20.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

Βαγιωνάκη: Αναθεώρηση του Συντάγματος με προοδευτικό πρόσημο

Ημερομηνία:

Την «ιστορική συγκυρία» μέσα στην οποία διεξάγεται η νέα αυτή διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος και η οποία «συμπίπτει χρονικά με την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα» επεσήμανε η βουλευτής Χανίων, Βάλια Βαγιωνάκη, μιλώντας σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως η διαμόρφωση ενός νέου συντάγματος «αποτελεί δημοκρατικό και προοδευτικό στοίχημα και αποτελεί ιστορική ευκαιρία προκειμένου να χτίσουμε τους θεσμούς εκείνους που δίνουν φωνή και δύναμη απόφασης στους πολλούς», ενώ εκτίμησε πως η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ έχει δύο αιχμές: «Πρώτη την ουσιαστική ευρυθμία του δημοκρατικού πολιτεύματος και δεύτερη την ενίσχυση και την εμβάθυνση των ατομικών – κοινωνικών δικαιωμάτων».

Παράλληλα, η κα Βαγιωνάκη σημείωσε πως η Κυβέρνηση επιχειρεί να ολοκληρώσει «μια προσπάθεια θεσμικών παρεμβάσεων που ξεκίνησε από το 2015», ενώ αναφέρθηκε με παραδείγματα στην ψήφιση της απλής αναλογικής ως εκλογικό σύστημα στις βουλευτικές και αυτοδιοικητικές εκλογές, την κατάργηση της πολιτικής επιστράτευσης των απεργών, αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αλλά και νομοθετήματα διεύρυνσης των ελευθεριών και κατοχύρωσης νέων κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων, κάνοντας βήματα προς την κατεύθυνση της πραγματικής ισότητας των πολιτών ανεξαρτήτως φύλου, φυλής, χρώματος ή σεξουαλικού προσανατολισμού.

Η κα Βαγιωνάκη αναφέρθηκε στην πρόταση για συνταγματική καθιέρωση αναλογικού εκλογικού συστήματος, «αλλά και την ταυτόχρονη καθιέρωση της εποικοδομητικής ψήφου δυσπιστίας, που αποτελεί θεσμό σύμφωνα με τον οποίο πρόταση δυσπιστίας δεν μπορεί να γίνει δεκτή από το Κοινοβούλιο, παρά μόνο υπό την προϋπόθεση ότι υπερψηφίζεται ταυτόχρονα και νέος Πρωθυπουργός», λέγοντας πως μια τέτοια πρόταση «δεν δημιουργεί μόνο συνθήκες πολιτικής σταθερότητας, αλλά δημιουργεί και τους όρους εκείνους για τετραετείς πολιτικούς κύκλους, πέρα και έξω από τακτικισμούς και σχεδιασμούς εξωθεσμικών πολιτικών κέντρων».

«Στο ίδιο πλαίσιο, εντάσσεται και η πρόταση που αποτρέπει τη διάλυση του Κοινοβουλίου με αφορμή την αδυναμία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας με αυξημένη πλειοψηφία από το Κοινοβούλιο, καθώς και η πρόταση για την υποχρέωση ο Πρωθυπουργός να είναι απαραιτήτως αιρετός από τον ελληνικό λαό, δηλαδή εκλεγμένος βουλευτής», συνέχισε η βουλευτής προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Μια πρόταση που λαμβάνει υπόψη της την πολιτική εμπειρία που αντλήσαμε από τα χρόνια της κρίσης. Ώστε να μην επαναληφθούν έκτακτες πολιτικές καταστάσεις με διορισμούς Πρωθυπουργών που δεν έχουν περάσει από τη βάσανο της λαϊκής ψήφου».

Η βουλευτής Χανίων αναφέρθηκε και στην πρόταση συνταγματικής κατοχύρωσης του δικαιώματος για διενέργεια δημοψηφίσματος με λαϊκή πρωτοβουλία, «είτε για κρίσιμο εθνικό θέμα είτε για ψηφισμένο νομοσχέδιο, αλλά και την θεσμοθέτηση της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας». Μέτρα, που όπως είπε «φέρνουν το λαό, αλλά και την πολιτική, τον διάλογο, τη διαφωνία, την αντιπαράθεση πολιτικών σχεδίων στο προσκήνιο».

Τέλος, σχολίασε πως πρέπει να αντιμετωπισθεί η επίθεση στα κοινωνικά δικαιώματα, η οποία ιδιαίτερα τα χρόνια των μνημονίων αλλά και πριν απ’ αυτά, ήταν ταυτισμένη με το νεοφιλελευθερισμό: «Πρέπει να αναστραφεί η απαξίωση του δικαιώματος στην εργασία, η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, η αποδυνάμωση της προστασίας των κοινών αγαθών, η συνταγματική αφωνία για κρίσιμα πεδία του κοινωνικού κράτους. Από την πλευρά μας, είχαμε διακηρύξει την βούληση μας για ένα Σύνταγμα που θα προστατεύει δημόσια αγαθά, όπως  το νερό και την ηλεκτρική ενέργεια από την επέλαση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, που θα κατοχυρώνει εμφατικά την προστασία της εργασίας και των εργαζομένων, που θα αναγνωρίζει την αποκλειστική αρμοδιότητα των κοινωνικών εταίρων να ορίζουν τον κατώτατο μισθό και που θα ενισχύει τις κρατικές εγγυήσεις για καθολική πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας σε όλους τους πολίτες».

Δείτε την ομιλία εδώ:

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ