14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Αποκλειστικό: Προς εγκατάλειψη τα διατηρητέα κτίρια

Ημερομηνία:

1.     ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ ΑΝΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ (4042/2012) Η ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥΣ
2.     ΣΙΩΠΗΡΗ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΕΩΣ ΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ

Στη σιωπηρή εγκατάλειψη έως την πλήρη φυσική τους καταστροφή συμφώνησε σοβαρός αριθμός συμπολιτών ιδιοκτητών διατηρητέων κτισμάτων σε συγκέντρωσή τους σε γνωστό καφέ της πόλης το περασμένο Σάββατο 31/2/12.

Σε ένα κράτος ανάλγητο, ανέντιμο, το οποίο δεν εφαρμόζει στην πράξη ούτε την φορολογική νομοθεσία που το ίδιο έχει εισάγει και ψηφίσει, πρόσφατα μάλιστα, το λιγότερο που μπορεί να γίνει πλέον, είναι τέτοιου είδους συμπεριφορά και ανταπόκριση, αναφέρει, γνωστός συμπολίτης, ιδιοκτήτης (κληρονομικά) τέτοιου κτίσματος ή όπως θέλει να το ονομάζει η πολιτεία «ιστορικού διατηρητέου μνημείου» (!!!).

Θα πρέπει να γνωρίζει η πολιτεία, τονίζει, και οι αρμόδιες αρχές, όπως Υπουργεία Πολιτισμού- Χωροταξίας – ΤΕΕ – Σύλλογος Αρχιτεκτόνων- Αρχαιολογία Νεωτέρων – Πολιτιστικοί Σύλλογοι κ.λ.π. ότι η «ανακήρυξη σε μνημείο» κτίσματος για την διατήρηση της Ιστορικής – Αρχιτεκτονικής και κοινωνικής κληρονομιάς δεν είναι η «τυπική» δημοσίευση, σε ένα φύλλο χαρτί, που το λένε Φ.Ε.Κ. και μόνον… Ανακήρυξη, είναι τα κίνητρα που πρώτιστα πρέπει να δίδονται από την πολιτεία στον πολίτη – ιδιοκτήτη για την διατήρηση του χαρακτηρισμένου ως μνημείου κτιρίου. Και τα τελευταία κίνητρα που υπήρχαν στη χώρα, γι’ αυτά τα κτίρια τελείωσαν το 1990. Έκτοτε έχουν εγκαταλειφθεί στα χαρτιά και στον πατριωτισμό και φορολόγηση των ιδιοκτητών τους. Αλλά και ο πατριωτισμός, σημειώνει, εδώ τελειώνει, με το τελικό φορολογικό κυβερνητικό  χτύπημα. Αρκετά πια…

Αφορμή η φορολογική συμπεριφορά της μνημονιακής φορολόγησης αυτών των κτισμάτων , όλα, στο «ίδιο τσουβάλι», από την σημερινή κυβέρνηση, η οποία φρόντισε να πνίξει και εξαφανίσει στον υπολογισμό του Φ.Α.Π. του 2010, τον πρόσφατο Νόμο: 4042/13-2-12 άρθρο 71, που επιβάλλεται σε αυτό, αυτοτελή φορολόγηση, με συντελεστή 0,1%, και εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης, μη συνυπολογιζόμενης της αξίας τους στην φορολογική κλίμακα του Ν.3842/2010. – Είναι γνωστό, ότι τα περισσότερα τέτοια κτίσματα ευρίσκονται συνήθως σε κεντρικούς τομείς και ζώνες της πόλης, με υψηλές αντικειμενικές αξίες – τιμές ζώνης. Έτσι λοιπόν, βγάζουν υψηλή ιδιοκτησιακή αξία η οποία είναι ακριβώς αναντίστοιχη των υποχρεώσεων και δεσμεύσεων που έχουν. Κτίσματα που είναι ασύμφορη η αξιοποίησή τους, δεν πωλούνται (ανύπαρκτο αγοραστικό ενδιαφέρον), δεν ενοικιάζονται εύκολα, δεν θερμαίνονται εύκολα, που κατοικούνται δύσκολα, που παρουσιάζουν συχνά δομικά και στατικά προβλήματα, που χρήζουν συνεχούς και επισταμένης – εξειδικευμένης συντήρησης έως και στήριξης, και που για να εκδώσεις οικοδομική άδεια σε αυτά πρέπει να αρρωστήσεις πρώτα, … και αν την βγάλεις!! Διατήρηση με υπόλοιπο δόμησης που δεν μπορείς να το αξιοποιήσεις ή να το μεταφέρεις. Διατηρητέα κτίρια, για να θαυμάζουν από έξω, οι άλλοι, που δεν σου δίδουν τίποτα, ούτε καν σύγχρονες συνθήκες διαβίωσης, αλλά αντίθετα ζητούν και δεσμεύουν τον ιδιοκτήτη, για να έλθει τώρα και η ίδια κυβέρνηση «του τόπου», ως χαριστική βολή, να τον τιμωρεί που το έχει, φορολογώντας τον άνισα, χωρίς να εφαρμόζει τον νόμο.

Σήμερα λοιπόν, καταγγέλλεται η Κυβέρνηση, και καλείται μέσω του Υπουργείου Οικονομικών, να εφαρμόσει τον Νόμο: 4042/13-02-2012 – ΦΕΚ, 24/13-02-12, άρθρο 71. Να διορθώσει, επαναϋπολογίζοντας τον φόρο δια αυτά του 2010, με τον πρόσφατο νόμο ο οποίος συμπληρώνει ως περίπτωση Ε’ την παράγραφο – 3- του άρθρου του Ν. 3842/2010, καθώς και στο τέλος της παραγράφου 2 του άρθρου 36 του ιδίου Νόμου, με την τήρηση – επιβολή  αυτοτελούς συντελεστή φορολόγησης 0,1% με εξάντληση, επαναλαμβάνομε της φορολογικής υποχρέωσης, μη συνυπολογιζόμενης της αξίας τους στην (οποία) φορολογική κλίμακα κλπ. _ Γιατί, ο νόμος τέθηκε σε ισχύ  στις 13-02-2012 (άρθρο 72), και είναι ισχυρός έως και σήμερα. Που σημαίνει απλά ότι , η Κυβέρνηση ήταν και είναι υποχρεωμένη να τον τηρήσει δια το ΦΑΠ του 2010 εφ’ όσον :

1. Η «μνημονιακή» Κυβερνητική απόφαση ΦΑΠ2012 ελήφθει μετά την ισχύ του Νόμου.

2.Ο υπολογισμός του φόρου ΦΑΠ 2012 σύμφωνα με τον αναγραφόμενο χρόνο σύνταξης της έκδοσης  και εντελής πληρωμής του (ΥΠΟΓΡΑΦΗ – ΣΦΡΑΓΙΔΑ) από το Υπουργείο Οικονομικών έγινε την 30/11/2012 (τέλος φθινόπωρου 2012) και η αποστολή του Δεκέμβριο του 2012.

3.Οι πολίτες έλαβαν την εντολή πληρωμής του τον Δεκέμβριο 2012 και Ιανουάριο 2013. Ο Νόμος, δηλαδή, ίσχυε, και ισχύει. Η Κυβέρνηση ΠΑΡΑΝΟΜΗΣΕ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΕΙ και πρέπει να προβεί άμεσα σε διόρθωση με επαναπροσδιορισμό και τακτοποίηση.

Τέλος με αφορμή το περιστατικό αυτό ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ άμεσα οι ιδιοκτήτες τέτοιων κτιρίων να επιληφθούν και να καταθέσουν ενστάσεις – διαμαρτυρίες και προσφυγές, προς τις Δ.Ο.Υ. , ελέγχοντας τη φορολόγηση του διατηρητέου τους για να διακόψουν έτσι την διαδικασία, πριν την αποστολή των ΦΑΠ 2011 και ΦΑΠ 2012.

(συν- ειδησιακός)

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Συλλογές Άρθρων
Επιλεγμένα άρθρα από όλο το Internet | Συλλέγουμε τα καλύτερα άρθρα, θέσεις και απόψεις από διάφορα sites και blogs. Τα αναδημοσιεύουμε στην ιστοσελίδα του "Α.τ.Κ." αναφέροντας πάντα την πηγή και τον συντάκτη. | Κάντε like τον "Α.τ.Κ." στην facebook σελίδα του και ακολουθήστε τον λογαριασμό του στο twitter | Περισσότερα άρθρα εδώ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ