19.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Β. Βαγιωνάκη για το νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις: “Η αλήθεια είναι ότι είναι τόσα πολλά τα θετικά μέτρα αυτού του νομοσχέδιου που είναι αδύνατον να αναφερθούν αναλυτικά”

Ημερομηνία:

Συνεχίζεται για δεύτερη μέρα στη Βουλή η συνεδρίαση για τη συζήτηση του νομοσχεδίου που έφερε η Κυβέρνηση για τις 120 δόσεις, τη 13η σύνταξη και τη μείωση του ΦΠΑ. Έτσι, αντί για σήμερα Τρίτη όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο,το σχέδιο νόμου θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί αύριο Τετάρτη.

Από την πλευρά της η βουλευτής  Χανίων με μια εφ’ όλης της ύλης τοποθέτηση αναφέρθηκε τόσο στα βελτιωμένα στοιχεία της οικονομίας, όσο και στις θετικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που έρχονται να ενισχύσουν στοχευμένα τη μεσαία και χαμηλή τάξη.

Παραθέτουμε την ομιλία αυτούσια:

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, από τα στοιχεία που παρουσίασε χθες ο Υπουργός Οικονομικών, που ήταν πολλά και ενδιαφέροντα, αυτό που ξεχωρίζω είναι η μείωση της ψαλίδας ανάμεσα στους πιο φτωχούς εισοδηματικά και στους πιο πλούσιους το 2017, γιατί μέχρι τότε υπάρχουν στοιχεία. Μην μου πείτε ότι αυτό έγινε προς τα κάτω, γιατί είναι γεγονός ότι στη διάρκεια της κρίσης οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι τα απότοκα της κρίσης ξεπεράστηκαν; Όχι βέβαια. Απλώς σημαίνει ότι τα μέτρα που πάρθηκαν μέσα στην κρίση από την Κυβέρνησή μας, ήδη ξεκινώντας από το 2015, τα οποία αφορούν σε πρώτη φάση τα πιο φτωχά στρώματα, το εισόδημα κοινωνικής αλληλεγγύης, πάσης φύσης κοινωνικά μέτρα, όπως ήταν η επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος, τα σχολικά γεύματα κλπ. και σε δεύτερη φάση αυτά που αφορούσαν και τα μεσαία στρώματα, η αύξηση των επιδομάτων παιδιού, το επίδομα ενοικίου, ο υπερδιπλασιασμός των θέσεων σε παιδικούς σταθμούς και άλλα έπιασαν τόπο, παρήγαγαν αποτέλεσμα.

Προσωπικά πάντα παρακολουθούσα τους δείκτες φτώχειας, ιδιαίτερα της παιδικής φτώχειας. Τα τελευταία χρόνια οι δείκτες αυτοί, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, βαίνουν μειούμενοι. Δεν φτάσαμε εκεί που θα θέλαμε ακόμα, σημασία όμως έχει ότι σταδιακά μειώνονται.

Παράλληλα, οι περισσότεροι δείκτες στη μεγάλη εικόνα της οικονομίας βελτιώνονται αισθητά, για να μην πω θεαματικά. Η ανάπτυξη του ΑΕΠ, η αύξηση των εξαγωγών, η αύξηση του μηχανολογικού εξοπλισμού, η αναβάθμιση από όλους τους οίκους αξιολόγησης, τους οποίους είμαι σίγουρη ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση παρακολουθεί επιμελέστατα, ο ισοσκελισμός εσόδων-εξόδων το 2017 και το 2018, ιδιαίτερα μετά το έλλειμμα του 15% του 2010, και ένα σωρό άλλοι δείκτες δείχνουν ότι τα οικονομικά της χώρας νοικοκυρεύτηκαν και τείνουν βελτιούμενα.

Σίγουρα βρισκόμαστε μακριά από το καλοκαίρι του 2015, όταν οι φίλοι του Σόιμπλε και του Βέμπερ ήθελαν να μας οδηγήσουν στο GREXIT, όπως είναι σήμερα εξάλλου σε όλους γνωστό.

Άρα, είμαστε σε καλό δρόμο. Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε σιγά-σιγά μαζί με τα πιο δυναμικά, παραγωγικά κομμάτια της ελληνικής κοινωνίας αυτό που εμείς λέμε δίκαιη ανάπτυξη και με βάση το έργο μας απευθυνόμαστε στην ελληνική κοινωνία και με αυτό θέλουμε να κριθούμε.

Το παρόν νομοσχέδιο είναι ένα σημαντικό νομοσχέδιο, γιατί αφορά τη ζωή πολλών ανθρώπων. Η ρύθμιση των εκατόν είκοσι δόσεων που περιμένουν η αγορά και τα νοικοκυριά για να ανασάνουν από κοινού με την τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών για τη μείωση του ΦΠΑ σε τρόφιμα, εστίαση, ενέργεια και του Υπουργείου Εργασίας για την δέκατη τρίτη σύνταξη είναι μια μεγάλη ανάσα για τους ανθρώπους αλλά και την οικονομία.

Παράλληλα, υπάρχουν πολλές παρεμβάσεις στα εργασιακά δικαιώματα, όπως είναι η μετατόπιση από την απόλυτη πρωτοβουλία του εργοδότη για απολύσεις στην ανάγκη αιτιολόγησής της, ο περιορισμός της ευθύνης των εργαζομένων για ζημιές στις περιπτώσεις ελαφράς αμέλειας, τα μέτρα που αφορούν τους διανομείς με δίκυκλο -νομίζω ότι το τελευταίο είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό μέτρο, διότι ο συγκεκριμένος κλάδος εργαζομένων έχει πληρώσει με το αίμα του στην Ελλάδα, αλλά και στην πόλη μου, τα Χανιά, την έλλειψη μέτρων προστασίας- η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών, όπως είναι το ΣΕΠΕ κλπ.

Επίσης, υπάρχουν παρεμβάσεις που αφορούν τους φορείς κοινωνικής πρόνοιας -μίλησε προηγουμένως η κυρία Υπουργός για αυτά-, προβλέπεται η ενίσχυσή τους με στοχευμένες μόνιμες προσλήψεις και επικουρικό προσωπικό, μέτρα για τον ΟΑΕΔ και τους εργαζόμενους σε αυτόν, αλλά προβλέπεται και ακατάσχετο και αφορολόγητο για τα επιδόματα αναπηρίας και στέγασης.

Και ένα σωρό άλλα θετικά μέτρα που αφορούν συμπολίτες μας, όπως είναι η παράταση χορήγησης επιδομάτων αναπηρίας έως ότου περάσουν από τα ΚΕΠΑ ανεξαρτήτως του ποσοστού αναπηρίας ή το άρθρο 74, που αφορά στις προσλήψεις προσώπων ειδικών κατηγοριών, πολύτεκνοι, ΑΜΕΑ και συγγενείς, τέκνα αγωνιστών εθνικής αντίστασης, ανάπηροι πολέμου και τρίτεκνοι, σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, ΟΤΑ και νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου.

Η αλήθεια είναι ότι είναι τόσα πολλά τα θετικά μέτρα αυτού του νομοσχέδιου που είναι αδύνατον να αναφερθούν αναλυτικά, αλλά με κάποιον τρόπο λέω ότι πρέπει να γίνουν γνωστά.

"google ad"

Θα ήθελα στον χρόνο που μου μένει να κάνω δύο παρατηρήσεις για τις ρυθμίσεις των εκατόν είκοσι δόσεων. Πρώτον, ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που επιλύει το νομοσχέδιο είναι ότι απεγκλωβίζονται και μπορούν να πάρουν σύνταξη γύρω στους ογδόντα χιλιάδες συμπολίτες μας που, ενώ είχαν όλες τις άλλες προϋποθέσεις, δεν μπορούσαν μέσα στην οικονομική κρίση να πάρουν σύνταξη λόγω του ότι δεν μπορούσαν να πληρώσουν τις οφειλές τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Αυτό τώρα μπορεί να γίνει, γιατί εκτός της αφαίρεσης των τόκων και προσαυξήσεων, προβλέπεται επανυπολογισμός του κεφαλαίου και στη συνέχεια οι δόσεις μπορούν να πληρωθούν από την παρακράτηση μέρους της σύνταξης.

Ωστόσο, στη διάρκεια της ακρόασης των φορέων αναφέρθηκε ότι ο επανυπολογισμός θα πρέπει να είναι στην διακριτική ευχέρεια του οφειλέτη, αποτέλεσμα δικής του επιλογής, αφού έχει να κάνει με το ύψος της σύνταξης. Νομίζω ότι αυτό είναι καθαρό στην αιτιολογική έκθεση. Το έχει αναφέρει και η Υπουργός, αλλά νομίζω ότι πρέπει να διατυπωθεί ρητά και στον νόμο.

Δεύτερον, πάλι στη συζήτηση με τους φορείς αναφέρθηκε ότι ο αριθμός των δόσεων για τα νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού χαρακτήρα είναι μικρός, όπως επίσης και ότι οι ομόρρυθμες εταιρείες, αφού αφορούν φυσικά πρόσωπα, θα πρέπει να τύχουν της αντιμετώπισης των φυσικών προσώπων.

Θεωρώ ότι, παρ’ όλη τη συζήτηση που γίνεται για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, πρέπει το Υπουργείο να δει προσεκτικά προς το θετικότερο αυτές τις ρυθμίσεις.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τελειώνω με το εξής: Τα μέτρα τα οποία συζητάμε σήμερα -πιστεύω ότι θα τύχουν ευρείας πλειοψηφίας- έχουν μόνιμο χαρακτήρα. Είναι μέτρα που μας επιτρέπουν τα δημοσιονομικά περιθώρια. Έρχονται σε συνέχεια μιας σειράς θετικών μέτρων από τον Αύγουστο του 2018 και μετά. Στον ίδιο δρόμο θα συνεχίσουμε με σύνεση, με σχέδιο και με επίγνωση της ευθύνης που έχουμε απέναντι στον ελληνικό λαό, ειδικά απέναντι σε αυτούς που όλα αυτά τα χρόνια επλήγησαν από την κρίση.

Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ: https://youtu.be/k6Otu28_QHQ

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο ΕΠΙ ΓΗΣ IV, την Παρασκευή 29 Μαρτίου στην Ηλεία ο Χανιώτης ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης

Ο σπουδαίος ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής...