15.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Βοσκοτόπια και πανωγραψίματα έστειλαν την ηγεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Κρήτη

Ημερομηνία:

Τη συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Μαρίας Κοζυράκη, επισκέφτηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης ο πρόεδρος του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) Θανάσης Καπρέλης, συνοδευόμενος από τους αντιπροέδρους του Οργανισμού, κ. Γιώργο Κέντρο και Γιώργο Αποστολάκη, κατά την επίσκεψή τους στην Κρήτη.

Μεταξύ άλλων στις συζητήσεις των εκπροσώπων του οργανισμού με τους παραγωγούς και τους φορείς τους κυριάρχησε το πρόβλημα της έλλειψης επιλέξιμων βοσκότοπων και των πανωγραψιμάτων, που δεν αποκλείεται να σημάνουν περικοπές επιδοτήσεων στο μέλλον. Πάντως, όπως είπαν οι εκπρόσωποι του ΟΠΕΚΕΠΕ στους παραγωγούς, ανάλογες επισκέψεις θα πραγματοποιήσουν και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.

Οι υπεύθυνοι του ΟΠΕΚΕΠΕ είδαν κατά την πρώτη ημέρα παρουσίας τους στο νησί και τον περιφερειάρχη, κ. Σταύρο Αρναουτάκη, ενώ περιόδευσαν σε κεφαλοχώρια του νησιού και ζήτησαν τις απόψεις κτηνοτρόφων και γεωργών, αλλά και των φορέων τους, αναφορικά με τα προβλήματα του κλάδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου από κτηνοτρόφους που είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους υπεύθυνους του ΟΠΕΚΕΠΕ, κυρίαρχο ζήτημα, όπως αναδείχθηκε στην συζήτηση ήταν οι αλλαγές που αναμένονται όσον αφορά στις επιδοτήσεις και τον τρόπο που θα δίνονται μετά το 2020 και την αναθεώρηση της ΚΑΠ.

Οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι, αλλά και εκπρόσωποι φορέων τους, όπως μαθαίνει ο ΑγροΤύπος ζήτησαν στήριξη της κτηνοτροφίας, μέσω και της αύξησης του ποσού που λαμβάνουν για συνδεδεμένες.

Για παράδειγμα στο δήμο Ανωγείων, κτηνοτρόφοι πρότειναν να αυξηθεί το ποσό της συνδεδεμένης, αλλά να δοθεί και συνδεδεμένη στο κρέας, όσον αφορά στα αιγοπρόβατα.

Από το μενού των συζητήσεων δεν έλειψε και το θέμα των επιλέξιμων βοσκότοπων, αλλά και των «πανωγραψιμάτων», όσον αφορά στα «κεφάλια» που έχει κάθε εκμετάλλευση, ένα πρόβλημα που υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια.

Ως προς αυτό το σημείο οι εκπρόσωποι του ΟΠΕΚΕΠΕ είπαν πως σκέφτονται να εφαρμόσουν νέες δικλείδες ασφαλείας (και ηλεκτρονικές), με σκοπό να διασφαλίζεται στο μέλλον ότι «όσα κεφάλια δηλώνουν οι κτηνοτρόφοι, τόσα υπάρχουν στην πραγματικότητα».

Πάντως, οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης «η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από θέματα συνεργασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκηση Κρήτης με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, για τον προγραμματισμό δράσεων του Οργανισμού, με αφορμή τις τάσεις οι οποίες καταγράφονται στον προσδιορισμό της νέας Ευρωπαϊκής αγροτικής πολιτικής.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι εκπρόσωποι του Οργανισμού ενημέρωσαν τη Συντονίστρια για ειδικότερα θέματα σχετικά με τις επιλέξιμες εκτάσεις κοινοτικών ενισχύσεων στο νησί, τα επίπεδα απόκλισης επιδοτούμενων αγροτικών εκμεταλλεύσεων ή /και ζωικού κεφαλαίου σε πανελλαδική κλίμακα, με ιδιαίτερη αναφορά στο κομμάτι του ελεγκτικού μηχανισμού του Οργανισμού αλλά και των δυνατοτήτων ενίσχυσης και υποστήριξης του πρωτογενή τομέα στην Κρήτη.

Εκ μέρους της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, η Συντονίστρια Μαρία Κοζυράκη, αφού υπογράμμισε το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει ο ΟΠΕΚΕΠΕ για τον κρίσιμο και ευαίσθητο τομέα της αγροτικής ανάπτυξης, έκανε αναφορά στις δυνατότητες συνεργασίας του Οργανισμού με μηχανισμούς της δημόσιας διοίκησης για τον εξορθολογισμό διαδικασιών και απαιτήσεων σε ελέγχους προγραμμάτων γεωργικών ενισχύσεων και θέματα εκτέλεσης και εφαρμογής Κανονισμών και Οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναφέρθηκε τέλος σε δράσεις που αποτελούν αντικείμενο συνεργασίας των υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Κρήτης με τον ΟΠΕΚΕΠΕ όπως τα Προγράμματα νέων αγροτών, οι κανονισμοί δάσωσης γεωργικών γαιών, οι δασικοί χάρτες κ.α».

«Πάντα όσα προβλήματα υπάρχουν τα συζητούμε με τον Πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ», είχε τονίσει από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Κρήτης, κ. Σταύρος Αρναουτάκης, σημειώνοντας πως «με τον τρόπο αυτό βρίσκονται «οι καλύτερες λύσεις προς όφελος των ανθρώπων που τα αντιμετωπίζουν».

Αναφερθείς στη σημασία της επίσκεψης και τη συνεργασία με την Διοίκηση του Οργανισμού ο Περιφερειάρχης τόνισε πως συζητήθηκαν παρά πολλά θέματα και εξέφρασε την πεποίθηση «πως με την συνεργασία που έχει διαμορφωθεί προσδοκούμε για το καλύτερο αποτέλεσμα για το νησί μας», ακόμα και για τα προβλήματα που παρουσιάζουν μεγάλη δυσκολία αλλά πρέπει να λυθούν.

"google ad"

agrotypos.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...