Αράχνη – πασχαλίτσα: Είδος υπό εξαφάνιση από την Αγγλία έφτασε στην Κρήτη

1 Σχόλιο

Το πιο σπάνιο είδος αράχνης στη Μεγάλη Βρετανία, η αράχνη – πασχαλίτσα (Eresus Cinnaberinus), βρέθηκε στην περιοχή Μεγάλα Χωράφια στα Χανιά.

Σε φωτογραφία που ανέβασε ο Λευτέρης Τρουλινός φαίνεται η αράχνη που έχει τα χρώματα της πασχαλίτσας. Όπως είναι γνωστό, στην περιοχή των Μεγάλων Χωραφιών ζούνε και επισκέπτονται πολλοί Βρετανοί τουρίστες οπότε είναι πιθανό να μεταφέρθηκε στα Χανιά μετά από κάποιο ταξίδι.

Σύμφωνα με το wired.com, η συγκεκριμένη αράχνη πήρε το όνομα αυτό εξαιτίας του λαμπερού κόκκινου σώματός της που καλύπτεται από μαύρα σημάδια στα αρσενικά του είδους.

"Sponsored links"

Ως είδος, είναι γνωστό για την ικανότητά τους στην κατασκευή μεταξένιων θόλων και σωλήνων τους οποίους διακοσμούν με τα απομεινάρια φαγωμένων σκαθαριών και μυρμηγκιών, όπως οι άνθρωποι βάζουν ως τρόποια τα κεφάλια ζώων που έχουν σκοτώσει στους τοίχους.

Η μητέρα αράχνη – πασχαλίτσα πεθαίνει αφού εκκολάψει τα αυγά της έτσι ώστε τα μικρά της να τραφούν από το σώμα της.

endangered-species-survival-rescue-programme-787218

Αυτό το πολύ όμορφο έντομο ήταν στα όρια της εξαφάνισης κατά τη δεκαετία του ’90 όταν είχε απομείνει παρά μόνο μία αποικία με 56 αράχνες σε όλη τη Μεγάλη Βρετανία. Από τότε όμως, έγιναν αρκετές προσπάθειες να διασωθεί το είδος και τον Αύγουστο του 2011, αφέθηκε ξανά ελεύθερο στη φύση.

Πάντως, το είδος ακόμα διατρέχει τον κίνδυνο της εξαφάνισης και είναι χαρακτηριστικό ότι πρόσφατα, τον Απρίλη του 2017, ορίστηκε ένα ποσό των 4,6 εκατομμυρίων λιρών για την προφύλαξη του συγκεκριμένου είδους και άλλων 19 απειλούμενων ειδών στην Αγγλία.

Η αράχνη – πασχαλίτσα θεωρείται είδος υπό εξαφάνιση και σε άλλες χώρες, όπως το Βέλγιο, όπου επανακαλύφθηκε μόλις το 2009.

Από την Αγγλία πλέον, υποθέτουμε μέσω κάποιου ταξιδιώτη, το είδος έφτασε στα Χανιά.

Να σημειώσουμε ότι το είδος έχει κάνει την εμφάνισή του τόσο στην Κεφαλονιά αλλά και στο Παλαιόκαστρο Θεσσαλονίκης.

Δείτε τη φωτογραφία του από τα Μεγάλα Χωράφια όπου ανιχνεύφθηκε:

"Sponsored links"

18446822_10154563304395994_5936099985411232490_n

 

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

1 Σχόλιο

  1. ΝΙΚΟΛΟΥΔΗ ΑΘΗΝΑ

    ….ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΕΘΕΑΘΗ ΣΤΟ ΚΑΠΑΡΕΛΙ, ΑΥΤΗ Η ΟΜΟΡΦΗ ΑΡΑΧΝΟΥΛΑ. ΟΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις
τι παίζει τώρα στον kritifm1015

No upcoming events for today