19.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Αρνητική απάντηση του ΚΚΕ στην «ανεδαφική» πρόταση του ΜέΡΑ25 για τα κόκκινα δάνεια

Ημερομηνία:

«Θεωρούμε ανεδαφική την πρόταση του ΜΕΡΑ-25, καθώς ανεδαφικό είναι να ισχυρίζεται κάποιο πολιτικό κόμμα ότι είναι δυνατό να αντιμετωπισθεί το ζήτημα των κόκκινων δανείων, με προτάσεις που δήθεν δεν θίγουν ούτε τους δανειολήπτες, ούτε γενικά τους φορολογούμενους, ούτε τους τραπεζικούς ομίλους, αλλά ωφελούν ταυτόχρονα όλες τις πλευρές» τονίζει ο γεννικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, απαντώντας στην πρόσκληση του γραμματέα του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη, για ανοιχτό διάλογο μεταξύ των κομμάτων με στόχο κοινό σχέδιο αντιμετώπισης του ζητήματος των κόκκινων δανείων, αλλά και το σχέδιο που έχει παρουσιάσει το ΜέΡΑ25.

«Το ΚΚΕ αντιπαλεύει κάθε πρόταση που επιδιώκει να μεταφέρει τα βάρη της εκδήλωσης της κρίσης είτε στις λαϊκές οικογένειες, που αναγκάστηκαν να καταφύγουν στα δάνεια για να καλύψουν τις στεγαστικές τους ανάγκες τους, είτε στους φορολογούμενους μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες. Σε αυτή την αντιλαϊκή κατεύθυνση κινούνται, με διαφορετικό τρόπο, τόσο η κυβερνητική πρόταση του σχεδίου «Ηρακλής» όσο και οι προτάσεις του Μέρα-25 (πχ κρατικές εγγυήσεις για την κάλυψη τίτλων που θα εκδίδει η ΔΕΑΔΙΧ).

Τα λαϊκά στρώματα γνωρίζουν από την ίδια τους την πείρα ότι δεν ωφελήθηκαν από τα αλλεπάλληλα κρατικά πακέτα ενίσχυσης και στήριξης των τραπεζικών ομίλων, που δόθηκαν με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. ‘Αλλωστε, είναι παραπάνω από σίγουρο ότι ο προτεινόμενος διαχωρισμός των δανειοληπτών σε «στρατηγικούς και ακούσιους κακοπληρωτές» από κρατικά όργανα, στα οποία μάλιστα μετέχουν οι εκπρόσωποι των τραπεζών, θα γίνει αντικειμενικά με κριτήριο τη θωράκιση της περιβόητης ανταγωνιστικότητας της καπιταλιστικής οικονομίας, σε βάρος των λαϊκών αναγκών» αναφέρει μεταξύ άλλων, στην απάντησή του ο Δημήτρης Κουτσούμπας, που παράλληλα αναφέρεται στις ενέργειες του ΚΚΕ για το ζήτημα.

Ολόκληρη η επιστολή:

«Προς τον κύριο Γιάνη Βαρουφάκη

Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Μέρα-25

Αθήνα, 13 Φεβρουαρίου 2020

Αγαπητέ κύριε Βαρουφάκη,

Αναφορικά με την πρότασή σας για τη μέθοδο διαχείρισης του μη εξυπηρετούμενου ιδιωτικού χρέους θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε τα ακόλουθα:

1. Το ΚΚΕ έχει προχωρήσει σε πλήθος πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων από τη σκοπιά υπεράσπισης των λαϊκών αναγκών. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

–σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, το ΚΚΕ έχει ήδη προχωρήσει στην κατάθεση στη Βουλή συγκεκριμένης πρότασης νόμου για την ανακούφιση των υπερχρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών που προέβλεπε ουσιαστικό, δραστικό κούρεμα των δανείων, απαγόρευση πλειστηριασμού της λαϊκής πρώτης κατοικίας και της επαγγελματικής έδρας των φτωχών αυτοαπασχολούμενων, κά. Αναφέρουμε μάλιστα πως η ΚΟ του ΚΚΕ έχει επανειλημμένα επανακαταθέσει και επικαιροποιήσει την πρόταση νόμου στη Βουλή, ξεκινώντας από το 2012, κάτι που άλλωστε, ως διατελέσας υπουργός Οικονομίας ήδη το γνωρίζετε.

–Την ανάδειξη του αντιλαϊκού χαρακτήρα όλων των νομοθετικών παρεμβάσεων των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ, για την διαχείριση των κόκκινων δανείων, ξεκινώντας από τον νόμο Κατσέλη, που επεδίωκαν κάθε φορά να φορτώσουν το μεγαλύτερο δυνατό βάρος της κρίσης στους εργαζόμενους.

–Τη συμβολή μας σε πλήθος αγωνιστικών κινητοποιήσεων ενάντια σε πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών και την ανάδειξη και τη συνεχή προβολή των πραγματικών αιτιών του ζητήματος της υπερχρέωσης των λαϊκών νοικοκυριών.

2. Θεωρούμε ανεδαφική την πρόταση του ΜΕΡΑ-25, καθώς ανεδαφικό είναι να ισχυρίζεται κάποιο πολιτικό κόμμα ότι είναι δυνατό να αντιμετωπισθεί το ζήτημα των κόκκινων δανείων, με προτάσεις που δήθεν δεν θίγουν ούτε τους δανειολήπτες, ούτε γενικά τους φορολογούμενους, ούτε τους τραπεζικούς ομίλους, αλλά ωφελούν ταυτόχρονα όλες τις πλευρές.

"google ad"

Στην πραγματικότητα οι διαφορετικές προτάσεις για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων αφορούν στο ποιος θα πληρώσει τις συνέπειες από την εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης και στη σχετική απαξίωση κεφαλαίου που τοποθετήθηκε στις κατασκευές.

Το ΚΚΕ αντιπαλεύει κάθε πρόταση που επιδιώκει να μεταφέρει τα βάρη της εκδήλωσης της κρίσης είτε στις λαϊκές οικογένειες, που αναγκάστηκαν να καταφύγουν στα δάνεια για να καλύψουν τις στεγαστικές τους ανάγκες τους, είτε στους φορολογούμενους μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες.

Σε αυτή την αντιλαϊκή κατεύθυνση κινούνται, με διαφορετικό τρόπο, τόσο η κυβερνητική πρόταση του σχεδίου «Ηρακλής» όσο και οι προτάσεις του Μέρα-25 (πχ κρατικές εγγυήσεις για την κάλυψη τίτλων που θα εκδίδει η ΔΕΑΔΙΧ). Τα λαϊκά στρώματα γνωρίζουν από την ίδια τους την πείρα ότι δεν ωφελήθηκαν από τα αλλεπάλληλα κρατικά πακέτα ενίσχυσης και στήριξης των τραπεζικών ομίλων, που δόθηκαν με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. ‘Αλλωστε, είναι παραπάνω από σίγουρο ότι ο προτεινόμενος διαχωρισμός των δανειοληπτών σε «στρατηγικούς και ακούσιους κακοπληρωτές» από κρατικά όργανα, στα οποία μάλιστα μετέχουν οι εκπρόσωποι των τραπεζών, θα γίνει αντικειμενικά με κριτήριο τη θωράκιση της περιβόητης ανταγωνιστικότητας της καπιταλιστικής οικονομίας, σε βάρος των λαϊκών αναγκών.

3. Δεν ευθύνονται οι εργαζόμενοι για την εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης και την πολιτική των αστικών κυβερνήσεων που εξανέμισε το εισόδημα των φτωχών δανειοληπτών και γενικότερα των λαϊκών στρωμάτων. Αντίθετα, οι τραπεζικοί όμιλοι έχουν απόλυτη ευθύνη για την διαχείριση των επενδύσεων στις οποίες προχώρησαν όλο το προηγούμενο διάστημα.

Ως ΚΚΕ παίρνουμε πρωτοβουλίες και καλούμε τους εργαζόμενους να αντισταθούν συνολικά στην νέα επίθεση στα δικαιώματα τους που περνάει μέσα από τα κόκκινα δάνεια. Να παλέψουν για να υλοποιηθούν άμεσα μέτρα ανακούφισης των λαϊκών υπερχρεωμένων νοικοκυριών, όπως αυτά στην πρόταση νόμου που έχει καταθέσει το ΚΚΕ, να καταδικάσουν κάθε σχέδιο νέας στήριξης των τραπεζών, να αντισταθούν σε κάθε πλειστηριασμό λαϊκής κατοικίας.

Φέρνουμε αγωνιστικά στο προσκήνιο την απαίτηση να κατοχυρωθεί το δικαίωμα στη λαϊκή οικογένεια στη σύγχρονη και ασφαλή στέγη και σημαδεύουμε τον πραγματικό αντίπαλο, το σύστημα που θυσιάζει τις κοινωνικές ανάγκες στο βωμό του καπιταλιστικού κέρδους.

Σε κάθε περίπτωση ο πολιτικός διάλογος διεξάγεται σήμερα και μέσα στο Κοινοβούλιο μέσω των τοποθετήσεων των εκπροσώπων των κομμάτων στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, όσο και έξω από αυτό μέσα στο λαϊκό κίνημα, στους συλλόγους, τα σωματεία, όλους τους συλλογικούς φορείς των εργαζομένων, όπου επίσης συναντιούνται όλες οι πολιτικές απόψεις και οι σχετικές θέσεις όλων των κομμάτων είναι γνωστές.

Φιλικά,

Δημήτρης Κουτσούμπας

ΓΓ της Κ.Ε. του ΚΚΕ»

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

H Amazon επενδύει 150 δισ. δολάρια σε υποδομές ΑΙ

Σχεδόν 150 δισ. δολάρια σχεδιάζει να δαπανήσει η Amazon τα επόμενα...

Χαμηλή αγοραστική δύναμη, φθηνή εργασία και ακρίβεια – Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι

Κακά μαντάτα για τα ελληνικά νοικοκυριά κομίζουν οι δείκτες...