17.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

Βραβεύτηκε στο φεστιβάλ Χαλκίδας το ντοκιμαντέρ “Σταγώνες” – Με επιτυχία οι προβολές σε Σουηδία και Δανία

Ημερομηνία:

Η υπόθεση του Αποπηγαδίου αλλά και όλης της Κρήτης με τις ανεμογεννήτριες της γαλλικής πολυεθνικής EDF γίνεται γνωστή στην Ελλάδα και στον κόσμο μέσω του ντοκιμαντέρ “Σταγώνες” της δημοσιογράφου και ερευνήτριας Νέλλης Ψαρρού.

Την τελευταία εβδομάδα οργανώθηκαν προβολές τόσο στη Σουηδία όσο και στη Δανία οι οποίες είχαν μεγάλη επιτυχία. Όμως, πέρα από τις προβολές που συνεχίζονται, το ντοκιμαντέρ συμμετέχει και σε φεστιβάλ. Μάλιστα, στο Φεστιβάλ Χαλκίδας κέρδισε το Ειδικό Βραβείο “Γιώργος Κολόζης”.

Το Φεστιβάλ Χαλκίδας τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος και της Περιφερειακής Ενότητος Ευβοίας.

Να σημειώσουμε ότι αυτό ήταν το πρώτο φεστιβάλ που το ντοκιμαντέρ “Σταγώνες” διαγωνίστηκε. Στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στο οποίο έγινε προβολή του δε συμμετείχε στο διαγωνιστικό τμήμα. Κι αυτό γιατί, για την πρεμιέρα επιλέχθηκε μία πιο “αγωνιστική” εκκίνηση στη Μεγάλη Παναγιά στις Σκουριές.

Η Νέλλη Ψαρρού, τα τελευταία χρόνια της κρίσης, ζει στα Χανιά. Αυτό είναι το 2ο ντοκιμαντέρ της μετά το πολύ πετυχημένο “Golfland?” το οποίο ανέλυε τι ακριβώς συμβαίνει πίσω από τις μεγάλες επενδύσεις για δημιουργία γηπέδων γκολφ και στην Κρήτη.

327149112014236_b_docfest-chalkida

Ο συνδετικός κρίκος μεταξύ των δύο ντοκιμαντέρ, πέρα από την Κρήτη, είναι το πολύτιμο νερό.

Όπως σημείωνε και σε σχετικό κείμενο: “Η ιδιωτικοποίηση του νερού είναι ο πιο ορατός και άμεσος κίνδυνος που διατρέχει τη ζωή και την ευημερία μας, ειδικά σε μια συγκυρία όπου όλα τα βασικά αγαθά μπαίνουν στο στόχαστρο της ιδιωτικής κερδοσκοπίας. Η άμεση πώληση των πηγών και των δικτύων διαχείρισης νερού είναι η εμφανής ιδιωτικοποίηση, με συνέπειες που μπορεί κανείς ίσως να φανταστεί. Αυτό που είναι λιγότερο προφανές και λείπει από τη σχετική συζήτηση είναι η έμμεση ιδιωτικοποίηση των υδάτων. Πρόκειται για μια διαδικασία που περνά αθέατη σχεδόν από δίπλα μας εδώ και δεκαετίες, με συνέπειες τόσο ολέθριες για την υγεία που θίγουν και την ίδια την επιβίωσή μας. Αυτές, τις ορατές και μη πλευρές της ιδιωτικοποίησης του νερού, θα αναδείξουμε μέσα από το νέο μας ντοκιμαντέρ.”

Ο πόλεμος του νερού συμβαίνει και στην Κρήτη. Μεγάλο τμήμα του ντοκιμαντέρ είναι αφιερωμένο στον αγώνα των πολιτών στο Αποπηγάδι στο Δήμο Καντάνου Σελίνου ενάντια στη μέγα – επένδυση της γαλλικής πολυεθνικής EDF για δημιουργία φάρμας ανεμογεννητριών στα βουνά μας.

Τέλος, να αναφέρουμε, ότι χορηγός επικοινωνίας του ντοκιμαντέρ “Σταγώνες” είναι η εφημερίδα “Αγώνας της Κρήτης”.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...