20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Αποστόλου στη Βουλή: Δεν θα φορολογηθούν οι αγροτικές επιδοτήσεις, το αφορολόγητο θα ισχύσει για το εισόδημα του 2015

Ημερομηνία:

«Καμία επιδότηση που λαμβάνουν οι αγρότες δεν θα φορολογηθεί», τόνισε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Βασίλη Κεγκέρογλου. «Ο αγροτικός κόσμος θα ματώσει για να πληρώσει όλες τις φορολογικές επιβαρύνσεις που εσείς του επιβάλατε φέτος», είπε ο κ. Αποστόλου. Όσον αφορά το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ θα ισχύσει για το εισόδημα του 2015 μετά από τροπολογία που θα κατατεθεί στη Βουλή. Υπάρχει όμως ασάφεια για το 2014. Ο υπουργός ανέφερε ακόμη ότι η συζήτηση για την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) θα ξεκινήσει στα τέλη του 2016 και ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να ενταχθούν περισσότερα αγροτικά προϊόντα, αλλά και η κτηνοτροφία.

Ο κ. Αποστόλου αναφέρθηκε ακόμη στα διαθέσιμα των οργανισμών που έχουν δοθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος, λέγοντας ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ τα επένδυσε με 2,6%, ενώ βρίσκονταν σε ιδιωτικά πιστωτικά ιδρύματα με 0,4%. «Δεν είστε σύμβουλος επενδύσεων», του απάντησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στη Βουλή, με τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ευάγγελο Αποστόλου, εκπροσώπους της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης και τους Βουλευτές Ηρακλείου κ.κ. Λευτέρη Αυγενάκη, Βασίλη Κεγκέρογλου, Σπύρο Δανέλλη και Σωκράτη Βαρδάκη.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο Πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης κ. Πρίαμος Ιερωνυμάκης, «ο αναπληρωτής υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν θα φορολογηθούν οι αγροτικές επιδοτήσεις (ενιαία ενίσχυση) ούτε οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ ή τα ΠΣΕΑ. Επίσης ανέφερε ότι δεν χρειάζεται να κατατεθεί στη Βουλή κάποια τροπολογία για αυτό το θέμα.

Το θέμα του αφορολόγητου των 12.000 ευρώ μας διασφάλισε ότι θα ισχύσει για το αγροτικό εισόδημα του 2015. Υπάρχει όμως πρόβλημα για το εισόδημα του 2014 (που θα φορολογηθεί φέτος). Εμείς ζητάμε άμεσα να ψηφιστεί τροπολογία που να έχει αναδρομική ισχύ και για το 2014. Ο αγροτικός κόσμος βρίσκεται στα πρόθυρα οικονομικής κατάρρευσης και θα πρέπει να στηριχθεί από την κυβέρνηση».

Οι αμπελουργοί ζήτησαν ακόμη από τον αναπληρωτή υπουργό να υπάρξει οικονομική στήριξη – με δάνεια από τις τράπεζες – για το πρόγραμμα αναμπέλωσης στο νησί, που αφορά 25.000 στρέμματα, ώστε να ενισχυθεί η παραγωγή αμπελουργών προϊόντων. Όπως επισήμανε στον ΑγροΤύπο ο κ. Ιερωνυμάκης «η μελέτη αναμπέλωσης που έχει κάνει η Περιφέρεια Κρήτης, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Κρήτης αλλά και το ΓΕΩΤΕΕ, θα μείνει στα συρτάρια αν δεν βρεθεί κάποιο χρηματοδοτικό εργαλείο να στηρίξει αυτή την προσπάθεια. Σήμερα με τη μεγάλη οικονομική κρίση που υπάρχει στη χώρα μας δεν υπάρχει κάποια τράπεζα που θα στηρίξει τον αγροτικό τομέα».

Σταύρος Παϊσιάδης
info@agrotypos.gr

agrotypos.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο ΕΠΙ ΓΗΣ IV, την Παρασκευή 29 Μαρτίου στην Ηλεία ο Χανιώτης ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης

Ο σπουδαίος ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής...