Αυξημένη η οξύτητα του κρητικού ελαιολάδου λόγω δάκου και κλιματικής αλλαγής | Bίντεο

Κανένα σχόλιο

Δύσκολη χαρακτηρίζεται η χειμερινή περίοδος για τις καλλιέργειες αφού λόγω της κλιματικής αλλαγής επηρεάζονται  σε πολλαπλά επίπεδα, από την άνοδο της μέσης θερμοκρασίας έως τη συχνότερη εμφάνιση ξηρασίας και ακραίων καιρικών φαινομένων. Τώρα, ερευνητές από διάφορα πανεπιστήμια των ΗΠΑ αποκαλύπτουν πως η παγκόσμια υπερθέρμανση ευνοεί τα παράσιτα των καλλιεργειών, αυξάνοντας τον πληθυσμό αλλά και τον μεταβολισμό των επιβλαβών οργανισμών, προκαλώντας μεγαλύτερες ζημιές στις καλλιέργειες. Στην Κρήτη αυτό έγινε φανερό με την έξαρση του δάκου αλλά και της μύγας της Μεσογείου.

Σύμφωνα με τους γεωπόνους ο δάκος θα έχει τις επιπτώσεις του στην ποιότητα του ελαιολάδου καθώς αναμένεται να αυξηθεί η οξύτητα του.

Σύμφωνα με έρευνες καταγράφεται μια αύξηση 10% έως 25% των ζημιών για κάθε βαθμό υπερθέρμανσης, ειδικά σε πιο εύκρατες περιοχές. Αυτό μεταφράζεται για τους παραγωγούς είτε με περισσότερη δουλειά στο χωράφι , είτε με συχνούς ψεκασμούς φυτοφαρμάκων καθώς αυξανόμενες θερμοκρασίες οδηγούν σε δραματική αύξηση τόσο του πληθυσμού των παρασίτων όσο και του μεταβολισμού τους.

"Sponsored links"

Τα προηγούμενα χρόνια αρκετοί καλλιεργητές στράφηκαν σε βιολογικές καλλιέργειες αλλά από τη μία τα καιρικά φαινόμενα και από την άλλη η οικονομική κρίση τους έστρεψαν στη συμβατική καλλιέργεια όμως οι γεωπόνοι σημειώνουν ότι πρέπει ξανά να ασχοληθούν στη βιολογική καλλιέργεια για την υγεία των καταναλωτών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2100, όταν ο πλανήτης αναμένεται να έχει δύο βαθμούς Κελσίου υψηλότερη θερμοκρασία από ό,τι σήμερα, οι καλλιέργειες σιταριού μπορεί να συρρικνωθούν κατά 46%, οι καλλιέργειες ρυζιού κατά 19%, και οι καλλιέργειες καλαμποκιού κατά 31%.

neatv.gr

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις