20.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Από τη μαρτυρική Βιάννο στο Μόναχο για ομιλία περί γερμανικών αποζημιώσεων στις διαδηλώσεις ενάντια στους ισχυρούς του G7 – Συνέντευξη με τον Αριστομένη Συγγελάκη

Ημερομηνία:

Συνέντευξη: Γιάννης Αγγελάκης | Ο Αριστομένης Συγγελάκης κατάγεται από τον Αμιρά Βιάννου από οικογένεια με μεγάλο αριθμό θυμάτων στο Ολοκαύτωμα της Βιάννου. Από το 2002 αγωνίζεται για το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων, απευθύνει ομιλίες και αρθρογραφεί, οργανώνει ή συμμετέχει σε κινηματικές πρωτοβουλίες εντός και εκτός Ελλάδας.

Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα με Πρόεδρο τον Μανώλη Γλέζο και εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου στη δίκη του Διστόμου στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, θα βρεθεί στο Μόναχο της Γερμανίας με αφορμή τη Σύνοδο των G7, που θα γίνει στο Μίτενβαλντ, μία περιοχή με έντονο ναζιστικό συμβολισμό (έδρα της 1ης Ορεινής Μεραρχίας Καταδρομών που κατέσφαξε το Κομμένο) και θα είναι ένας από τους τρεις ομιλητές σε σχετική συνέντευξη τύπου των διαδηλωτών ενάντια στους G7. Το θέμα του δε θα είναι άλλο παρά το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων.

Επικοινωνήσαμε με τον Αριστομένη Συγγελάκη για να μιλήσουμε σχετικά με το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, των εξελίξεων που έχουν υπάρξει μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης αλλά και το θέμα που έχει προκύψει με το Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον και το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας.

Ο κ. Συγγελάκης εκφράζει την αντίθεση του Εθνικού Συμβουλίου στο θέμα ίδρυσης και λειτουργίας Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας και Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον αφού θεωρεί ότι αποτελούν οχήματα της γερμανικής προπαγάνδας και εργαλεία για το επαναγράψιμο του ναζιστικού παρελθόντος της Γερμανίας.

Πιστεύει ότι η κυβέρνηση παραμένει πιστή στη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων αν και δηλώνει ότι έχουν γίνει και λάθη ενώ σημειώνει ότι “πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού των Γερμανών είναι πώς θα μπορέσουν αντί ψίχουλων που θα τα μοιράσουν μάλιστα οι ίδιοι, με τα δικά τους κριτήρια, να αποπροσανατολίσουν το κίνημα διεκδίκησης και να φτάσουν τελικά να μην πληρώσει η Γερμανία τα όσα οφείλει”.

image-857260-galleryV9-yibp

Εργαλεία της γερμανικής προπαγάνδας το Ελληνογερμανικό Ταμείο και το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας

ΕΡ.: Με αφορμή την Κοινή δήλωση του υπουργού Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά και της Γερμανίδας υφυπουργού Οικογένειας, Τρίτης Ηλικίας, Γυναικών και Νεολαίας σχετικά με τη στάση του Ελληνο-Γερμανικού Ιδρυματος Νεολαίας θα θέλαμε να σας ρωτήσουμε αν πιστεύετε ότι συμβαδίζει η ύπαρξη και λειτουργία τέτοιων ιδρυμάτων με τη διεκδίκηση αποζημιώσεων.

Αριστομένης Συγγελάκης: Εμάς μας βρίσκουν αντίθετους αυτές οι κινήσεις. Είμαστε αντίθετοι και το έχουμε εκφράσει ως Εθνικό Συμβούλιο και οι Ενώσεις Θυμάτων και το Δίκτυο Μαρτυρικών Δημων εγκαίρως για το Ταμείο για το Μέλλον. Ανάλογη είναι η θέση μας και για το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας. Όχι επειδή δε θέλουμε τη συνεργασία με τον γερμανικό λαό αλλά γιατί θεωρούμε ότι αυτά είναι οχήματα της γερμανικής προπαγάνδας, εργαλεία του Γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών που έχει σκοπό από τη μία να καταστείλει το κίνημα διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών στην Ελλάδα και από την άλλη να διευρύνει την επιρροή τους στη χώρα μας.

Το ζήτημα των αποζημιώσεων είναι πρωτίστως ηθικό αλλά έχει μέσα και υλικό σκέλος

ΕΡ.: Κάποια εξήγηση για τη στάση της κυβέρνησης; Ναι μεν το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων είναι υψηλά στην ατζέντα, με την παρουσία του Μανώλη Γλέζου στο ευρωκοινοβούλιο και με περιοδείες να επαναφέρει διαρκώς το ζήτημα, αλλά από την άλλη βλέπουμε την κυβέρνηση και τον κ. Τσίπρα κατά την επίσκεψή του στη Γερμανία να μιλά για ηθικό χρέος της Γερμανίας προς τον ελληνικό λαό. Τελικά, έχει δημιουργηθεί μία σύγχυση. Τι ακριβώς πιστεύετε ότι ισχύει; Ποια είναι η τακτική της κυβέρνησης;

Α.Σ.: Εγώ θεωρώ ότι η στάση του πρωθυπουργού είναι καθαρή και οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για την διεκδίκηση είναι ρητές. Νομίζω ότι καλώς έθεσε το θέμα πρωτίστως στην ηθική του βάση. Και εμείς το ίδιο λέμε. Το ζήτημα είναι πρωτίστως ηθικό αλλά έχει μέσα και υλικό σκέλος διότι μέσα από την απόδοση της υλικής αποκατάστασης θα υπάρξει η απόδειξη της έμπρακτης μεταμέλειας για τα εγκλήματα του Γ’ Ράιχ στην Ελλάδα. Επομένως θεωρούμε ότι η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στις απόψεις της.

Εξάλλου υπάρχουν πολλές δηλώσεις και του πρωθυπουργού και κορυφαίων υπουργών. Και στην Κάντανο που ήμουν για τις εκδηλώσεις ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Καμμένος επανέλαβε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει στη διεκδίκηση. Πρέπει επίσης να τονίσουμε ότι είναι πάρα πολύ θετική η στάση της Προέδρου της Βουλής κ. Κωνσταντοπούλου και της αρμόδιας Επιτροπής που ασχολείται με το ζήτημα και ελπίζουμε να παράξει αποτελέσματα.

Από εκεί και πέρα θεωρούμε ότι οποιαδήποτε λάθος κίνηση σε σχέση με το Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον και το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας, ίσως να οφείλεται σε ελλιπή πληροφόρηση. Τουλάχιστον αυτό θα ήθελα να ελπίζω.

"google ad"

Ο βασικός λόγος ύπαρξης του Ελληνογερμανικού Ταμείου είναι η επεξεργασία του ναζιστικού παρελθόντος

nazi-akropoli

ΕΡ.: Ο κ. Ροτ υφυπουργός της Γερμανίας αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις έδωσε μία απάντηση σε επιστολή του Μανώλη Γλέζου στην οποία αποδέχτηκε την ηθική βάση του ζητήματος αλλά υπάρχει το Ελληνογερμανικό Ταμείο το οποίο θα βοηθήσει.

Α.Σ.: Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Ροτ αναγκάστηκε υπό την πίεση του Μανώλη Γλέζου να δηλώσει ότι το Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον δεν έχει να κάνει με αποζημιώσεις ή με οποιαδήποτε προσπάθεια συμψηφισμού ή απεμπόλιση των επανορθώσεων κάτι το οποίο είχαμε επισημάνει από την αρχή ως κίνδυνο. Το κρατούμε αυτό, το σημειώνουμε.

Ωστόσο από την άλλη θα θέλαμε να καταλάβουμε ποιοι είναι οι πραγματικοί λόγοι λειτουργίας αυτών των ιδρυμάτων. Αν λοιπόν το ζήτημα των επανορθώσεων δε μπορεί να περάσει μέσω τέτοιων μεθοδεύσεων, για ποιο λόγο πρέπει να λειτουργούν αυτά τα Ιδρύματα;

Μήπως ένας βασικός σκοπός τους είναι η επεξεργασία του ναζιστικού παρελθόντος όπως το έχει ομολογήσει ο γερμανός πρέσβης στην επίσημη ιστοσελίδα της πρεσβείας στην Ελλάδα; Μήπως ο βασικός τους σκοπός είναι να ξαναγράψουν την ιστορία σύμφωνα με τις προτιμήσεις της Γερμανίας; Αυτό είναι κάτι το οποίο δε μπορούμε να ανεχθούμε.

Υποκριτική και ετεροβαρής η όποια συνεργασία δε στηρίζεται σε μία αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα των αποζημιώσεων

ΕΡ.: Πάντως η εμπειρία από τη λειτουργία τέτοιων “Ταμείων” που έχουν λειτουργήσει σε άλλες χώρες δείχνει ότι σαφώς σχετίζονται με το θέμα των αποζημιώσεων.

Α.Σ.: Βεβαίως, στο πίσω μέρος του μυαλού των Γερμανών είναι πώς θα μπορέσουν αντί ψυχίων που θα τα μοιράσουν μάλιστα οι ίδιοι, με τα δικά τους κριτήρια, να αποπροσανατολίσουν το κίνημα διεκδίκησης και να φτάσουν τελικά να μην πληρώσει η Γερμανία τα όσα οφείλει. Εμείς θα στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στη Γερμανία που είναι το εξής:

Μπορούμε να συζητήσουμε οποιαδήποτε μορφή συνεργασίας για το μέλλον υπό την προϋπόθεση ότι θα κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η Γερμανία για να επιλυθεί με ένα δίκαιο και αμοιβαία αποδεκτό τρόπο το συνολικό ζήτημα των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα.

Διαφορετικά όσο αυτό το αρνείται εμμένοντας στην επί 7 δεκαετίες αδιαλλαξία της, φυσικά δεν υπάρχει περιθώριο οποιασδήποτε άλλη μορφή συνεργασίας. Θα ήταν υποκριτική και ετεροβαρής.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Επιστολή: Απαραίτητος καθαρισμός των οικοπέδων

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Κύριε δ/ντά, Θέλω μέσω της έγκριτης...

Κρήτη: Ευρωπαϊκή Γαστρονομική Περιφέρεια 2026

Την Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 πραγματοποιήθηκε στο Μεσογειακό Αγρονομικό...

700.000 ακίνητα στα χέρια ξένων funds, και οι Έλληνες δεν έχουν πού να μείνουν

Με το στεγαστικό πρόβλημα να γιγαντώνεται, και αυτή η...

Airbnb: Δεν κάνει πίσω το ΥΠΕΘΟ για το τέλος επιτηδεύματος

Προβληματίστηκαν στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Το συζήτησαν σε...