15.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Βγήκαμε από τα μνημόνια, αλλά έδωσαν τα Νεώρια, το Φρούριο Φιρκά, το Πολεμικό Μουσείο, το κτίριο του Ιστορικού Αρχείο και 192 άλλα ακίνητα του Δήμου Χανίων στο Υπερταμείο!

Ημερομηνία:

Μόλις πριν λίγες ημέρες ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ μιλούσε για την έξοδο από τα μνημόνια όμως φαίνεται ότι ίσως αυτοί με τους οποίους υπογράψαμε τα μνημόνια δε συμφωνούν.

Όπως αναφέρει το protothema.gr το Υπερταμείο Ιδιωτικοποιήσεων χτυπάει την πόρτα χιλιάδων ακινήτων απ’ άκρου εις άκρον της χώρας, προκαλώντας αναστάτωση σε κρατικούς φορείς, αιρετούς άρχοντες αλλά και απλούς πολίτες σε πόλεις και χωριά, με αποτέλεσμα να τρέχουν ο ένας μετά τον άλλον να σώσουν από την εν λόγω «αξιοποίηση» τις περιουσίες τους, είτε πρόκειται για εκτάσεις, πάρκα και κρατικά ακίνητα που τα χρησιμοποιούν και στεγάζονται οι ίδιοι.

Εν μέσω θέρους, εν αγνοία και ερήμην των άμεσα ενδιαφερόμενων τοπικών φορέων ή ιδιωτών, η κυβέρνηση εκχώρησε μαζικά στο Υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων χιλιάδες ακίνητα, εκτάσεις και δημόσια κτίρια, με σκοπό την οικονομική αξιοποίησή τους. Ανάμεσά τους, όμως, είναι και μεμονωμένα οικόπεδα ιδιωτών, σαν να ήταν κρατικά.

ΦΕΚ με 10.000 κωδικούς

Εκτός από τα 70.000 κρατικά φιλέτα που είχε ως τώρα η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου, η κυβέρνηση της εκχώρησε -κατόπιν αιτήματος του Υπερταμείου όπου ανήκει πλέον η ΕΤΑΔ- άλλα 10.119 ακίνητα του Ελληνικού Δημοσίου, συνολικού εμβαδού γης 511.357.451 τ.μ. και δομημένης επιφάνειας 22.601 τ.μ.

Την απόφαση υπέγραψε την Τρίτη 19 Ιουνίου 2018 ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, δύο ημέρες πριν από τις αποφάσεις του Eurogroup και το «σόου της γραβάτας» για το ελληνικό χρέος.

Ωστόσο πρόκειται για απόφαση μιας σελίδας που, αν και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Β 2320 της 19.06.2018), δεν κατονομάζει ποια είναι τα ακίνητα που το Δημόσιο εκχωρεί στην ΕΤΑΔ και το Υπερταμείο.

Η απόφαση του κ. Τσακαλώτου παραπέμπει σε απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), το οποίο συνεδρίασε μία ημέρα πριν (στις 18 Ιουνίου), εγκρίνοντας τη λίστα με τα ακίνητα που ζητούσε για λογαριασμό της ΕΤΑΔ (με επιστολή του από 14 Ιουνίου) ο εντεταλμένος σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. (ΕΕΣΥΠ όπως επισήμως αναφέρεται το Υπερταμείο).

Ούτε όμως και από την απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ ορίζεται ξεκάθαρα ποια είναι και πού βρίσκονται τα ακίνητα που εκχωρούνται. Η λίστα-μυστήριο καταλαμβάνει 84 σελίδες της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Β 2317/19.6.2018), αλλά αναγράφει μόνο πίνακες με 10.119 δωδεκαψήφιους Κωδικούς Αριθμούς Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ), χωρίς καμία διευκρίνιση ή άλλο στοιχείο αναγνώρισης. Δίχως αποκρυπτογράφηση δηλαδή είναι αδύνατον να γνωρίζει κάποιος ποια είναι και πού ακριβώς βρίσκονται τα ακίνητα που εκχωρούνται στο Υπερταμείο.

Στη λίστα συμπεριλαμβάνονται και 119 ακίνητα των Χανίων.

Δείτε ΕΔΩ όλη τη λίστα

21

Όπως αναφέρει και ο γενικός γραμματέας του Δήμου Χανίων Δημήτρης Φραγκάκης, με ανάρτησή στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, μεταξύ των κτιρίων τα οποία περνούν στο Υπερταμείο είναι το κτίριο του ΤΕΙ, το κτίριο της Εφορίας Χανίων, τα Νεώρια, το Παλιό Ψυγείο, το κτίριο του Πολεμικού Μουσείου που κάηκε, το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης και άλλα πολλά:

«196 δημόσια ακίνητα-φιλέτα του νομού Χανίων μεταβιβάστηκαν στο Υπερταμείο Ιδιωτικοποιήσεων με απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής και υπογραφή 9 Υπουργών. Με δύο Υπουργικές Αποφάσεις της ίδιας μέρας (ΦΕΚ Β΄2320 & Β΄2317 – 19/6/2018), τα ακίνητα αυτά οδεύουν ολοταχώς για «εγγύηση» επί του δημόσιου χρέους και για εκποίησή τους για την αποπληρωμή του, ερήμην των τοπικών κοινωνιών. Ανάμεσα στους κωδικούς κτηματολογίου (ΚΑΕΚ) των ακινήτων που πάνε στο Υπερταμείο και περιγράφονται στην Απόφαση, περιλαμβάνονται το κτίριο του ΤΕΙ, το κτίριο της Εφορίας Χανίων, τα Νεώρια, το Παλιό Ψυγείο, το κτίριο του Πολεμικού Μουσείου που κάηκε, το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης και άλλα πολλά…!! Θυμίζω ότι το Υπερταμείο (με τις θυγατρικές του) δεσμεύει για έναν αιώνα την δημόσια περιουσία, την διαχειρίζεται αποκλειστικά και επιβλήθηκε με το τρίτο μνημόνιο το καλοκαίρι του 2015. Φαντάζομαι ότι τώρα που βγήκαμε από τα μνημόνια, τα ακίνητα θα επιστραφούν πίσω…»

"google ad"

1

Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των ακινήτων βρίσκεται επίσης το Παλιό Τελωνείο, το Φρούριο Φιρκά, το Ναυτικό Μουσείο, το κτίριο που στεγάζεται το Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών, η Πύλη της Άμμου, το Εθνικό Στάδιο Χανίων.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...