Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: Να εκκαθαρίζονται γρήγορα οι ασφαλιστικές εισφορές στις οικοδομές

Κανένα σχόλιο

Γρηγορότερη εκκαθάριση των ασφαλιστικών υποχρεώσεων που σχετίζονται με οικοδομές ζητούν 48 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτησή τους προς την Υπουργό Εργασίας κ. Έφη Αχτσιόγλου, μετά από πρωτοβουλία του βουλευτή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αντώνη Μπαλωμενάκη.

Στην ερώτηση σημειώνονται, μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Αρκετοί πολίτες που κτίζουν μια κατοικία ή άλλην οικοδομή καλούνται αρκετά χρόνια μετά την αποπεράτωσή της να καταβάλλουν, ως συνυπόχρεοι κατά την ισχύουσα νομοθεσία, μέρος ή και όλες τις ανάλογες ασφαλιστικές εισφορές. Οι συντριπτικά περισσότεροι έχουν συμπεριλάβει τις εισφορές στο εργολαβικό κόστος σε συμφωνία με τον κατασκευαστή. Η καθυστέρηση στην εκκαθάριση δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα, δεδομένου ότι την εποχή του ελέγχου είναι πιθανόν ο εργολάβος να μην υπάρχει ως νομικό πρόσωπο, να έχει πτωχεύσει ή, απλώς, να μην είναι πια αξιόχρεος και να καλείται ως ιδιοκτήτης να καταβάλλει εκείνος τα ανάλογα ποσά, που εν τω μεταξύ όμως έχει ήδη ξαναπληρώσει βάσει της ιδιωτικής συμφωνίας».

"Sponsored links"

Στην ερώτηση θίγεται επίσης και το συναφές θέμα των υποχρεωτικών ημερομισθίων που, ως τώρα, αποτελεί αμάχητο τεκμήριο. Όπως υπογραμμίζεται, υπάρχουν περιπτώσεις αυτεπιστασίας αλλά και θεαματική αλλαγή«υλικών και μεθόδων κατασκευής και ιδιαίτερα των συστημάτων της λεγόμενης «ξηράς δόμησης» για την προ-κατασκευή των οποίων έχουν ήδη καταβληθεί ασφαλιστικές εισφορές», που επιτρέπουν μείωση του αριθμού των ημερομισθίων. Υπάρχουν εξ άλλου, όπως αναφέρεται, νέες τεχνικές δυνατότητες (δορυφορικά συστήματα, drones κλπ.) που επιτρέπουν τον έλεγχο ενόσω διαρκεί η οικοδόμηση.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν την Υπουργό Εργασίας «εάν το Υπουργείο σκέπτεται να προγραμματίσει βελτιωτικές τροποποιήσεις στον υπηρεσιακό μηχανισμό» ώστε να μην χρονοτριβούν οι έλεγχοι, κάτι που σήμερα οδηγεί στην καθυστέρηση των εκκαθαρίσεων, την απώλεια σημαντικών εσόδων και την πιθανή πρόκληση αδικιών καθώς και εάν στα πλαίσια αναμόρφωσης του συστήματος επιβολής ασφαλιστικών εισφορών το Υπουργείο «σκοπεύει να προσδιορίσει ότι ο αριθμός των ανά περίπτωση επιβαλλομένων ως υποχρεωτικών ημερομισθίων επιδέχεται ανταπόδειξης, έναντι του ασφαλιστικού οργανισμού».

Τ ο κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Αθήνα, 15 Μαΐου 2017

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την κ. Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

ΘΕΜΑ: «Βελτίωση του τρόπου εκκαθάρισης των ασφαλιστικών εισφορών οικοδομοτεχνικών έργων»

1) Αρκετοί πολίτες που κτίζουν μια κατοικία ή άλλην οικοδομή καλούνται αρκετά χρόνια μετά την αποπεράτωσή της να καταβάλλουν, ως συνυπόχρεοι κατά την ισχύουσα νομοθεσία, μέρος ή και όλες τις ανάλογες ασφαλιστικές εισφορές. Οι συντριπτικά περισσότεροι έχουν συμπεριλάβει τις εισφορές στο εργολαβικό κόστος σε συμφωνία με τον κατασκευαστή. Η καθυστέρηση στην εκκαθάριση δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα, δεδομένου ότι την εποχή του ελέγχου είναι πιθανόν ο εργολάβος να μην υπάρχει ως νομικό πρόσωπο, να έχει πτωχεύσει ή, απλώς, να μην είναι πια αξιόχρεος και να καλείται ως ιδιοκτήτης να καταβάλλει εκείνος τα ανάλογα ποσά, που εν τω μεταξύ όμως έχει ήδη ξαναπληρώσει βάσει της ιδιωτικής συμφωνίας.

Ιδιαίτερα οι συμπολίτες μας που αποκτούν νεοαναγειρόμενη κατοικία την οποία συνήθως πληρώνουν σταδιακά αναλόγως της προόδου του έργου, είναι πολύ πιθανότερο να πέσουν θύματα αυτής της δυσλειτουργίας, την οποία, εννοείται, εκμεταλλεύονται οι εκ των εργολάβων επιτήδειοι.

"Sponsored links"

Η λύση βρίσκεται στην βελτίωση των υπηρεσιακών δυνατοτήτων ώστε ο έλεγχος να γίνεται σε πραγματικό χρόνο και ενώ διαρκεί η οικοδόμηση και όχι χρόνια μετά την αποπεράτωσή της. Στην κατεύθυνση αυτήν μπορούν και πρέπει να αξιοποιηθούν τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, όπως δορυφορικές εικόνες, Drones κλπ.

2) Συναφές είναι το θέμα του χαρακτηρισμού του αριθμού των υποχρεωτικά απαιτούμενων ημερομισθίων ως μαχητού τεκμηρίου, τόσο σε περιπτώσεις αυτεπιστασίας όσο και εν όψει της θεαματικής αλλαγής των υλικών και μεθόδων κατασκευής και ιδιαίτερα των συστημάτων της λεγόμενης «ξηράς δόμησης» για την προ-κατασκευή των οποίων έχουν ήδη καταβληθεί ασφαλιστικές εισφορές.

Κατόπιν αυτών, ερωτάται η κ. Υπουργός:

α) Εάν το Υπουργείο σκέπτεται να προγραμματίσει βελτιωτικές τροποποιήσεις στον υπηρεσιακό μηχανισμό, τέτοιες και τόσες ώστε να μην χρονοτριβούν οι έλεγχοι που σήμερα έχουν ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση των εκκαθαρίσεων, την απώλεια σημαντικών εσόδων και, εν τέλει, την πιθανή πρόκληση αδικιών και

β) Εάν στα πλαίσια της συνολικής αναμόρφωσης και εκσυγχρονισμού του συστήματος επιβολής ασφαλιστικών εισφορών σκοπεύει να προσδιορίσει ότι ο αριθμός των ανά περίπτωση επιβαλλομένων ως υποχρεωτικών ημερομισθίων επιδέχεται ανταπόδειξης, έναντι του ασφαλιστικού οργανισμού

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Μπαλωμενάκης Αντώνιος

Ακριώτης Γεώργιος

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Αντωνίου Χρήστος

Αυλωνίτου Ελένη

Βαγιωνάκη Ευαγγελία (Βάλια)

Γκαρά Αναστασία (Νατάσα)

Γκιόλας Ιωάννης

Δέδες Ιωάννης

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Θεοφύλακτος Ιωάννης

Θεωνάς Ιωάννης

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Καββαδία Ιωαννέτα (Αννέτα)

Καρά Γιουσούφ Αϊχάν

Καραγιάννης Ιωάννης

Καρακώστα Ευαγγελία (Εύη)

Καραναστάσης Απόστολος

Καστόρης Αστέριος

Κατσαβριά Χρυσούλα

Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)

Κωστοπαναγιώτου Ηλίας

Μηταφίδης Τριαντάφυλλος

Μιχαηλίδης Ανδρέας

Μιχελής Αθανάσιος

Μιχελογιαννάκης Ιωάννης

Μορφίδης Κωνσταντίνος

Μουμουλίδης Θεμιστοκλής

Μπαλαούρας Γεράσιμος

Μπαλλής Συμεών

Μπαλτάς Αριστείδης

Ντζιμάνης Γεώργιος

Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)

Παπαηλιού Γεώργιος

Παπαφιλίππου Γεώργιος

Παρασκευόπουλος Νικόλαος

Παυλίδης Κωνσταντίνος

Πρατσόλης Αναστάσιος (Τάσος)

Ριζούλης Ανδρέας

Σαρακιώτης Ιωάννης

Σεβαστάκης Δημήτριος

Σιμορέλης Χρήστος

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)

Συρμαλένιος Νικόλαος

Τζούφη Μερόπη

Τριανταφύλλου Μαρία

Τσόγκας Γεώργιος

Ψυχογιός Γεώργιος

 

Στα : Ελλαδα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις
τι παίζει τώρα στον kritifm1015

No upcoming events for today