19.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Αποτεφρωτήριο Κρήτης: Με αργούς ρυθμούς προχωρούν οι διαδικασίες – Αντιδρά η Εκκλησία Κρήτης: “Η παράδοση μας είναι η ταφή και όχι η καύση”

Ημερομηνία:

Με αργούς ρυθμούς προχωρούν οι διαδικασίες δημιουργίας και λειτουργίας αποτεφρωτηρίου στον Δήμο Ηρακλείου, ενώ αναμένεται η έγκριση για τη διενέργεια διαγωνισμού μελέτης κατασκευής του αποτεφρωτηρίου.

Στις 30 Σεπτεμβρίου ξεκίνησε τη λειτουργία του στη χώρα μας το πρώτο ελληνικό ιδιωτικό αποτεφρωτήριο στη Ριτσώνα, 74 χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα, με τον πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Αποτέφρωσης να κάνει λόγο για ιστορική στιγμή, καθώς η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα στον κόσμο που αποκτά τη συγκεκριμένη υποδομή.

Και όλα αυτά, 13 χρόνια μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου και αφού ξεπεράστηκαν γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και ενστάσεις από την Εκκλησία. Ωστόσο, τοπικά το θέμα έχει, όπως φαίνεται, παραπεμφθεί στις “καλένδες”.

Ιδιοκτήτες γραφείων τελετών, πάντως, σχολιάζουν θετικά τις εξελίξεις με το πρώτο αποτεφρωτήριο στην Ελλάδα, γεγονός που σημαίνει ότι συγγενείς νεκρών δε θα καταφεύγουν σε κρεματόριο της Βουλγαρίας. Στο άκουσμα της είδησης δημιουργίας αποτεφρωτηρίου στον τόπο μας αξίζει να σημειωθεί πως το ενδιαφέρον είναι μεγάλο από πολίτες του νησιού που επιθυμούν την καύση και όχι την ταφή.

«Το κόστος ήταν μεγάλο για την περίπτωση που οι συγγενείς νεκρών έπρεπε να καταφεύγουν στη Βουλγαρία ή κάπου αλλού στο εξωτερικό. Από την Κρήτη είχαμε περίπου 10 περιπτώσεις τον χρόνο. Πιστεύω πως μετά την κατασκευή αποτεφρωτηρίου στον τόπο μας θα υπάρξει περισσότερη απήχηση», τόνισε η ιδιοκτήτρια γραφείου τελετών Γεωργία Μαρκουλάκη.

Υπενθυμίζεται πως από 600 ευρώ ξεκινά το κόστος της αποτέφρωσης, ενώ η όλη διαδικασία διαρκεί 75 λεπτά.

Οι εξελίξεις προβληματίζουν και την Εκκλησία της Κρήτης, καθώς η καύση των νεκρών θα αποτελέσει ένα μεγάλο πλήγμα και στις παραδόσεις μας. Με τη φράση «σεβαστοί οι νόμοι της Ελληνικής Πολιτείας, όμως η Εκκλησία έχει τους δικούς της κανόνες και “νόμους”» ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης Μεθόδιος Βερνιδάκης σχολίασε τις εξελίξεις, με τις οποίες ανοίγεται πλέον ο δρόμος της καύσης των νεκρών στη χώρα μας, εξηγεί τους λόγους και τραβά “κόκκινη γραμμή” στο κομμάτι των τελετών.

«Δεν μπορούν να μας πιέσουν για την τέλεση εξοδίου ακολουθίας», δήλωσε παράλληλα ο Πρωτοσύγκελος, με το “καυτό” αυτό ζήτημα να έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων και σε επίπεδο Κρήτης. Συγκεκριμένα, ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης Μεθόδιος Βερνιδάκης είπε πως «η αποτέφρωση δεν απευθύνεται στα μέλη της Εκκλησίας. Αυτό μπορούν να το ακολουθήσουν όσοι δεν είναι χριστιανοί ορθόδοξοι. Η παράδοση της Εκκλησίας μας είναι η ταφή και όχι η καύση. Εάν κάποιος άνθρωπος επιθυμεί μετά θάνατον να καεί, είναι σεβαστή η επιθυμία του αυτή, όμως δεν μπορούν να μας πιέσουν να τελέσουμε τη Θεία Ακολουθία».

Η δημιουργία αποτεφρωτηρίου στον δήμο Ηρακλείου αποτελεί ένα ζήτημα το οποίο άνοιξε η Λότζια τον Σεπτέμβριο του 2014. Ακολούθησαν το «όχι» του Αρχιεπισκόπου Κρήτης, οι αντιδράσεις στην Αλικαρνασσό, σφοδρές αντιπαραθέσεις στα Δημοτικά Συμβούλια και το “πράσινο φως” για τη χωροθέτηση του αποτεφρωτηρίου σε δημοτική έκταση 45 στρεμμάτων νοτιοανατολικά της Νέας Αλικαρνασσού, με την οικονομοτεχνική μελέτη να μπαίνει στο “μικροσκόπιο” του Δημοτικού Συμβουλίου και με αστερίσκους ως προς τη βιωσιμότητα τέτοιας υποδομής σε επίπεδο Κρήτης.

Το αποτεφρωτήριο αναμένεται να καλύψει τις ανάγκες όλης της Κρήτης. Ωστόσο, όπως σχολίασε ο δημοτικός σύμβουλος και μέλος της αρμόδιας επί του θέματος επιτροπής Μιχάλης Κασαπάκης, ούτε σε τρία χρόνια δεν πρόκειται να δημιουργηθεί αντίστοιχη υποδομή στον Δήμο Ηρακλείου, λέγοντας πως «πριν από τρία χρόνια δε βλέπω να λειτουργεί», την ώρα που η αρμόδια αντιδήμαρχος τηρεί σιγή ιχθύος.

neakriti.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο ΕΠΙ ΓΗΣ IV, την Παρασκευή 29 Μαρτίου στην Ηλεία ο Χανιώτης ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης

Ο σπουδαίος ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής...