16.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Βοτανικό Πάρκο Κρήτης – Πώς από μία καταστροφή ξεπήδησε η ομορφιά της Κρήτης

Ημερομηνία:

“Ο σκοπός της φύσης δεν είναι η διαιώνιση του ανθρώπινου είδους αλλά η διασφάλιση της βιοποικιλότητας των ειδών”
Θεόφραστος

Λίγο μετά το χωριό Φουρνές και πριν τους ιστορικούς Λάκκους-Σκορδαλου μια πινακίδα θα σας δείξει το δρόμο για το Βοτανικό Πάρκο .

Ο Σκορδαλός, 20 χιλιόμετρα έξω από την πόλη των Χανίων στους πρόποδες των Λευκών Ορέων  είναι από τα πιο πράσινα χωριά της Κρήτης με κύριο εισόδημα το ελαιόλαδο, από τσουνατι ποικιλία ελιάς. Εκεί υπάρχουν οι παλαιότεροι ελαιώνες  της Κρήτης και της Ευρώπης. Εκεί βρίσκεται και το Βοτανικό Πάρκο Κρήτης.

Ο ιδρυτής του κ. Μαρινάκης εξηγεί πώς προέκυψε η ιδέα της δημιουργίας του: «Στα παιδικα μου χρονια τα καλοκαίρια  ερχόντουσαν πολλά παιδιά από την Αθήνα και άλλα  μέρη της Ελλάδας   με τις οικογένειες τους που είχαν καταγωγή από εκεί  για διακοπές. Μου έκανε μεγάλη εντύπωση ότι δεν γνώριζαν  από χλωρίδα  ακόμα και το ελαιόδεντρο με την πορτοκάλια ούτε  συζήτηση βέβαια για την μουσμουλιά η την χαρουπιά  για παράδειγμα. Φυσικά είναι λογικό όταν μεγαλώνεις σε μια μεγαλούπολη ή σε ένα μέρος με διαφορετική χλωρίδα να μη ξέρεις και πολλά πράγματα.»

Όμως, αν και υπήρχε η ιδέα χρειάστηκε ένα αρνητικό γεγονός για να τεθεί σε εφαρμογή. Αυτό το γεγονός ήταν η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε τον Οκτώβρη του 2003. Τότε μετά από κακοκαιρία, ένα καλώδιο της ΔΕΗ έσπασε κι έπεσε στο έδαφος κι εξαιτίας αυτού ξέσπασε πυρκαγιά που γρήγορα πήρε μεγάλες διαστάσεις καταστρέφοντας όλη την περιοχή γύρω από το χωριό.

Τότε, όλοι οι κάτοικοι του χωριού μιλούσαν για μια καταστροφή άνευ προηγουμένου. 60.000 ελαιόδεντρα, μνημεία της φύσης, ηλικίας άνω των 400 ετών, από τη μία στιγμή στην άλλη κάηκαν. Όμως ο κ. Μαρινάκης δεν απογοητεύθηκε. Στην κατεστραμμένη έκτασή της οικογένειάς του, περίπου 200 στρέμματα γη, αποφάσισε μέσα από αυτή την καταστροφή να δημιουργήσει μαζί με τα αδέλφια του κάτι ακόμα καλύτερο, πιο όμορφο, πιο δημιουργικό.

Κι έτσι, αφού συμφώνησαν και τα τέσσερα αδέλφια, προχώρησαν στο σχέδιό τους για τη δημιουργία ενός Βοτανικού Πάρκου, που να ενημερώνει για τον φυσικό πλούτο της Κρήτης, να λειτουργεί ψυχαγωγικά και εκπαιδευτικά.

Με την πλούσια φαντασία τους προχώρησαν και πλέον στην έκταση αυτή υπάρχουν περισσότερα από 150 διαφορετικά είδη φρουτόδεντρων μαζί με δεκάδες βότανα, φαρμακευτικά και καλλωπιστικά, τα οποία μπορούν να απολαύσουν οι επισκέπτες καθώς θα περιδιαβαίνουν μέσω της διαδρομής και των ειδικά διαμορφωμένων μονοπατιών που υπάρχουν. Οι στάσεις είναι αναγκαίες για να μυρίσουμε τα λουλούδια και τα βότανα και να γευστούμε τους καρπούς. Η οικογένεια Μαρινάκη το είχε προβλέψει γι’ αυτό έφτιαξαν όμορφους χώρους όπου μπορεί ο περιπατητής να σταματήσει και να απολαύσει την ομορφιά γύρω του. Έτσι μόνο, χρησιμοποιώντας και ικανοποιώντας όλες τις αισθήσεις θα μπορέσετε να εκτιμήσετε πραγματικά τον πλούτο της Κρήτης όπως παρουσιάζεται στο Βοτανικό Πάρκο.

Απ’ όποια πλευρά και αν δει κανείς την επίσκεψή του εδώ, είτε σαν γραφική πεζοπορία, είτε σαν μια ενδιαφέρουσα περιπλάνηση στα μονοπάτια της φύσης, το Βοτανικό Πάρκο αποτελεί την ιδανική, εναλλακτική πρόταση για μια ημερήσια απόδραση μακριά από τον θόρυβο της πόλης και τις κοσμικές παραλίες.

Εδώ, το θεαματικό σκηνικό συνθέτεται από σπάνια δείγματα της τοπικής χλωρίδας και πανίδας αλλά και άλλες τροπικές και υποτροπικές ποικιλίες από όλο τον κόσμο, δείγματα τα οποία αυξάνονται καθημερινά αλλάζοντας την όψη του Βοτανικού Πάρκου και δίνοντας στους επισκέπτες το κίνητρο για να το απολαμβάνουν ξανά και ξανά!

Η σωστή σήμανση των μονοπατιών οδηγεί τα βήματα του επισκέπτη στα διάφορα τμήματα του Βοτανικού Πάρκου (τροπικά δέντρα, οπωροφόρα δέντρα, εσπεριδοειδή, βότανα και τα αμπέλια).

Το καταπράσινο τοπίο συμπληρώνει η λίμνη στο κάτω μέρος του πάρκου που προσφέρει στέγη και προστασία σε πάπιες, χήνες και άλλα υδρόβια πουλιά (και σπάνια είδη) ενώ ακόμη και γεράκια πετούν στην περιοχή. Επίσης, το παρκο διαθέτει ένα υπαίθριο, πέτρινο και ατμοσφαιρικό αμφιθέατρο που προσφέρεται για μικρές (έως 250 ατόμων περίπου) εκδηλώσεις.

Ανάλογα με την εποχή του χρόνου που θα προγραμματίσει κανείς την επίσκεψή του, θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει λουλούδια, φυτά και δέντρα σε όλα τα στάδια του κύκλου ζωής τους παράλληλα με τα διαφορετικά είδη άγριας χλωρίδας και πανίδας που προσελκύουν ανά σεζόν. Όποια εποχή του χρόνου, όμως κι αν βρεθεί κανείς στο Βοτανικό Πάρκο, σίγουρα θα εντυπωσιαστεί από τα χρώματα, τα αρώματα και την ποικιλία των ειδών.

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, η καλύτερη ώρα για να προγραμματίσετε την επίσκεψή σας είναι νωρίς το πρωί ώστε και να μην ζεσταθείτε υπερβολικά αλλά και να έχετε την ευκαιρία να ολοκληρώσετε την εμπειρία σας με ένα εξαιρετικό γεύμα στο εστιατόριο του συγκροτήματος. Η απόλυτα ντόπια, βιολογική και εποχιακή φιλοσοφία του θα σας μείνουν αξέχαστες!

"google ad"

Το Βοτανικό Πάρκο Κρήτης είναι ανοιχτό καθημερινά, από τέλος  Μαρτίου  έως και το τέλος του Νοεμβριου, από τις 09:00 το πρωί ως τις 20:30 το βράδυ.

 Η είσοδος κοστίζει 6  ευρώ για τους ενήλικες. Για παιδιά απο 6 έως 12 ετών το εισιτήριο είναι 4 ευρώ,  ενώ είναι ελεύθερη για τα παιδιά  έως 6 ετών.

  Τι είδους δέντρα και βότανα θα συναντήσετε στο Βοτανικό Πάρκο

Αζαρόλος – Κουδομηλιά, Αζίμινα, Ακτινίδιο, Αμυγδαλιά, Αρονια, Αχλαδιά, Αχλαδομηλιά, Βατομουριά, Βερυκοκιά, Βισσινιά, Δαμασκηνιά, Ελιά, Καρυδιά, Καστανιά, Κερασιά, Κερασοδαμασκηνιά, Κουμαριά, Κρανιά, Κραταιγος, Κυδωνιά, Λωτός, Μεσπιλια, Μηλιά, Μουριά, Μούσμουλα – Δεσπολιά, Μυρτίλο, Νεκταρινιά, Πεκαν, Ραισεν, Ροδακινιά, Ροδιά, Ρούβος, Σμεούρια,Φραμπουάζ, Σόρβος – Αυγαριά, Συκιά, Ταιμπέρι, Τζανεριά – Κορομηλιά, Τζιτζιφιές, Φουντουκιά, Φραγκοστάφυλο, Φραγκοσυκιά, Φράουλα, Φυστικιά, Χαρουπιά

Βότανα

Cinnamomum camphora, Mαντζουράνα, Pίγανη, Withania somnifera, Αλόη, Ασφάκα, Βασιλικός, Δάφνη, Δεντρολίβανο, Δίκταμο (Έρωντας), Θρούμπι, Θυμάρι, Κάπαρι , Κολοκασια, Λεμονόχορτο, Λουίζα, Μαλοτήρα, Μέντα, Μορινγκα, Πιπέρι, Σαπουνόδεντρο, Σκορδόχορτο, Τίλιο, Τσάι, Φασκομηλιά, Χαμομήλι, Εσπεριδοειδή

Εσπεριδοειδή

Australian Desert Lime, Citrumelo, Finger Lime, Flying Dragon, Trifoliate Orange, Γκρειπ-φρουτ, Κiτρια, Καλαμανδίνη, Κινοτο, Κλημεντίνη, Κουμ κουατ, Λαιμ, Λεμονιά, Μανταρινιά, Περγαμοντιά, Πορτοκαλιά
Τροπικά φυτά

Barbados Cherry, Black Sapote, Blue Lilly Pilly, Calabash Tree, Debregeasia edulis, Eugenia brasiliensis, Eugenia javanica, Governors plum, Ice Cream Bean, Jaboticaba, Kiwano, Lulu, Mammey, Mimusops elengi, Monstera, Natal Plum, Oak Leaved Papaya , Oncoba spinosa, Passiflora edulis f. Flavicarpa, Pepino, Pepper Tree, Persea indica, Psidium guajava ´Dwarf, Psidium littorale, Sapote, Spondias pinnata, Surinam Cherry, Αβοκάντο, Ανανάς, Αννονα -Καιμακι, Αρτόδεντρο, Γκουαγιαβα, Δενδροτοματιά, Ζαχαροκάλαμο, Καραμπόλα, Καφεόδεντρο, Καφρομηλιά, Λυτσι, Μάνγκο, Μηλοροδιά, Μπαμπάκο, Μπανάνα, Παπάγια, Ροδακινοσυκιά, Ταμάρινδος, Φειζοα – Γκουαγιαμπο

Πώς να έρθετε

Τοποθεσία:
Σκορδαλού κυδωνίας Χανιά Κρήτη  περιοχή Φουρνέ
18 χλμ εθνικής οδούς Χανίων, Φουρνες, Ομαλός

Με αυτοκίνητο:
Συντεταγμένες: 35. 41016 N , 23, 93431 E

Aπό κέντρο Χανίων:
Πηγαίνετε με κατεύθυνση προς  Ομαλό – φαράγγι Σαμαριάς και από Φουρνε στρίβεται δεξιά για Λάκκους – Ομαλό και στα δυο χιλιόμετρα  φτάνεται.

Από Ρέθυμνο, Ηράκλειο: 
Βγαίνετε στην τρίτη έξοδο δεξιά και αμέσως μετά αριστερά με κατεύθυνση Λάκκους-Ομαλό υπάρχουν κατατοπιστικές πινακίδες, και από Φουρνε δεξιά για Λάκκους – Ομαλός και στα δυο χιλιόμετρα φτάνεται.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...