15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Απορρίφθηκε η έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ

Ημερομηνία:

Βρετανικό δικαστήριο αποφάσισε σήμερα ότι ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ δεν πρέπει να εκδοθεί στις ΗΠΑ, όπου αντιμετωπίζει κατηγορίες για παραβίαση της νομοθεσίας περί κατασκοπείας, διότι αποκάλυψε πάνω από 700.000 αμερικανικά εμπιστευτικά και απόρρητα έγγραφα.

Η δικαστής Βανέσα Μπαρέιτσερ επισήμανε ότι αρνήθηκε την έκδοση του Ασάνζ στις ΗΠΑ καθώς υπάρχουν φόβοι ότι θα αυτοκτονήσει.

Οι αμερικανικές αρχές έχουν σχηματίσει δικογραφία σε βάρος του Αυστραλού που περιλαμβάνει 18 κατηγορίες για «συνωμοσία» με την Τσέλσι Μάνινγκ, πρώην αναλύτρια του αμερικανικού στρατού, με σκοπό την παρείσφρηση σε υπολογιστές της κυβέρνησης των ΗΠΑ και για παραβίαση της αμερικανικής νομοθεσίας περί κρατικών απορρήτων.

Οι αμερικανικές αρχές αναμένεται να ασκήσει έφεση και η υπόθεση μάλλον θα καταλήξει στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου, κάτι που σημαίνει ότι η οριστική έκβασή της θα καθυστερήσει.

Οι συνήγοροι του Τζούλιαν Ασάνζ αντέτειναν ότι η δίωξη ήταν πολιτικά υποκινούμενη καθώς το Wikileaks αποκάλυψε αποδείξεις διάπραξης εγκλημάτων πολέμου και παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις ΗΠΑ.

Η απόφαση αναγνώστηκε το πρωί της Δευτέρας στο κεντρικό ποινικό δικαστήριο του Λονδίνου από τη δικαστή Βανέσα Μπάραϊτσερ, που είχε επωμιστεί την εξέταση του αμερικανικού αιτήματος. Η δικαστής έκρινε ότι τυχόν έκδοση του Ασάνζ θα δημιουργούσε φόβους περί αυτοκτονίας του.

Μηνυμα Σνόουντεν για την απόφαση

Tην ελπίδα πως η απόφαση θα σημαίνει το τέλος της οδύσσειας του 49χρονου,που ξεκίνησε το 2010 όταν δημοσίευσε περίπου 250.000 διπλωματικά τηλεγραφήματα και 500.000 απόρρητα έγγραφα για τη δράση του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, εξέφρασε ο Έντουαρντ Σνόουντεν με το παραπάνω μήνυμα στο Twitter.

Ο πληροφοριοδότης δημοσίου συμφέροντος και πρώην συνεργάτης της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) έχει δικαιωθεί από το ομοσπονδιακό εφετείο των ΗΠΑ, που έκρινε παράνομη τη μαζική ηλεκτρονική παρακολούθηση εκατομμυρίων Αμερικανών, ωστόσο εξακολουθεί να αντιμετωπίζει βαρύτατες κατηγορίες για κατασκοπία στην πατρίδα του.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ