αυτό που προσπαθήσαμε να κάνουμε ήταν να δώσουμε την ενημέρωση που είχαμε, δεν κάναμε κάτι άλλο. Στα καλά καθούμενα βγαίνει ο Υπουργός ο οποίος αντί να μας πει τι ξέρει για το θέμα μας λέει ότι «μίλησα με τον Χαραλαμπίδη που μίλησε με τον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών». Μια στιγμή, αν τα Ηνωμένα Εθνη ενημέρωσαν την Greenpeace είναι ένα θέμα, η ερώτηση είναι εσείς, ως ΥΠΕΞ και ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, τι ξέρετε για το θέμα και τι έχετε να μας πείτε; Αυτή είναι η ερώτηση, όχι το αν ενημερώθηκε η Greenpeace και τι έκανε η Greenpeace.

ΕΡ: Ώστε ο κ. Βενιζέλος χρησιμοποίησε τα δικά σας λόγια χωρίς να έχει επικοινωνήσει μαζί σας;

Ν.Χ. Επικοινώνησε μαζί μου στο Συμβούλιο της Γενεύης στο οποίο συζητούσανε για το θέμα. Εκεί ο εκπρόσωπος του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, του είπε ότι εμείς οργανώσαμε ενημέρωση για Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που ασχολούνται με θέματα περιβάλλοντος στη Μεσόγειο.

ΕΡ: Και με ποια λογική ανέφερε ο κ. Βενιζέλος τις συγκεκριμένες οργανώσεις Greenpeace, WWF, Oceanica;

Ν.Χ. Ο λόγος που το ανέφερε είναι επειδή η πρόσκληση η αρχική του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων είχε απευθυνθεί στις τρεις οργανώσεις. Οι τρεις οργανώσεις Greenpeace, WWF, Oceana είχαν δηλώσει ότι θα συμμετάσχουν και τελικά από τις τρεις οργανώσεις συμμετείχε μόνο η Greenpeace. Ούτε η Oceana, ούτε το WWF, είχαν κάποιον εκπρόσωπό τους να συμμετέχουν στη συζήτηση αυτή.

ΕΡ: Οπότε αυτό αποδεικνύει μια τρομερή προχειρότητα εκ μέρους του Υπουργείου Εξωτερικών

Ν.Χ. Δεν ξέρω αν θέλουμε να τραβήξουμε το χαλί κάτω από τα πόδια του Υπουργείου Εξωτερικών. Εγώ θα έλεγα ότι η προχειρότητα του Υπουργείου Εξωτερικών δε βρίσκεται εδώ αλλά στο ότι ενώ το θέμα απασχολεί εδώ και 2 μήνες, είναι συζήτηση δηλαδή σε πολλές χώρες και πολλά φόρουμ, το Υπουργείο το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν μια δήλωση μόλις πριν 1 ½ βδομάδα και αυτό, η δήλωση που έκανε, δεν έλεγε τίποτα, ελεγε ότι ο Οργανισμός ενημέρωσε κάποιους άλλους φορείς. Ο Υπουργός αυτό που έκανε ήταν όταν του είπε ο Οργανισμός για τη συνάντηση μας, με πήρε τηλέφωνο και μου είπε θέλω να επιβεβαιώσω ότι έγινε αυτή η συζήτηση. Του λέω ότι έγινε αυτή η συζήτηση, αυτές τις ερωτήσεις θέσαμε και αυτές τις απαντήσεις πήραμε. Και βγάζει μια ανακοίνωση μετά η οποία ήταν αυτή που ήταν. Αν θέλετε να μιλήσουμε για την προχειρότητα του Υπουργείου εγώ λέω ότι δεν προκύπτει από το ότι ανέφερε την Oceana ως Oceanica, και το αν συμμετείχαν αρχικά, γιατί αυτή ήταν η πληροφόρηση που είχε ο Υπουργός, ότι αυτοί κλήθηκαν να ενημερωθούν.

"google ad"

ΕΡ: Ναι αλλά ο Υπουργός ουσιαστικά άφησε να εννοηθεί πως και η Oceana και η WWF και η Greenpeace συμφωνήσαν στη διαδικασία

Ν.Χ. Πάμε λοιπόν στην ουσία. Αυτό που προκύπτει από την όλη ιστορία και αυτή είναι η συζήτηση που είχα με τον διευθυντή του γραφείου του πριν λίγες ημέρες γιατί έκανε νέες δηλώσεις ο Υπουργός και έλεγε μα αφού ρε παιδιά συμφώνησαν και οι οργανώσεις ότι η μέθοδος είναι ασφαλής. Εμείς δεν είπαμε κάτι τέτοιο. Εμείς είπαμε ότι με βάση τα δεδομένα που έχουμε αυτό που προτείνετε μοιάζει να είναι η λιγότερη κακή λύση.

_____________

Στο δεύτερο μέρος της συνέντευξής μας που θα δημοσιευθεί στο αυριανό φύλλο, ο κ. Χαραλαμπίδης αναφέρεται λεπτομερώς στις παραλείψεις του Υπουργείου και στο τι πρέπει άμεσα να πράξει, στους λόγους που η Greenpeace υποστηρίζει την πραγματοποίηση της επιχείρησης εν πλω στη Μεσόγειο, για τον προβληματισμό που υπάρχει σε σχέση την ελλειπή ενημέρωση εκ μέρους του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, την προβληματική στάση γενικά των κυβερνήσεων Ιταλίας και Ελλάδας, καθώς και για τους λόγους που δεν πραγματοποιήθηκε η επιχείρηση στην Αλβανία.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γιάννης Αγγελάκης
Ο Γιάννης Αγγελάκης σπούδασε Μέσα Ενημέρωσης και Πολιτισμικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Wolverhampton και ακολούθως συνέχισε τις σπουδές του σε επίπεδο MPhil στο Κέντρο για τις Σύγχρονες Πολιτισμικές Σπουδές (CCCS) του Πανεπιστήμιου του Birmingham. Περισσότερα άρθρα και δημoσιεύσεις μου εδώ

1 ΣΧΟΛΙΟ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...