17.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Ξεκίνησε η καταβολή των επιδοτήσεων στους αγρότες και οι …κατασχέσεις!

Ημερομηνία:

Μετά τις 3 το μεσημέρι της Τρίτης 11 Νοεμβρίου, πιστώνεται στους λογαριασμούς των δικαιούχων η προκαταβολή (50%) της ενιαίας ενίσχυσης (τσεκ) 2014.

Τα χρήματα θα είναι διαθέσιμα αρχικά μόνο από τα ATM’s και στα γκισέ των τραπεζών από το πρωί της Τετάρτης 12 Νοεμβρίου.

Το δρόμο άνοιξε και  η υπογραφή της σύµβασης µεταξύ ∆ηµοσίου και Τράπεζας Πειραιώς για τη διαχείριση του λογαριασµού ΕΛΕΓΕΠ. Να σηµειωθεί εδώ ότι αν και ακόµα δεν φαίνεται να έχει κλείσει το θέµα των συµψηφισµών των χρεών των αγροτών µε τις κοινοτικές επιδοτήσεις, βάσει νοµοθεσίας δεν γίνεται να «πειραχθεί» η πρώτη δόση, ωστόσο συζητείται ακόµα πιθανή παρακράτηση από την εξόφληση του τσεκ.

Οι πληροφορίες ήθελαν το θέµα του συµψηφισµού απαιτήσεων αγροτών µε ληξιπρόθεσµες υποχρεώσεις προς τα ασφαλιστικά ταµεία και εν προκειµένω προς τον ΟΓΑ, να διευθετείται µε µια «πολιτική δέσµευση» των εµπλεκοµένων πλευρών, µε τη συµφωνία να προβλέπει ότι ο συµψηφισµός µέσω του Η∆ΙΚΑ θα περιορίζεται σε απαιτήσεις αγροτών που προέρχονται από υποχρεώσεις του κράτους, δηλαδή ΦΠΑ, Ειδικό Φόρο Πετρελαίου, φόρο εισοδήµατος κ.α. και δεν θα επεκτείνεται σε παρακράτηση κοινοτικών ενισχύσεων, έτσι ώστε να αποφευχθούν και τυχόν τριβές µε τις αρµόδιες κοινοτικές αρχές.

Αυτή είναι και η βασική αιτία για την καθυστέρηση στην πληρωµή της β’ δόσης του αγροτικού πετρελαίου, η οποία είχε ανακοινωθεί ότι θα γίνει τις «επόµενες ηµέρες» και παρά το ότι οι φάκελοι των δικαιούχων βρίσκονται στο υπουργείο Οικονοµικών. Ως πιθανότερη ηµεροµηνία θεωρείται το χρονικό διάστηµα µετά την πίστωση της ενιαίας ενίσχυσης και πριν την πληρωµή των βιολογικών, την οποία ο αναπληρωτής υπουργός τοποθετεί τώρα στο δεύτερο δεκαπενθήµερο του Νοεµβρίου.

Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Πάρις Κουκουλόπουλος, δήλωσε σήμερα πως με τις εν λόγω πληρωμές ενισχύεται η ρευστότητα των αγροτών σε μια δύσκολη οικονομικά περίοδο, σηματοδοτείται η δυναμική είσοδος του πρωτογενούς τομέα στην επανεκκίνηση της οικονομίας και αίρεται η αβεβαιότητα που επικρατούσε για την έγκαιρη καταβολή των πληρωμών, αποκαθιστώντας τη σχέση εμπιστοσύνης με τον αγροτικό κόσμο.

«Οι πληρωμές αυτές αποτελούν ταυτόχρονα το τέλος και την αρχή. Και τούτο διότι εισερχόμαστε σε μια νέα εποχή με την εφαρμογή από το νέο έτος της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Φεύγουμε από το μοντέλο των ιστορικών δικαιωμάτων, με τους κερδισμένους να αναδεικνύονται αυτοί που πραγματικά παράγουν, οι νέοι ηλικιακά αγρότες, η μικρή συμμετοχή των οποίων αποτελεί διαρθρωτικό πρόβλημα της πρωτογενούς παραγωγής, οι νεοεισερχόμενοι στη γεωργία, οι κτηνοτρόφοι και όσοι φυσικά επιχειρούν στο πλαίσιο υγιών ομάδων παραγωγών και συνεταιρισμών», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Κουκουλόπουλος.

Τα συνολικά ποσά που θα εισρεύσουν μέχρι τέλος Δεκεμβρίου στον αγροτικό τομέα, δηλαδή επιδοτήσεις, πληρωμές βιολογικών και αποπληρωμή προγραμμάτων προηγούμενων ετών κ.α., θα προσεγγίσουν τα 2,8 δισ. ευρώ.

Κατασχέσεις στα Χανιά, παρά τις υποσχέσεις!

Πάντως, να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με καταγγελίες που έφθασαν στον “Αγώνα της Κρήτης”, στα Χανιά και προφανώς και στην υπόλοιπη Ελλάδα, πολλοί αγρότες βρέθηκαν στη δυσάρεστη θέση να μη βρουν καθόλου χρήματα μέσα στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους αφού, παρά τις υποσχέσεις των πολιτικών, τα λεφτά είχαν κατασχεθεί.

Άγνωστο παραμένει αν η κατάσχεση έγινε από τον ΟΓΑ, ή από την Εφορία! Σε οποιαδήποτε περίπτωση πολλοί αγρότες αισθάνονται εξαπατημένοι και οργισμένοι.

Αναλυτικό ρεπορτάζ στο αυριανό φύλλο της εφημερίδας “Αγώνας της Κρήτης”.

agronews.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...