«Βόμβα» Φίλη στη Βουλή: Ζητά νόμο για οριζόντια προστασία της πρώτης κατοικίας

Κανένα σχόλιο

Οριζόντια νομοθετική προστασία της πρώτης κατοικίας ζήτησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, μιλώντας στη συζήτηση του προϋπολογισμού.

«Η κυβέρνηση πρέπει να μελετήσει σοβαρά το θέμα της οριζόντιας νομοθετικής προστασίας της πρώτης κατοικίας, με βάση την αντικειμενική αξία και να μην αρκεστεί στη συμφωνία κυρίων με τις τράπεζες» είπε ο Νίκος Φίλης και πρόσθεσε, ότι «η σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των τραπεζών, επιβεβαιώνει ότι υπάρχουν όρια και ίσως και αδιέξοδα, σε αυτή την ονομαζόμενη συμφωνία κυρίων».

«Οι στόχοι που έχουν θέσει οι τραπεζίτες για το 2018-2019, οδηγούν σε πάνω από 40.000 πλειστηριασμούς και ο καθένας κατανοεί ότι από ένα σημείο και μετά οι πλειστηριασμοί δεν θα αφορούν μόνο στρατηγικούς κακοπληρωτές ή μπαταχτσήδες, αλλά φτωχό κόσμο και απλούς ανθρώπους της πρώην μεσαίας τάξης που εξαφάνισε η κρίση» είπε ο Νίκος Φίλης και υπογράμμισε πως η κυβέρνηση πρέπει, ταυτόχρονα με την οριζόντια προστασία, να δει θέματα όπως η μη διενέργεια πλειστηριασμών στην αγοραία, αλλά στην αντικειμενική αξία και τη δυνατότητα να παίρνει ο δανειολήπτης το σπίτι του στην τιμή που θα το εξαγόραζε το fund.

"Sponsored links"

«Κυρίως άμεσα να εξετάσουμε προτάσεις για να συνδυάσουμε την εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών με την προστασία από μαζικούς πλειστηριασμούς, που θα έχουν τεράστιο κοινωνικό αντίκτυπο» είπε ο κ. Φίλης.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε άμεσα να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για πλεονάσματα και χρέος. «Με αυτό το ύψος του δημόσιου και ιδιωτικού χρέους, με τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5% επί 5 χρόνια, με αυτές τις ανισότητες, η πορεία για την οριστική έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια θα είναι αβέβαιη και επισφαλής. Για το λόγο αυτό, απαιτείται από σήμερα να θέσουμε ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση του χρέους, τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού χρέους, που συναρτάται με την πορεία του τραπεζικού συστήματος» είπε ο Νίκος Φίλης και πρόσθεσε, ότι τα πλεονάσματα 3,5% για την πενταετία, περιορίζουν την οικονομική ανάπτυξη και της προσδίδουν κοινωνική αδικία.

«Είναι αναγκαίο, τώρα που συζητούνται μέτρα με τους δανειστές για το χρέος, όπως η ρήτρα ανάπτυξης, να τεθεί το θέμα της μείωσης των πλεονασμάτων, προκειμένου σε πρώτη φάση να μην γίνουν περικοπές των συντάξεων το 2019. Ποιος μπορεί να διαφωνήσει με μια τέτοια επιδίωξη; Ακόμη και οι παλαιότεροι υποστηρικτές των υψηλών πλεονασμάτων του 4,5% μιλούν σήμερα για πλεονάσματα κάτω του 2%. Για να είναι ειλικρινείς και να μην βγάζουν λογάκια, δεν έχουν παρά να αποδεχθούν μια πολιτική πρωτοβουλία συνεννόησης που θα στηρίξει την κυβέρνηση στην επαναδιαπραγμάτευση του χρέους και των πλεονασμάτων.

Τώρα είναι η ώρα γι΄ αυτή την πρωτοβουλία, ώστε να δοθεί ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στις θετικές εξελίξεις που σημειώνονται» είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και «προειδοποίησε»: «Η αναβολή για αργότερα, μας περιορίζει σε δεύτερο ρόλο και θα κινδυνεύσουμε έτσι με δεδομένη μια συγκεχυμένη και διαιρετική κατάσταση στην Ευρώπη, να την πάθουμε όπως ο κομπάρσος που νόμιζε ότι θα πάρει το Όσκαρ επειδή είχε υποδυθεί τέλεια το πτώμα. Όπου κομπάρσος, βάλτε Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος και θα ταιριάζει τέλεια η εικόνα».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στα : Ελλαδα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

admin
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική του αρχή, η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή. Ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.
Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις
τι παίζει τώρα στον kritifm1015

No upcoming events for today