15.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Βερολίνο: Τίποτε δεν έχει αλλάξει στις θέσεις μας για τις αποζημιώσεις

Ημερομηνία:

Έκλεισε τη Δευτέρα το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ. «Η θέση της γερμανικής κυβέρνησης για την ελληνική διεκδίκηση πολεμικών επανορθώσεων είναι ξεκάθαρη και δεν έχει αλλάξει» υπογράμμισε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με πρόσφατες δηλώσεις του Ομοσπονδιακού Προέδρου της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ, οι οποίες ερμηνεύθηκαν ως «άνοιγμα» για ενδεχόμενη καταβολή αποζημιώσεων.

Ο κ. Ζάιμπερτ τόνισε δε ότι και από την συνέντευξη του κ. Γκάουκ καθίσταται σαφές ότι η γερμανική Προεδρία συμμερίζεται απόλυτα την νομική αντίληψη που έχει εκφράσει η κυβέρνηση και αναφέρθηκε στην συνεργασία των δυο χωρών, στο πλαίσιο του Ελληνογερμανικού Εργαστηρίου Νεολαίας, του Ταμείου για το Μέλλον, της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης και της Ομάδας Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και στην επαναλειτουργία των ιδρυμάτων των γερμανικών πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα. «Δεν υπάρχει νομικό και οικονομικό θέμα, παρά μόνο ηθικό» διευκρίνισε.

«Η Γερμανία έχει αναγνωρίσει την ευθύνη της για τα θύματα του Εθνικοσοσιαλισμού. Ειδικά αυτές τις μέρες, της 70ής επετείου από το τέλος του Β´ Παγκοσμίου Πολέμου, φαίνεται ξεκάθαρα ότι η Γερμανία παίρνει σοβαρά αυτή την ευθύνη. Σε αυτό το πνεύμα θέλουμε να αναπτύξουμε περαιτέρω τις διμερείς μας σχέσεις με την Ελλάδα», συνέχισε ο κ. Ζάιμπερτ, για να σημειώσει ότι οι αδικίες δεν μπορούν να ακυρωθούν, «αλλά 70 χρόνια μετά το τέλος του Πολέμου και 35 χρόνια μετά την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ, θέλουμε να κοιτάζουμε από κοινού το μέλλον (…) αλλά δεν θέλουμε να ξεχάσουμε το παρελθόν».

Σημειώνεται ότι ο Γιοαχίμ Γκάουκ την 1η Μαΐου δήλωσε ότι η Γερμανία θα πρέπει τουλάχιστον να εξετάσει τα αιτήματα της Αθήνας σχετικά με την καταβολή πολεμικών επανορθώσεων για την περίοδο της κατοχής, παρά το γεγονός ότι το Βερολίνο έχει επανειλημμένα απορρίψει τις ελληνικές αξιώσεις.

Την ιστορική ευθύνη της Γερμανίας για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αναγνώρισε το Σάββατο η Άγκελα Μέρκελ, ενόψει της συμπλήρωσης 70 ετών από τη λήξη του πολυαίμακτου Πολέμου, δείχνοντας κατανόηση για τα ανοικτά τραύματα που προκάλεσε στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες.

skai.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ