17.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής για Αγία Σοφία: «Καταργώντας την Αγία Σοφία ως μνημείο, η Τουρκία κλείνει το παράθυρο που ο Ατατούρκ άνοιξε στον κόσμο»

Ημερομηνία:

Ηχηρή παρέμβαση για την επικείμενη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί έκανε τα ξημερώματα του Σαββάτου ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος. Ο κ. Ελπιδοφόρος, με μήνυμα στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, αναφέρει ότι «τα συνταρακτικά νέα σχετικά με την Αγία Σοφία ελπίζουμε να μην σηματοδοτούν την επιδείνωση της πολιτικής της Τουρκικής κυβέρνησης έναντι του Οικουμενικού Πατριαρχείου και των άλλων χριστιανικών μειονοτήτων της Τουρκίας, δηλαδή την προσβολή της θρησκευτικής ελευθερίας».

Καταλήγοντας, ο Αρχιεπίσκοπος επισημαίνει ότι «η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί αποτελεί το χειρότερο παράδειγμα θρησκευτικού φανατισμού. Καταργώντας την Αγία Σοφία ως μνημείο, η Τουρκία κλείνει το παράθυρο που ο Ατατούρκ άνοιξε στον κόσμο».

Ανακοίνωση για το ζήτημα της Αγίας Σοφίας εξέδωσε και η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Αμερικής, η οποία συνεδρίασε εκτάκτως, υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου.

Οι ιεράρχες αναφέρουν ότι πληροφορήθηκαν με βαθειά θλίψη και συντετριμμένη καρδιά την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης περί μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε ισλαμικό τέμενος.

«Για τους ορθοδόξους όλου του κόσμου, αλλά και για όλο τον χριστιανικό κόσμο η Αγία Σοφία, η Κωνσταντινούπολη και το Οικουμενικό Πατριαρχείο αποτελούν ιερά πνευματικά κέντρα και παρακαταθήκη της πίστεως και της παραδόσεώς μας» τονίζει στην ανακοίνωση η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος.

Γι’ αυτό καλεί την τουρκική κυβέρνηση να επιδείξει σεβασμό στην πανορθόδοξη και παγχριστιανική συνείδηση, «η οποία πληγώθηκε με την ατυχή αυτή απόφασή της», όπως σημειώνει. «Ελπίζουμε αυτή να μη σημάνει και υπαναχώρηση και επιδείνωση της στάσης της τουρκικής κυβέρνησης έναντι του Οικουμενικού Πατριαρχείου και των λοιπών χριστιανικών μειονοτήτων της Τουρκίας και μία αρνητική στροφή στο σεβασμό των θρησκευτικών ελευθεριών.

Η ιεραρχία, ο ιερός κλήρος, οι μοναχοί και ο πιστός λαός της Αρχιεπισκοπής μας είναι ανήσυχοι και προσεύχονται θερμά για την επικράτηση της ειρήνης, της αγάπης και της ευημερίας στην περιοχή, αλλά και για την αναθεώρηση της θλιβερής αυτής απόφασης» καταλήγει στην ανακοίνωσή της η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Αμερικής.

Tα συνταρακτικά νέα σχετικά με την Αγία Σοφία ελπίζουμε να μην σηματοδοτούν την επιδείνωση της πολιτικής της Τουρκικής…

Gepostet von Archbishop Elpidophoros of America am Freitag, 10. Juli 2020

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ