17.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

“Βούλιαξε” το San Salvatore στη 2η μέρα του Φεστιβάλ της ΚΝΕ με τη συναυλία του Β. Παπακωνσταντίνου – Συλλογή υπογραφών για Βάσεις και ιστορικά μνημεία | Φωτορεπορτάζ

Ημερομηνία:

Φωτογραφίες: Νίκος Ζωγραφάκης

Πρωτόγνωρες στιγμές έζησε ο χώρος του San Salvatore στο Παλιό Λιμάνι αφού χιλιάδες νέοι και μεγαλύτεροι σε ηλικία γέμισαν ασφυκτικά τον χώρο του κατά τη 2η μέρα του Φεστιβάλ της ΚΝΕ – Οδηγητή στέλνοντας ισχυρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση.

Η δεύτερη μέρα ξεκίνησε με ομιλία  του μέλους του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Μάκη Παπαδόπουλου, ο οποίος άσκησε σκληρή κριτική στην σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία όπως είπε ολοκληρώνει με τον πιο αυταρχικό τρόπο όσα είχε αφήσει στη μέση η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ομιλία του ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε και στις “παραπλανητικές υποσχέσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ για τα μεγάλα οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν για το λαό απ’ την παραχώρηση της έρευνας και της εξόρυξης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης”.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά:

Αυτοί που δικαιούνται να πανηγυρίζουν με τις επιλογές της κυβέρνησης Τσίπρα. Είναι οι αμερικανικοί και οι γαλλικοί όμιλοι που θα λάβουν τη μερίδα του λέοντος όταν προχωρήσει η εξόρυξη των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Είναι οι εγχώριοι όμιλοι που μετέχουν στην συνεκμετάλλευση και στις επενδύσεις στην ευρύτερη περιοχή.

Όμως ο λαός γενικότερα της Ελλάδας και ειδικότερα στην Κρήτη δεν έχει να κερδίσει τίποτα, ούτε καν φθηνά καύσιμα για να μειωθεί η ενεργειακή φτώχεια των λαϊκών νοικοκυριών. Θα κλαπούν, στην ουσία πολύτιμοι και αναντικατάστατοι ενεργειακοί πόροι. Θα αυξηθούν οι κίνδυνοι περιβαλλοντικής ρύπανσης.

Όποιος αμφιβάλλει αρκεί να δει την πραγματικότητα στο συγκεκριμένο τομέα με τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα και τα εξοντωτικά ωράρια. Πέρυσι βιώσαμε την εκτεταμένη ρύπανση του Σαρωνικού με το ναυάγιο ενός μικρού πλοίου.

Οι χθεσινές εκδηλώσεις με τις οποίες κορυφώθηκε το Φεστιβάλ περιελάμβαναν συναυλία με νεανικά συγκροτήματα, συναυλία με τους Hallicuti Band και την μεγάλη συναυλία με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου που με την παρουσία του ξεσήκωσε μικρούς και μεγάλους.

Το Σάββατο, πρώτη ημέρα του Φεστιβάλ περιελάμβανε αφιέρωμα με τίτλο «Η Ελλάδα στη δίνη των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών – 100 χρόνια από το διδακτικό παράδειγμα της Μικρασιατικής Εκστρατείας».

"google ad"

Μεγάλη ανταπόκριση υπήρχε στην συλλογή υπογραφών για την μη ανανέωση της σύμβασης της Αμερικανό – νατοϊκής βάσης της Σούδας όπως επίσης και για την διάσωσή και την ιστορική ανάδειξη των φυλακών του Ιτζεδίν και το σπίτι του Άρη Βελουχιώτη στην Γαύδο.

Επίσης βραβεύθηκαν Χανιώτες πρωταθλητές με διεθνείς διακρίσεις. Στο χώρο του φεστιβάλ λειτούργησε και τις δύο ημέρες έκθεση με θέμα τα 100 χρόνια της Κομμουνιστικής Διεθνούς και τίτλο «Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε».

Είχε στηθεί ακόμα παιδότοπος, ενώ υπήρχαν στέκια μαθητών, φοιτητών και εργαζομένων και βιβλιοπωλείο με βιβλία της Σύγχρονης Εποχής.

Με αφορμή την συμμετοχή τους στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ- Οδηγητή στα Χανιά, οι δύο σπουδαίοι καλλιτέχνες Βασίλης Παπακωνσταντίνου και Παντελής Θαλασσινός, αναφέρθηκαν και οι δύο στην παρουσία τους τα προηγούμενα χρόνια στα Φεστιβάλ, για τα οποία τόνισαν ότι αποτελούν κορυφαία πολιτικά και πολιτισμικά γεγονότα.

Αποσπάσματα από την ομιλία του Μάκη Παπαδόπουλου

Σύντροφοι και συντρόφισσες,

Φίλες και φίλοι

Είμαστε εδώ, συναντιόμαστε ξανά στο χώρο του Φεστιβάλ της ΚΝΕ, που φέτος κλείνει 45 χρόνια και αποδεικνύει ότι αντέχει στο χρόνο, δεν ξεθωριάζει και δε χρειάζεται κανένα μεγάλο χορηγό.

Χορηγοί του Φεστιβάλ και φέτος είμαστε όλοι εμείς και πρωταγωνιστές τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ που το στήνουν με συλλογική, εθελοντική, σχεδιασμένη δουλειά.

Είμαστε εδώ όσοι πιστεύουμε στη δύναμη του συλλογικού αγώνα, στη δύναμη του λαού, όσοι απορρίπτουμε τη μοιρολατρία και τη λογική ότι τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει.

Είμαστε εδώ όσοι δεν αρκούμαστε στα ψίχουλα που μας πετά απ’ το τραπέζι η άρχουσα τάξη και απαιτούμε να ζήσουμε τη ζωή που μας αξίζει, να ικανοποιηθούν οι ανάγκες μας.

Όλες αυτές τις μέρες απ’ το βήμα της ΔΕΘ ακούμε ξανά το ίδιο παραμύθι για τις καλύτερες μέρες που έρχονται. Πέρσι ο Τσίπρας ως πρωθυπουργός υποσχέθηκε ότι έρχεται η «δίκαιη ανάπτυξη», φέτος ο Μητσοτάκης ως νέος πρωθυπουργός υπόσχεται ότι έρχεται η «ανάπτυξη για όλους».

Η αλήθεια είναι ότι έρχονται καλύτερες μέρες για το κεφάλαιο, για τους εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους που θα μεταφραστούν σε νέες δικές μας θυσίες, σε νέα βάρη για τους μισθωτούς και τους αυτοαπασχολούμενους.

Μάλιστα η αποστολή της κυβέρνησης της ΝΔ να κλιμακώσει την επίθεση εναντίον μας είναι πλέον πιο εύκολη, γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ της έχει ανοίξει διάπλατα το δρόμο. Ο Μητσοτάκης συνεχίζει ακάθεκτος από εκεί που σταμάτησε ως κυβέρνηση ο Τσίπρας, για την ενίσχυση των μονοπωλιακών ομίλων.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε ήδη νομοθετήσει τη σταδιακή μείωση της φορολογίας στα κέρδη και στα μερίσματα των μεγαλομέτοχων και τώρα ο Μητσοτάκης ανακοινώνει ακόμα μεγαλύτερη μείωση ως το 2022. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε νόμο για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ καταργεί ακόμα και την προσχηματική υποχρέωση του εργοδότη να αιτιολογεί την απόλυση.

Απεργοκτόνος συνδικαλιστικός νόμος

Για την ενίσχυση της καταστολής, η κυβέρνηση Μητσοτάκη απέναντι στο εργατικό κίνημα προωθεί το συνδικαλιστικό νόμο και το ηλεκτρονικό φακέλωμα των συνδικαλισμένων εργαζόμενων.

Η επιχειρηματολογία του Μητσοτάκη είναι προκλητική. Ζητά αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, ώστε να είναι υποχρεωτική η συμμετοχή του 50%+1 των εργαζόμενων και μάλιστα με ηλεκτρονική ψήφο για την προκήρυξη απεργίας. Λέει πως δεν μπορούν οι λίγοι να αποφασίζουν για τους πολλούς.

Και ποιος τα λέει όλα αυτά; Ο Μητσοτάκης που κυβερνά ως δήθεν πλειοψηφία, έχοντας πάρει το 40% όχι των εγγεγραμμένων, αλλά του 57% των εγγεγραμμένων που ψήφισαν στις εκλογές. Ο Μητσοτάκης που μ’ αυτό το μειοψηφικό ποσοστό μπορεί σήμερα να αποφασίσει ακόμα και για την κήρυξη πολέμου ή στρατιωτικού νόμου, ο Μητσοτάκης που δηλώνει ότι αποτελεί κίνδυνο η απλή, ανόθευτη, αναλογική. Η Κυβέρνηση θέλει να υπονομεύσει τη βασική δύναμη, που έχει κάθε σωματείο, τη δύναμη της συλλογικής απόφασης μέσα από ζωντανή γενική συνέλευση.

Ελληνοτουρκικές σχέσεις

Ο κίνδυνος για το λαό μας και τους υπόλοιπους λαούς της περιοχής είναι διπλός. Αφενός για να ρυμουλκηθεί η Τουρκία δεν είναι απίθανο να ζητηθούν παραχωρήσεις απ’ την Ελλάδα και την Κύπρο, ώστε να δοθούν σχετικά ανταλλάγματα στην κυβέρνηση της Άγκυρας.

Ένα θερμό επεισόδιο, με τη σχετική παρέμβαση και επιδιαιτησία των ΗΠΑ, θα μπορούσε να διευκολύνει αυτές τις επικίνδυνες διεργασίες.

Αλλά και αντίστροφα, στην περίπτωση όξυνσης των αντιθέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας και μιας ρήξης της τουρκικής κυβέρνησης με τις ΗΠΑ, η Ελλάδα θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή, μπορεί να γίνει στόχος, κρέας για τα κανόνια, σε μια μεγάλη πολεμική αντιπαράθεση.

Αυτός ο μεγάλος κίνδυνος κρύβεται πίσω απ’ το σχέδιο να ενταχθεί η Ελλάδα στα «μετωπικά κράτη» («Front Stages») για τις ΗΠΑ, ώστε μαζί με την Πολωνία και το Ισραήλ να διαμορφωθεί ένα νοητό τόξο ανάσχεσης της Ρωσίας και της Κίνας.

Δεν πρόκειται δυστυχώς για σενάρια του μακρινού μέλλοντος. Η Ελλάδα έχει ήδη συμφωνήσει να στείλει ελληνική φρεγάτα στο Ιράν στο πλευρό των ΗΠΑ και διαβεβαίωσε πρόσφατα ότι δε θα δεχτεί το ιρανικό δεξαμενόπλοιο στην Καλαμάτα. Αξιωματούχοι του Ιράν και της Ρωσίας δηλώνουν ότι οι βάσεις των ΗΠΑ αποτελούν στόχο σε όποια χώρα κι αν βρίσκονται. Ο Αμερικανός πρέσβης δημοσιεύει άρθρο ότι δεν αποκλείεται να μεταφερθεί στην Κρήτη το αμερικανικό αντιαεροπορικό σύστημα THAAD για την αναχαίτιση μεγάλων βαλλιστικών πυραύλων.

Εξορύξεις για ποιον;

Εξίσου παραπλανητικές είναι οι υποσχέσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ για τα μεγάλα οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν για το λαό απ’ την παραχώρηση της έρευνας και της εξόρυξης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης.

Αυτοί που δικαιούνται να πανηγυρίζουν με τις επιλογές της κυβέρνησης Τσίπρα. Είναι οι αμερικανικοί και οι γαλλικοί όμιλοι που θα λάβουν τη μερίδα του λέοντος όταν προχωρήσει η εξόρυξη των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Είναι οι εγχώριοι όμιλοι που μετέχουν στην συνεκμετάλλευση και στις επενδύσεις στην ευρύτερη περιοχή.

Όμως ο λαός γενικότερα της Ελλάδας και ειδικότερα στην Κρήτη δεν έχει να κερδίσει τίποτα, ούτε καν φθηνά καύσιμα για να μειωθεί η ενεργειακή φτώχεια των λαϊκών νοικοκυριών. Θα κλαπούν, στην ουσία πολύτιμοι και αναντικατάστατοι ενεργειακοί πόροι. Θα αυξηθούν οι κίνδυνοι περιβαλλοντικής ρύπανσης. Όποιος αμφιβάλλει αρκεί να δει την πραγματικότητα στο συγκεκριμένο τομέα με τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα και τα εξοντωτικά ωράρια. Πέρυσι βιώσαμε την εκτεταμένη ρύπανση του Σαρωνικού με το ναυάγιο ενός μικρού πλοίου.

Φανταστείτε τις συνέπειες από ένα μεγάλο ατύχημα στην τοπική οικονομία.

Το πλαίσιο αδειοδότησης fast track που προωθεί η κυβέρνηση και το σημερινό υποτυπώδες επίπεδο στελέχωσης του αρμόδιου φορέα δεν επιτρέπει ούτε καν σοβαρό κρατικό έλεγχο την επόμενη μέρα.

Ο συγκεκριμένος φορέας, η ΕΔΕΥ, και το αρμόδιο υπουργείο δεν έχουν καν εκδώσει ολοκληρωμένους κανονισμούς για τις εργασίες έρευνας και αναζήτησης, δεν απαιτούν εκτίμηση των συνεπειών απ’ τις σεισμικές έρευνες στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Την ίδια ώρα, η χώρα μας δεν έχει προχωρήσει σε θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό και δεν έχει κυρώσει ορισμένες διεθνείς συμβάσεις που αφορούν την πρόληψη της θαλάσσιας ρύπανσης. Δεν υπάρχει καμία ουσιαστική πρόβλεψη για την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος της «ελληνικής τάφρου» νοτιοδυτικά της Κρήτης. Όλα αυτά δεν είναι τυχαίες παραλείψεις. Στοχεύουν στη διευκόλυνση της επενδυτικής δράσης των ομίλων.

Ακόμα πιο επικίνδυνη είναι η επιλογή να προχωρήσουν οι έρευνες χωρίς να γίνονται βήματα για την οριοθέτηση της ΑΟΖ, τη στιγμή που η Τουρκία προαναγγέλλει έμπρακτη αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην περιοχή της Κρήτης μέσα απ’ τη σύναψη συμφωνίας με τη Λιβύη.

Οργάνωση της αντεπίθεσης

Η πραγματική ελπίδα για να έρθουν καλύτερες μέρες βρίσκεται μόνο στην απόφαση του λαού να τολμήσει να συγκρουστεί με το κεφάλαιο για τα δικαιώματά του και τις ανάγκες του. Για να μεταφραστούν οι σημερινές δυνατότητες σε μια πραγματικά καλύτερη ζωή, ένα μεγάλο εμπόδιο πρέπει να βγει απ’ τη μέση, η εξουσία του κεφαλαίου.

Ξέρουμε ότι ο ταξικός πόλεμος είναι σκληρός, δεν είναι περίπατος. Είναι μαραθώνιος αγώνας, δεν είναι μονόπρακτο έργο.

Συνεχίζουμε τον αγώνα με επαναστατική αισιοδοξία γιατί είμαστε βέβαιοι ότι ο λαός αργά ή γρήγορα θα κοιτάξει μπροστά.

Σας καλούμε λοιπόν να βαδίσετε μαζί μας, να συμπορευτείτε με το ΚΚΕ, ακόμη κι αν έχετε επιφυλάξεις για κάποιες από τις θέσεις του.

Δε ζητάμε να μας αναθέσετε να λύσουμε εμείς τα προβλήματά σας χωρίς εσάς. Σας καλούμε να αγωνιστούμε όλοι μαζί για να αναγεννηθεί το λαϊκό κίνημα.

Το ΚΚΕ είναι αποδεδειγμένα η σταθερή μαχητική δύναμη, που αντέχει στις πιέσεις και αποτελεί την πραγματική αντιπολίτευση υπέρ των λαϊκών συμφερόντων μέσα και έξω απ’ τη Βουλή.

Με πιο δυνατό ΚΚΕ θα ανέβει η αυτοπεποίθηση του λαού για να πάρει την υπόθεσή του στα χέρια του και να απαιτήσει τελικά τον πλούτο που παράγει. Θα δυναμώσει η προσπάθεια για οργανωμένο αγώνα που ριζώνει σε κάθε τόπο δουλειάς, σε κάθε κλάδο, σε κάθε γειτονιά, για να αυξηθούν οι εστίες αντίστασης και αντεπίθεσης που θα φέρουν σε δύσκολη θέση την επόμενη κυβέρνηση του κεφαλαίου.

Να επιβραβεύσουμε το ΚΚΕ που στάθηκε όρθιο, που δεν υποχώρησε στην πίεση το 2012 και το 2015, όταν το εμπόριο ελπίδας του ΣΥΡΙΖΑ καλλιεργούσε αυταπάτες στο λαό για αριστερή κυβέρνηση, η οποία τάχα θα εφάρμοζε φιλολαϊκή πολιτική στο έδαφος του καπιταλισμού. Ο καθένας μπορεί να σκεφτεί σήμερα τι θα είχε συμβεί, αν το ΚΚΕ τα είχε «διπλώσει», αν είχε μετατραπεί σε συνιστώσα μιας κυβέρνησης που έδωσε τα πάντα στο κεφάλαιο. Το λαϊκό κίνημα θα είχε αφοπλιστεί για πολύ μεγάλο διάστημα.

Ελάτε να παλέψουμε ενάντια στην πολιτική που μετατρέπει τη χώρα σε σημαιοφόρο του ΝΑΤΟ, που μπλέκει τους λαούς στο δίχτυ ενός νέου ιμπεριαλιστικού πολέμου. Να απαιτήσουμε μαχητικά να κλείσουν οι αμερικανικές βάσεις και να επιστρέψουν τώρα όλοι οι στρατευμένοι που υπηρετούν σε αποστολές του ΝΑΤΟ έξω από τα σύνορά μας.

Ελάτε να βαδίσουμε μπροστά να συγκρουστούμε με την πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ, της άρχουσας τάξης που θυσιάζει τις ανάγκες μας στο βωμό του κέρδους. Να ανοίξουμε αγωνιστικά το δρόμο της κοινωνικής απελευθέρωσης, γιατί πραγματική ελευθερία μπορεί να υπάρξει μόνο σε μια κοινωνία ελεύθερη, απαλλαγμένη απ’ την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Βαδίζουμε αποφασιστικά στο δρόμο της πραγματικής ανατροπής «για να χτίσουμε έναν κόσμο λέφτερο, ανοιχτό, γεμάτο ελπίδα… το Σοσιαλισμό». Δυναμώνουμε το ΚΚΕ παντού, σε κάθε χώρο δουλειάς και κάθε γειτονιά

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ