«Βόμβα» από Κ. Γαβρά: Ο Βαρουφάκης μου έδωσε τις απομαγνητοφωνήσεις από τα Eurogroup – Σε αυτές βασίζεται το σενάριο

1 Σχόλιο

Σε μια αποκάλυψη που θα ταράξει τα νερά σε Αθήνα, αλλά και Βρυξέλλες, προχώρησε ο γνωστός σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς, ο οποίος φέτος επιστρέφει με την κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου του Γιάνη Βαρουφάκη «Adults in the Room», που περιγράφει το θυελλώδες πρώτο 7μηνο του 2015.

Σε συνέντευξή του στο oneman.gr, ο διάσημος σκηνοθέτης αποκάλυψε ότι στο πλαίσιο της προετοιμασίας της ταινίας, και κυρίως της συγγραφής του σεναρίου, ο Γ. Βαρουφάκης του έδωσε τις απομαγνητοφωνήσεις των συνεδριάσεων του Eurogroup που ο ίδιος είχε καταγράψει.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών είχε αποκαλύψει ότι μαγνητοφωνούσε τα Eurogroup, επειδή, όπως είχε ισχυριστεί, δεν κρατούνταν πρακτικά, ώστε στη συνέχεια να μεταφέρει στην ελληνική κυβέρνηση verbatim το τι είχε λεχθεί στις θυελλώσεις συνεδριάσεις.

"Sponsored links"

Το σχετικό απόσπασμα της συνέντευξης του Κώστα Γαβρά έχει ως εξής:

Ήταν τώρα η σωστή στιγμή, το σωστό θέμα για να το κάνετε; Γιατί τώρα;

Άρχισα να δουλεύω στο σενάριο πριν 4 χρόνια, το σημαντικό ήταν να βρω τη γωνία για να πω την ιστορία, και τη βρήκα χάρη στο βιβλίο του Βαρουφάκη. 2-3 χρόνια πριν. Επίσης ερεύνησα όλα όσα λέει στο βιβλίο του, όχι επειδή δεν τον εμπιστευόμουν, αλλά μου έδειξε τις ομιλίες, τις σημειώσεις του, ηχογραφήσεις επίσης. Οπότε επιβεβαίωσα. Ώρες και ώρες ηχογραφήσεων. Πολύ μακρά διαδικασία. Η δυσκολία ήρθε όταν έπρεπε να βρω εμπορικούς ηθοποιούς. Μου είπαν οι παραγωγοί να βρω αγγλόφωνους, αλλά είπα όχι, η ταινία πρέπει όταν Έλληνες μιλάνε μεταξύ τους να μιλάνε στα Ελληνικά. Οπότε η απόφαση ήταν να έχουμε Έλληνες για τους Έλληνες κλπ. Αλλά οι Έλληνες ηθοποιοί δεν είναι γνωστοί, οπότε οικονομικά δε μας βοήθησε αυτό. Χρειάστηκε πολλή προσπάθεια για τα χρήματα, αλλά τελικά τα καταφέραμε.

Πώς νιώσατε όταν ακούσατε τις ηχογραφήσεις;

Μιλάνε για ώρες και επαναλαμβάνουν τα ίδια πράγματα. Παράξενο. Το ότι οι άνθρωποι αυτοί μιλάνε μόνο για οικονομία και χρήματα και τράπεζες και δεν υπάρχει καμία παρουσία ανθρώπων στα λεγόμενα. Μόνο γραφικά, αλλά όχι άνθρωποι. Νούμερα, όχι άνθρωποι. Πίσω από τα πάντα κρύβονται και επηρεάζονται άνθρωποι, αλλά ήταν συναρπαστικό να διαπιστώνεις την απουσία του ανθρώπου από όλο αυτό. Έχω πάει στην Ελλάδα αυτά τα χρόνια, διαβάζω, βλέπω, ξέρω πόσο υποφέρουν οι άνθρωποι. Οπότε αυτό ήταν το πρώτο πολύ αρνητικό συναίσθημα για την όλη ιστορία και το Eurogroup.

topontiki.gr

Στα : Ελλαδα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

1 Σχόλιο

  1. "Κακοί κλέφτες" οι τροϊκανοί εσωτερικού και εξωτερικού...

    Διαβάζοντας το άρθρο μου ήρθαν στο μυαλό τα παρακάτω, αν και στην πραγματικότητα ΚΑΜΙΑ σχέση δεν έχουν οι Τροϊκανοί βέβαια με τους αρχαίους Σπαρτιάτες (περισσότερο σε κλεφτοκοτάδες μου κάνουν…) Αντιγραφή από https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF%80%CE%B1%CF%81%CF%84%CE%B9%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%B3%CE%AE (Στην αρχαία Σπάρτη) “τα νεαρά αγόρια ενθαρρύνονταν από τους μεγαλύτερους να κλέβουν τροφή, έτσι ώστε να συμπληρώσουν την ελάχιστη τροφή που λάμβαναν. Κατά τον Πλούταρχο, τα αγαθά που έφερναν τα παιδιά στον είρενα (συνετό και γενναίο νέος, ο οποίος είχε συμπληρώσει το 20ο έτος της ηλικίας του) ήταν κλεμμένα – ο είρενας έστελνε τα παιδιά στους κήπους και στα συσσίτια, με σκοπό να ελέγξει την πονηριά και την προσοχή τους. Αν όμως τα παιδιά γίνονταν αντιληπτά από τους μεγαλύτερους κατά τη διάρκεια της κλοπής, τότε τα περίμενε μαστίγωμα με τη δικαιολογία ότι ήταν ΚΑΚΟΙ ΚΛΕΦΤΕΣ. Επιπλέον, τα παιδιά μάθαιναν από τους δασκάλους τους να επιτίθενται στους αδύναμος και κοιμισμένους φρουρούς. Κάθε χρόνο, οι νεαροί Σπαρτιάτες δοκιμάζονταν μπροστά στον βωμό της Ορθίας Αρτέμιδος: τα παιδιά έκλεβαν τυρία και οι μεγαλύτεροι τα μαστίγωναν με σκοπό να ελέγξουν την αντοχή τους. Αρκετά παιδιά έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθεια να περάσουν με επιτυχία την εξέταση, ενώ άλλα παιδιά λάμβαναν στεφάνι αν άντεχαν το μαστίγωμα χωρίς κλάμα. Μόλις τα αγόρια έκλειναν το 20ο έτος της ηλικίας τους, η Αγωγή ολοκληρωνόταν”. Τώρα λοιπόν οι κλεφτοκοτάδες της τρόϊκας εσωτερικού – εξωτερικού, θα αρχίσουν να “διαμαρτύρονται” μέσω των ΜΜΕ που κατέχουν – και μάλιστα χωρίς ίχνος ντροπής! – όχι γιατί τους πιάσανε “ΜΕ ΤΗΝ ΓΙΔΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ” (μαγνητοφωνήσεις Βαρουφάκη), αλλά για το ότι… “παράνομα” αποκαλύφθηκαν – και μάλιστα σε (παγκόσμια) κοινή θέα… – ο βαθύτατα αντιδημοκρατικός, τυρανικός και παράνομος τρόπος με τον οποίον διοικείται η ΕΕ, εκτελώντας με εντελώς παράλογες και παράνομες αποφάσεις – από θεσμούς που καν δεν προβλέπονται από το καταστατικό της ΕΕ, όπως το Eurogroup) έναν μικρό σε μέγεθος λαό που τόλμησε να ορθώσει ανάστημα…

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις