18.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Απ’ το βιβλίο «Πενήντα Μικρονήσια της Ελλάδας» «ΑΓΟΝΗ ΓΡΑΜΜΗ»: Τήλος

Ημερομηνία:

Βρίσκεται στα νοτιοανατολικά της Κώ και δυτικά της Ρόδου. Έκταση: 63τ.χ. Πληθυσμός: περίπου 250 κάτοικοι.

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία το νησί πήρε το όνομά του από τον Τήλο, γιό της αδελφής του Ήλιου, Αλίας. Όταν αυτή αρρώστησε σοβαρά, ο Τήλος, μετέβη στο νησί για να περισυλλέξει βότανα για τη θεραπεία της. Λίγο αργότερα, όταν η μητέρα του ανάρρωσε, ο Τήλος επέστρεψε στο νησί και έκτισε ιερό προς τιμή του Απόλλωνα-Ήλιου και του Ποσειδώνα.

Κατά τη ρωμαϊκή περίοδο οι ιστορικοί την αποκάλεσαν εσφαλμένα Αγάθουσα ή Τεύτλουσα (πρόκειται πραγματικότητας για το νησί Σεσκλί κοντά στη Σύμη).

Τον 14ο αιώνα ονομάστηκε από τους Ενετούς Comaro της Κύπρου Piscopia, Επισκόπια ή Πισκοπιά, ώστε να εξυπηρετηθούν τα κυριαρχικά δικαιώματά τους στο νησί. Παρ’ όλα αυτά, σε έγγραφο του 15ου αιώνα εξακολουθεί να χρησιμοποιείται παράλληλα, το ελληνικό όνομα της και μάλιστα με την τοπική προφορά, ως Ντήλος.

Μοναδικό φαινόμενο αποτελεί η απομόνωση στο νησί δύο ομάδων ελεφάντων που προσαρμόστηκαν στις νέες συνθήκες του περιβάλλοντος και εξελίχθηκαν σε ελέφαντες-νάνους, ύψους 1,20 μέτ. Έως 1,50 μ. Στο σπήλαιο Χαρκαδιό της Μισαριάς έγιναν συστηματικές παλαιοντολογικές ανασκαφές, κατά τις οποίες έχουν ανακαλυφθεί τα οστά 38 νάνων ελεφάντων πριν από 50.000 χρόνια…

Το ανωτέρω είναι τμήμα του κειμένου για την Τήλο που περιλαμβάνεται στο βιβλίο «Πενήντα Μικρονήσια της Ελλάδας» Φωτογράφηση, κείμενα φωτογραφιών Λίζα Έβερτ και εισαγωγικά κείμενα: Γεράσιμος Αποστολάτος, Πέλλη Φωτιάδη. Εκδόσεις Αστερισμός.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στρατόπεδο Μαρκοπούλου: Ένας χρόνος μετά

Η Πρωτοβουλία Χανιωτών για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου με ανακοίνωσή...

Οι Κρητικοί υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΜέΡΑ25

Παρουσιάστηκε χθες στην πλήρη του σύνθεση το ευρωψηφοδέλτιο μάχης...

Κασσελάκης: Δε μας αφορούν οι νεοναζί ψηφοφόροι

Ο Στέφανος Κασσελάκης πέρασε στην αντεπίθεση για το σχόλιο του Νίκου Ρωμανού, ο...