Αύριο η κρίσιμη σύσκεψη για την τύχη της Διασύνδεσης Κρήτης Αττικής στις Βρυξέλλες

Κανένα σχόλιο

Στις Βρυξέλλες πραγματοποιείται αύριο η κρίσιμη σύσκεψη για την τύχη της Διασύνδεσης Κρήτης Αττικής αλλά και το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον Euroasia Interconnnector με τη συμμετοχή των υπουργείων Ελλάδας, Κύπρου, τις Ρυθμιστικές Αρχές Ελλάδας και Κύπρου καθώς και τον Βέλγο διαχειριστή Elia.

Στη σύσκεψη αναμένεται να γίνει ακόμη μια διερευνητική προσπάθεια με στόχο να διαπιστωθεί εάν  μπορεί το έργο της διασύνδεσης της Κρήτης να παραμείνει στο πλαίσιο του  Ευρωπαϊκού Έργου Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) που περιλαμβάνει και τη διασύνδεση της Κύπρου και του Ισραήλ.

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση της Ελληνικής Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας να προχωρήσει στην απευθείας ανάθεση του έργου στον ΑΔΜΗΕ, παρακάμπτοντας την σχετική διαδικασία διαβούλευσης που έχει ξεκινήσει από τις Βρυξέλλες, θα στερήσει από τη Διασύνδεση της Κρήτης την πρόσβαση σε διευκολύνσεις αδειοδότησης και χρηματοδότησης που ισχύουν για τα έργα PCI.

"Sponsored links"

Αυτό φάνηκε εξάλλου και από τις επιστολές που εστάλησαν από την Κομισιόν αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση Ρυθμιστών ACER που επισήμαναν ότι μετά την απόφαση αυτή (για απευθείας ανάθεση) το έργο θα αντιμετωπίζεται ως εθνικό και δε θα είναι επιλέξιμο για χρηματοδοτήσεις μέσω PCI ή TEN – E (διευρωπαϊκά δίκτυα ηλεκτρισμού).

Οι συγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις είναι κρίσιμες αφού καλύπτουν σημαντικό μέρος του υψηλού κόστους (1δισ.) της διασύνδεσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι μια αντίστοιχη υποβρύχια ηλεκτρική διασύνδεση (Ισπανία – Γαλλία) επιδοτήθηκε με 576 εκ. ευρώ, χρήματα που θα μπορούσε να εξασφαλίσει και η διασύνδεση της Κρήτης, ωστόσο με τις πρόσφατες εξελίξεις κινδυνεύει να χάσει.

Υπό το πρίσμα αυτό η αυριανή σύσκεψη είναι κρίσιμη καθώς από το γραφείο του πρωθυπουργού, σε συνεργασία με την κυπριακή κυβέρνηση και την Κομισιόν θα καταβληθεί μια τελευταία προσπάθεια ώστε να παραμείνει το έργο στα PCI, να προχωρήσει η άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου και ταυτόχρονα ο ΑΔΜΗΕ να κρατήσει την μετοχική πλειοψηφία στο ελληνικό κομμάτι του έργου.

Αίσθηση τέλος προκαλεί το γεγονός ότι σύμφωνα με τις αναρτήσεις στη διαύγεια, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, θα εκπροσωπηθεί σε μια τόσο κρίσιμη σύσκεψη όχι σε επίπεδο προέδρου ή αντιπροέδρου, αλλά με χαμηλόβαθμούς υπηρεσιακούς υπαλλήλους.

capital.gr

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις