19.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

«Βόμβα» από το Facebook: Φεύγουμε από την Ευρώπη, αν δεν ακυρώσετε τους κανόνες για την προστασία των δεδομένων των πολιτών

Ημερομηνία:

Αποφασισμένο να αποσυρθεί από την Ευρώπη, σταματώντας τη λειτουργία της βασικής του εφσρμογής, αλλά και του Instagram εμφανίζεται το Facebook, λόγω νέων κανόνων της Ε.Ε. όσον αφορά στη χρήση και μεταφορά δεδομένων των χρηστών του από τη Γηραιά Ήπειρο στις ΗΠΑ.

Σε ένορκη κατάθεση της εταιρείας στην Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων της Ιρλανδίας, το Facebook ανέφερε ότι αν του απαγορευτεί να μεταφέρει τα δεδομένα των χρηστών του από την Ευρώπη στις ΗΠΑ, του είναι αδύνατον να συνεχίσει να παρέχει τις υπηρεσίες του στους περίπου 410 εκατομμύρια χρήστες του στην Ε.Ε.

Το πρόβλημα πηγάζει από το γεγονός ότι πριν από λίγο καιρό το δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκρινε άκυρη τη συμφωνία Privacy Shield, η οποία έχει συναφθεί μεταξύ της Ε.Ε., της Ελβετίας και των ΗΠΑ, και επί της ουσίας καθορίζει πώς και υπό ποιες προϋποθέσεις δεδομένα χρηστών στην Ευρώπη μεταφέρονται σε εταιρείες στις ΗΠΑ.

Μέχρι να συναφθεί νέα συμφωνία, έχουν διατηρηθεί κάποιες άλλες συμφωνίες, οι Τυποποιημένες Συμβατικές Ρήτρες, που επιτρέπουν το «πηγαιν’- έλα» των δεδομένων από την Ε.Ε. στις ΗΠΑ, ώστε να αξιοποιούνται από τις εκεί εταιρείες τεχνολογίας. Ωστόσο, αυτό φαίνεται ότι αλλάζει.

Συγκεκριμένα, η ιρλανδική Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων έθεσε το ερώτημα κατά πόσο οι Τυποποιημένες Συμβατικές Ρήτρες καλύπτουν την ασφάλεια των δεδομένων των χρηστών δεδομένων των διαφορών ΗΠΑ και Ε.Ε. στον τρόπο ελέγχου των δεδομένων αυτών.

Το Facebook στην ένορκη κατάθεσή του τονίζει ότι η απαγόρευση της μεταφοράς δεδομένων από την Ε.Ε. στις ΗΠΑ καθιστά αδύνατη τη λειτουργία του και επί της ουσιάς το υποχρεώνει να σταματήσει να παρέχει τις υπηρεσίες του σε χώρες-μέλη της Ένωσης, ενώ θεωρεί ότι του γίνεται διάκριση έναντι άλλων επιχειρήσεων.

Μένει να φανεί αν, τελικά, το Facebook θα πραγματοποιήσει την απειλή του ή αν θα βρεθεί μια άλλη λύση.

Yahoo!

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο ΕΠΙ ΓΗΣ IV, την Παρασκευή 29 Μαρτίου στην Ηλεία ο Χανιώτης ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης

Ο σπουδαίος ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής...