Αφρικανική σκόνη: Συστάσεις του Υπουργείου Υγείας – Αύξηση του φαινομένου κατά 100% την τελευταία 20ετία

Κανένα σχόλιο

Συστάσεις για την προστασία του πληθυσμού από τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης και την ατμοσφαιρική ρύπανση εξέδωσε το υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών η συχνότητα του φαινομένου έχει αυξηθεί κατά 100% την τελευταία 20ετία και κατά 50% η έντασή του.

Η Κρήτη λόγω γεωγραφικής εγγύτητας με την Αφρικανική Ήπειρο έχει κυριολεκτικά καλυφθεί από σκόνη και συνδυαστικά με τις υψηλές θερμοκρασίας που επικρατούν στο νησί, η κατάσταση είναι αφόρητη. Ανάλογη κατάσταση επικρατεί όμως και σε άλλες περιοχές της χώρας, περιλαμβανομένου του Λεκανοπεδίου της Αττικής και την Πελοπόννησο.

Η μεταφορά σκόνης ευνοείται από τις επικρατούσες μετεωρολογικές συνθήκες με τη διατήρηση της νότιας τάσης των ανέμων, ενώ και μία θερμή εισβολή από τα νότια ευνοεί παράλληλα και την επικράτηση υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών με τις μέγιστες τιμές να κυμαίνονται στους 22 έως 24 °C αν και κατά τόπους, κυρίως στα βόρεια τμήματα του νησιού, θα σημειωθούν και λίγο υψηλότερες τιμές.

"Sponsored links"

Υποχώρηση του φαινομένου αναμένεται από την Πέμπτη με την ενίσχυση των δυτικών ανέμων καθώς και την υποχώρηση της θερμοκρασίας.

Από τι αποτελείται το νέφος αφρικανικής σκόνης

Σύμφωνα με τον διευθυντή Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Χάρη Καμπεζίδη, το φαινόμενο της μεταφοράς αφρικανικής σκόνης έχει αυξηθεί κατά 100% σε συχνότητα και κατά 50% σε ένταση.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η ερημοποίηση στη Σαχάρα προχωρά με ανυπολόγιστα ταχείς ρυθμούς εις βάρος των καλλιεργήσιμων εκτάσεων, αυξάνοντας τις ποσότητες της σκόνης που μπορεί να μεταφερθούν στην ατμόσφαιρα.

Οι αλλαγές στην περιεκτικότητα των βαρέων μετάλλων ανά περιοχή οφείλονται κυρίως στη φορά των ανέμων και σε κάθε γραμμάριο, δεν αποκλείεται να ανιχνευτούν μόλυβδος, ψευδάργυρος, χρώμιο και βανάδιο, σωματίδια που μπορούν να εισέλθουν πολύ εύκολα στο αναπνευστικό σύστημα ενός ανθρώπου.

Μέτρα προστασία συστήνει το υπουργείο Υγείας

Το Υπουργείο Υγείας  υπενθυμίζει την εγκύκλιο (ΔΥΓ2/Γ.Π. οικ.3191/14.1.14) με συστάσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας ανάλογα με τις συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων (Α.Σ.10) ως ακολούθως:

ΑΣυστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου για 24ωρες συγκεντρώσεις ΑΣ10101-150 μg/m3        

  • Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα
  • καρδιοπαθείς
  • παιδιά καθώς και
  • τα άτομα άνω των 65 ετών,

θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική άσκηση-δραστηριότητα και το χρόνο παραμονής τους σε εξωτερικούς χώρους.

"Sponsored links"

  • Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου.

Β. Συστάσεις στο γενικό πληθυσμό για 24ωρες συγκεντρώσεις ΑΣ10: 101-150 μg/m3         

Κάθε άτομο θα πρέπει να περιορίσει τη σωματική άσκηση ιδιαίτερα αν αισθάνεται ενόχληση στα μάτια ή εμφανίζει βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό.

health.in.gr

Στα : Υγεια

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις