Αποκόρωνας: Οξύτητες και μειωμένη παραγωγή ελαιολάδου από φθινοπωρινή δακοπροσβολή

Κανένα σχόλιο

Σοβαρές επιπτώσεις τόσο στην ποσότητα, όσο και στην ποιότητα του παραγόμενου ελαιόλαδου έχει στον Δήμο Αποκόρωνα η εφετινή δακοκτονία, η οποία διεξήχθη με πολύ μεγάλες περικοπές εξαιτίας της εφαρμογής του Μνημονίου.

Σήμερα το πρωί είχε συνάντηση για το πρόβλημα κλιμάκιο της ΕΜΑΑΚ με τον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Χαράλαμπο Κουκιανάκη με τον Διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας της Π.Ε. Χανίων και τους αρμόδιους υπαλλήλους της υπηρεσίας για τη δακοκτονία.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η μεγαλύτερη δακοπροσβολή -τόσο στον Αποκόρωνα, όσο και στον υπόλοιπο νομό Χανίων- σημειώθηκε την φθινοπωρινή περίοδο, οπότε και σημειώθηκαν υψηλές θερμοκρασίες και υγρασία που ευνόησαν την ανάπτυξη των πληθυσμών του δάκου.

"Sponsored links"

Η φθινοπωρινή δακοπροσβολή θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί, όμως το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εξαιτίας των περικοπών του Μνημονίου, είχε αποστείλει οδηγίες προς τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας να γίνουν έως τέσσερις ψεκασμοί δακοκτονίας. Στον Αποκόρωνα -όπως και στον υπόλοιπο νομό Χανίων- αρχές φθινοπώρου είχαν ήδη γίνει οι τέσσερις ψεκασμοί και δεν υπήρχε δυνατότητα (ούτε κονδύλια) για πέμπτο ψεκασμό.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για τις επιπτώσεις της εφετινής “κουτσουρεμένης” δακοκτονίας η Επιτροπή Πρωτογενούς Τομέα του Δήμου Αποκόρωνα σε σχετική ανακοίνωση της σημειώνει ότι:

“Η Επιτροπή Πρωτογενούς Τομέα του Δήμου Αποκορώνου, για μια ακόμη χρονιά, εκφράζει την αγανάκτηση της για την μειωμένη αποτελεσματικότητα και φέτος της δακοκτονίας. Οι επιπτώσεις είναι σοβαρές τόσο στην ποσότητα όσο και στην ποιότητα του ελαιολάδου και τελικά στο εισόδημα των ελαιοπαραγωγών αλλά και γενικότερα στην ποιότητα του κρητικού ελαιολάδου του οποίου η φήμη είναι γνωστή τόσο στη τοπική όσο και διεθνή αγορά.

Βασική προϋπόθεση για την επιτυχία της δακοκτονίας είναι, ως γνωστό, η έγκαιρη και σωστή εφαρμογή της και εξαρτάται τόσο από την ποιότητα του φυτοπροστατευτικού υλικού (πρωτεΐνη & εντομοκτόνου) όσο και από την σωστή παρακολούθηση & επίβλεψη των εργασιών και από του τρόπου εκτέλεσης τους από το προσωπικό.

Είναι γνωστό ότι ο αριθμός και ο χρόνος των επεμβάσεων (ψεκασμών) εξαρτάται από τα στοιχεία που δίδουν τόσο οι δακοπαγίδες όσο και οι δειγματοληψίες ελαιοκάρπου, και δεν είναι σταθερά κάθε χρόνο, ούτε τα ίδια σε όλες τις περιοχές. Ιδιαίτερα το ήπιο και δροσερό κλίμα των Χανίων ευνοεί περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο μέρος της Ελλάδας την εξέλιξη του δάκου, με αποτέλεσμα να έχουμε υψηλούς πληθυσμούς.

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια με τη σοβαρότατη μείωση των απασχολούμενων στη δακοκτονία γεωπόνων και παγιδοθετών, δεν γίνεται η σωστή και συστηματική παρακολούθηση των πιο πάνω στοιχείων. Ο Δήμος μας δια της Αναπτυξιακής του Εταιρίας και για να καλύψει κάπως το κενό αυτό, είχε προσλάβει έμπειρο Γεωπόνο για τη δακοκτονία χωρίς να έχει αναλάβει αυτή την υποχρέωση.

Είναι επομένως τελείως αντιεπιστημονικό να εφαρμόζεται και στα Χανιά η οδηγία του Υπουργείου για αριθμό ψεκασμών έως 3,9 (ούτε σωστές τέσσερις) και ο τελευταίος όχι πέρα των αρχών Οκτωβρίου.

Η μεγαλύτερη ζημιά του ελαιοκάρπου σημειώθηκε φέτος κατά τη φθινοπωρινή περίοδο. Μετά τον τελευταίο ψεκασμό ο ελαιόκαρπος παρέμεινε απροστάτευτος για μεγάλο χρονικό διάστημα δηλαδή από τις αρχές Οκτωβρίου έως περίπου μέσα Νοεμβρίου που άρχισε η ελαιοσυλλογή. Τότε, δυστυχώς φέτος, οι καιρικές συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας ήταν πολύ ευνοϊκές για την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμού του δάκου.”.

Βαρδής Καλογεράκης

"Sponsored links"

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις