15.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Βολιβία: Συσπείρωση συντηρητικών μπροστά στο φάσμα της ήττας από το κόμμα του Μοράλες

Ημερομηνία:

Ένας από τους υποψήφιους στις προεδρικές εκλογές στη Βολιβία, ο πρώην πρόεδρος Χόρχε Κιρόγα, ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι αποσύρεται από την κούρσα, προκειμένου να αποφευχθεί η νίκη του υποψήφιου που υποστηρίζεται από τον σοσιαλιστή πρώην πρόεδρο Έβο Μοράλες.

Επτά ημέρες πριν διεξαχθεί ο πρώτος γύρος των εκλογών, την Κυριακή 18η Οκτωβρίου, ο Κιρόγα, συντηρητικός πολιτικός που άσκησε την προεδρία στη Βολιβία για έναν χρόνο (2001-2002), ανήγγειλε την αποχώρησή του από την εκστρατεία μέσω Twitter.

«Αποσύρω την υποψηφιότητά μου», ανέφερε ο Κιρόγα, ο οποίος κατά πρόσφατη δημοσκόπηση δεν συγκέντρωνε παρά 1,1% των προθέσεων ψήφου.

Ο Κιρόγα εξήγησε ότι δεν θέλει η υποψηφιότητά του να συμβάλει στη νίκη του Λουίς Άρσε, του υποψηφίου του Κινήματος προς τον Σοσιαλισμό (MAS), του αριστερού κόμματος του Μοράλες, και ότι θα κάνει «το παν εντός των δυνάμεών του» για να εμποδίσει την επαναφορά του MAS στην εξουσία.

Οι πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις φέρουν τον Άρσε να προηγείται καθαρά στις προθέσεις ψήφου, συγκεντρώνοντας περίπου το 29%, μπροστά από έναν ακόμη πρώην πρόεδρο, τον κεντρώο Κάρλος Μέσα (19%) και τον δεξιό τοπικιστή Λουίς Φερνάντο Καμάτσο (περίπου 10%).

Τον Σεπτέμβριο η μεταβατική πρόεδρος Τζανίνε Άνιες απέσυρε επίσης την υποψηφιότητά της, και εκείνη λέγοντας πως το έπραξε για να αποφευχθεί η επικράτηση του Λουίς Άρσε.

Η Άνιες, γερουσιάστρια της δεξιάς που έγινε μεταβατική πρόεδρος μετά την παραίτηση και τη φυγή από τη χώρα του Έβο Μοράλες, είχε επιχειρηματολογήσει τον περασμένο μήνα ότι οι πολλές υποψηφιότητες της συντηρητικής παράταξης θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νίκη του MAS.

«Αν δεν ενωθούμε, ο Μοράλες επιστρέφει», είχε πει.

Δημοσκόπηση την έφερε να καταλαμβάνει τότε την τέταρτη θέση στις προθέσεις ψήφου, με το 7%.

Βάσει του Συντάγματος της Βολιβίας, ανακηρύσσεται νικητής από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών κάποιος υποψήφιος αν συγκεντρώνει το 50% συν μία ψήφο ή το 40% και έχει διαφορά 10 εκατοστιαίων μονάδων από τον πλησιέστερο αντίπαλό του.

Εάν χρειαστεί δεύτερος γύρος, θα διεξαχθεί την 29η Νοεμβρίου. Οι Βολιβιανοί θα εκλέξουν ταυτόχρονα αντιπρόεδρο και θα ανανεώσουν ολόκληρη τη σύνθεση του κοινοβουλίου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ